EREĞLİ
Yüzölçümü : 2189 km2
Nüfusu :
128.106
İlçe merkezi : 84.476
Köyler :
43.630
Rakım : 1050 m.

Ereğli ülkemizde 15 ayrı yerleşim yerinin adı olarak kullanılmaktadır. Bunların en tanınmış olanlarından biri Konya Ereğli'dir. Adı, Kibistra, Cybistra, Kybetra olarak anılan Ereğli ilçesinin kurulduğu yöreye zaman içinde Tuvana, Tihana, Tuvanuva isimleri de verilmiştir.
Hitit, Asır, Eski Yunan, Pers, Mekadonya, Roma ve Bizans'a bağlı olan Ereğli,Selçuklu döneminde uzun süren barış ortamına kavuşmuş Karamanoğulları devrinde ise Mamur Yazlık belde olarak kullanılmıştır. Yıldırım Beyazıt devrinde Osmanlı Devletine bağlanan Ereğli'de kesin Osmanlı egemenliği Fatih Sultan Mehmet Devrinde sağlanmıştır.
Ereğli'nin Kuzeyi düzlük bir görünümde iken; güneyi oldukça engebelidir. Arazi kuzeyde Toros dağlarının eteğinden başlar ve engebesi giderek azalarak Konya Ovasına yayılır. İlçe Merkezinin 20 km güneyinden geçen Toros Dağlarından başka sönmüş Volkan Dağları Hasan Dağı (3258 m) ve kuzeybatı Karacadağ ile çevrilidir. En önemli akarsuyu İvriz Çayı'dır. Üzerine kurulu İvriz baraji ile Ereğli'de tarım alanlarının sulanmasını sağlayan İvriz Çayı, diğer taraftan Ereğli'nin içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ic-anadolu-bolgesi/55845-eregli.html#post113952
Tarihi Eserleri : İvriz Kaya anıtı, Büyük Göztepe Höyüğü, Küçük Göztepe Höyüğü, Ulu Camii, Cemil Efendi Evi (Şevket Ağa Evi), Şeyh Şehabuddin Külliyesi, Boyaca Ali Mescidi, Şeyh Şehabuddin Camii, Bağdatlı Camii, Cahı ve Çerkez Mezarlığı, Cinler ve Gülbahçe, MezarlıklarıMeydanbaşı Şehitliği, Hacı Ömer Ağa Yatırı, Şeyh Şehabuddin Camii yanındaki yatırlar, Mustafa Bey ve Emetullah Hanım Türbeleri, Celalettin Rufai Türbesi, Ahi Zekeriya Helva-i Türbesi, Adil Dede Türbesi, Piri ve Budak Efendiler Kabri, Ebud Dede Türbesi.

alıntıdır