İslam dini kadınla erkeğin evlenip yuva kurmalarına çok önem vermektedir.Yüce Allah, Kuranı Kerim’de, “Size onlar sayesinde veya onlarla huzur ve sükunete ermeniz için kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet halk etmesi, O’nun kudretinin alametlerindendir. Bunda, düşünen bir topluluk için işaretler vardır!” buyurmuştur. Hz. Muhammed sav de hadislerinde Müslümanları evlenmeye teşvik etmiştir. Bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur:

“Ey gençler! Sizden evlenmeye gücü yeten evlensin.”

Bu ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere İslam dini kadın ve erkeğin birbirinden uzak durmasını değil, birbirine yakın olmasını, meşru bir nikah ile hayatını birleştirmesini teşvik etmiştir.

Muhakkak ki evliliğin de mutluluğa ulaşabilmesi için kadının da erkeğin de belli düsturları edinmesi, belli yolları takip etmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi kadının erkek, erkeğin ise kadın diliyle konuşmaya çabalamasıdır. Bu karşılıklı anlayış için çok önemlidir. İyi geçinmenin temelinde, hakların gözetilmesi esastır. Kadının, kocasının kendisiyle meşgul olmasını istemek nasıl hakkı ise, erkeğin de bu beklentide bulunması hakkıdır. Her iki tarafta buna fıtraten ihtiyaç duyarlar. Bunun için karı-koca birbirlerine sevgi, şefkat, merhamet, ilgi ve alaka göstermeli ve bu tutumunu sürdürmelidir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/islami-bilgiler/47720-kadin-kocasini-kapida-karsilamak-zorunda-midir.html#post97267

Söz gelimi, kocanın karısından temiz, itinalı ve şık giyinmesini, süslenip kadınlığını sergilemesini istemek hakkı, bu isteğine karısının itibar göstermesi görevidir. Buna binaen, kendisinin de karısı için giyimine itina gösterip temiz ve şık olması, ona iltifatta bulunması, sevgisini dile getirmesi, eve gelirken küçük ama gönül alıcı hediyeler getirmesi, jestler yapması da erkeğin görevidir.

Aile hayatının güzelleşebilmesi için de kadının da erkeğin de çaba sarf etmesi, birbirlerinin isteklerine kayıtsız kalmamaları gerekir. Bu nedenle her kadın kocasını, her erkek de karısını mutlu mesut etmeye çaba sarfetmeli, kutsal evlilik akdini hakkıyla yerine getirmelidir.

Dr. Jale Şimşek