BBC'nin dünya çapında yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. ABD hala en çok Türkiye ve Mısır'da sevilmiyor.


BBC'nin dünya çapında yaptığı araştırma, Türkler'in diğer ülkelere bakışını ortaya koydu. BBC dünya servisi tarafından dün geceyarısı açıklanan araştırma sonuçlarına göre, Türkler hala ABD'yi "en az seven ulus" ünvanını koruyor. Ancak bu ünvana rağmen, BBC'nin yaptığı araştırma, son dönemde Türkiye'deki ABD'ye karşı "olumsuz bakışın", küçücük de olsa, olumluya dönmeye başladığını gösteriyor.
İşte, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 34 ülkede 31 Ekim 2007-25 Ocak 2008 tarihleri arasında yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçları:

ABD'NİN EN SEVİLMEDİĞİ ÜLKELER TÜRKİYE VE MISIR
BBC'nin araştırması, ABD'nin imajının en kötü olduğu ülkelerin Türkiye (yüzde 72 olumsuz görüş) ve Mısır (yüzde 72 olumsuz görüş) olduğunu ortaya çıkardı. "ABD'yi sevmeyenler kulübünün" üçüncü sıradaki üyesi ise, halkının yüzde 71'i ABD aleyhinde görüş bildiren Almanya oldu. Araştırma sonuçlarına göre, ABD'nin en popüler olduğu ülkeler ise
İŞTE EN ÇOK NEFRET EDİLEN ÜLKELER
İran: Yüzde 54
İsrail: Yüzde 52
Pakistan: Yüzde 50
Kuzey Kore: Yüzde 44
ABD: Yüzde 47
Rusya: Yüzde 34
Hindistan: Yüzde 28
Çin: Yüzde 32
İngiltere: Yüzde 24
Brezilya: Yüzde 23
Fransa: Yüzde 22
AB: Yüzde 21
Japonya: Yüzde 21
Almanya: Yüzde 18


Kenya (yüzde 80), Filipinler (Yüzde 79) ve İsrail (yüzde 68).

ABD'NİN TÜRKİYE'DEKİ POPÜLARİTESİ ARTTI
Türkler hala "ABD'yi en sevmeyen halk" şampiyonluğunu ellerinde tutsalar da, BBC araştırması Türkiye'deki Amerikan imajının "olumluya doğru ciddi bir dönüş yaptığını" da ortaya koydu. BBC'nin 2007 başında yaptığı araştırmada Türkiye'de ABD lehinde görüş bildirenlerin sayısı sadece yüzde 7 iken, bu oran bir yıl sonra yapılan bu son araştırmada yüzde 20'ye kadar çıktı.

TÜRKLERİN İRAN'A BAKIŞI OLUMSUZA DÖNDÜ
BBC araştırmasında, katılan 34 ülke halklarına sadece ABD hakkındaki bakışları üzerinde durulmadı. Katılımcılara, aralarında İran, Rusya, Hindistan gibi ülkeler hakkındaki yaklaşımları da soruldu. Türk halkının bu ülkelere yaklaşımının sonuçları da en az ABD'ye bakışın sonuçları kadar ilginç.
Örneğin, araştırmaya göre, Türklerin
İran'a yaklaşımında "olumsuza" doğru ciddi bir eğilim var. Geçen yılki BBC araştırmasında Türk halkının yüzde 46'sı İran hakkında olumsuz görüş bildirirken, bu oran son araştırmada yüzde 61'a kadar çıkmış durumda. İranlılar'ı en az sevenler, (hayır İsrail değil, oradaki İran'ı sevmeyenlerin oran yüzde 80, sevenlerin oranı yüzde 10), Almanlar. Alman halkının yüzde 4'ü İran'a olumlu bakarken, yüzde 85'i olumsuz yaklaşıyor.
İran'ı en çok sevenler ise, yüzde 62 oranında olumlu görüş bildiren Mısırlılar.

İSRAİL'E DESTEK ARTTI
BBC araştırması, Türk halkının İsrail'e bakışında da, küçük de olsa, olumlu yönde bir değişiklik olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre, İsrail lehinde görüş bildirenlerin oranı geçen yıla göre yüzde 2'den yüzde 11'e kadar çıktı. Ancak yine de son araştırmaya katılan Türklerin yüzde 78'i "İsrail'i sevmediklerini" beyan ettiler.

TÜRKLER, ALMANLARI DA SEVMİYOR
Yine araştırmaya göre, tıpkı ABD gibi, Almanya'nın da "en az popüler olduğu ülke" Türkiye. Türklerin yüzde 47'si Almanya hakkında olumsuz görüş bildirirken, ancak yüzde 37'si Almanya'yı sevdiğini söyledi. Almanya'nın, Türkiye'den sonra en az popüler olduğu ülke ise, yüzde 43 oranında olumsuz görüş belirten Mısır.
Türkiye'de Ruslara karşı olumlu bakışta ise artış var. Geçen yılki ankette Türkiye'de Rusya'yı sevenlerin oranı yüzde 16 iken, bu yıl yüzde 35'e ulaşmış durumda. Rusya hakkında olumsuz görüş bildiren Türklerin oranı ise yüzde 46.
İngiltere'nin Türkiye'deki popülerliği de son bir yılda, yüzde 21'den yüzde 36'ya kadar çıktı.

AB'YE BAKIŞTA İLGİNÇ DEĞİŞİKLİK
BBC anketi, Türklerin AB'ye bakışında ise son derece ilginç bir değişikliği ortaya koydu.
Anket, bir önceki yıla oranla "kararsızların" sayısının azaldığını, Türklerin AB'ye bakışında hem olumsuz, hem de olumlu görüş bildirenlerin oranının arttığını ortaya koydu.
Son anket sonuçlarına göre, AB'ye bakış yüzde 44 olumlu, yüzde 40 olumsuz şeklinde gerçekleşti. Oysa geçen yılkı ankette Türk halkı AB hakkında yüzde 30 olumlu, yüzde 32 olumsuz oranında görüş bildirmişti.

FRANSA'YI SADECE TÜRKLER SEVMİYOR
Anketin Fransa bölümü de ilginç; Ankete katılan 34 ülke halkının 33'ü Fransa'nın imajı hakkında olumlu görüş bildirirken, sadece Türkler Fransa'ya "olumsuz baktıklarını" ortaya koydular. Son ankette Türk halkının Fransa'ya bakışı yüzde 25 olumlu, yüzde 65 olumsuz çıktı.