CAMIILER
Alaeddin Camii:
Anadolu Selçuklu Devri Konya’nin en büyük ve en eski camiisidir. Sehrin merkezinde yüksekçe bir hüyük olan Alaeddin Tepesi üzerine insa edilmistir. Selçuklu Sultani Rükneddin Mesud I’in son zamanlarinda baslanilmis, Kiliçaslan I I (1156-1192) devrinde insatina devam edilmis, Sultan Alaeddin Keykubad I tarafindan 1221 yilinda tamamlanarak hizmete açilmistir.
Camii Islam mimarisi yapi tarzinda insa edilmistir. Üzeri agaç ve toprakla örtülmüstür. Içerisi Sütunlar ormanini andirmaktadir. Bizans ve klasik devirlere ait 41 tas mermer sütundan ibarettir. Camiinin en ilginç taraflarindan birisi de minberidir.
Minber abanoz agacindan birbirine geçmis olup, Anadolu Selçuklu ahsap islemeciliginin en güzel örnekleridir. 1155 yilinda Ahlat’li Mengum Berti tarafindan yapilmis bir saheserdir. Çinilerle süslü mihrabin önünde çini süslü kubbesiyle örtülmüs bir saha mevcuttur. Mihrap ve kubbelerin çinileri kismen sökülmüstür.
Iplikçi Camii;
Alaeddin Caddesi üzerindedir. Semseddin Altinoba tarafindan 1201 yilindan sonra yaptirilmis, Somuncu Ebubekir tarafindan genisletilmis, yenilenmistir. (1332) Cami Iplikçiler çarsisinda bulundugu için Iplikçi Camii adini almistir.
1951-1960 yillari arasinda Klasik Eserler Müzesi olarak kullanilan camii, 1960 yilinda tekrar ibadete açilmistir.
Sahip Ata Camii ve Külliyesi :
Anadolu Selçuklu Devleti Vezirlerinden Sahip Ata tarafindan 1258-1283 yillari arasinda insaa edilmis olan mescid türbe, hanigâh ve hamamdan ibarettir. Mimari Abdullah Bin Kellük’tür.
Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi :
Konya’nin Seyh Sadrettin mahallesindedir. 1274 yilinda yapilmistir. Giris kapisindaki kitabede adi geçen Sadrettin Konevi aslen Malatyali olup, Konya’ya yerlesmis, zamanin taninmis bilginlerindendir. Muhiddin Ibni Arabi’den tahsil ve terbiye görmüs, Konya’daki hanikâhinda hadis ilimleri okutulmustur. Mevlâna’ya derin bir sevgi ile baglanmistir.
Türbe, Camiinin dogusundaki avludadir. Açik türbeler tipinin ayakta kalan tek örnegidir. Türbenin sekli Selçuklu kümbetlerine benzer. Gövde açik, kaidesi mermer isleme olan türbenin üzerinde, köseli bir tanbura oturan, kafes seklinde ahsap bir külah vardir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ic-anadolu-bolgesi/54876-konya-camileri.html#post112104
Sems-i Tebrizî Camii ve Türbesi:
Serafettin Camii kuzeyinde eskiden mezarlik olan Sems Parkinin içinde yer alir. Bugünkü yapi 1510 yilinda Abdürrezzakoglu Emir Ishak Bey tarafindan mescidle birlikte elden geçirilmis ve genisletilmistir. Ilk yapinin 13. Yüzyilda yapildigi ileri sürülmektedir. Ancak kim tarafindan yaptirildigi bilinmemektedir.
Cami bölümüyle bitisik durumda, içten tavanli distan sekizgen tambur üzerine piramidal külahla örtülüdür. Eyvan seklinde olan türbe mescide kalem isi süslenmis ahsap Bursa kemeriyle açilir. Diger yönlerde biri altta, digeri üstte olmak üzere ikiser penceresi vardir. Türbenin duvarlarinda herhangi bir bezeme yoktur.
Tavani geometrik motiflerle bezenmistir. Üzeri örtülü sandukanin altinda önceleri kuyu bulundugu söyleniyorsa da arastirmalar neticesinde burasinin kuyu degil mumyalik oldugu anlasilmistir.
Gövdesi tastan tambur ve külahi ise tugladan yapilan türbe 1977 yilinda tamiri sirasinda orjinalligini biraz kaybetmistir.
Kadi Mürsel (Haci Hasan) Camii:
Hükümet konaginin batisindadir. Güney duvarinda bulunan kitabesine göre 812 H.-1409 M. Yilinda ve Karamanoglu Mehmet Bey zamaninda Haci Mustafa oglu Mürsel tarafindan yaptirilmistir. Dikdörtgen planli tas ve moloz dolgu yüksekçe bir tabana oturmaktadir. Üzeri çati ile örülmüstür.
Tursunoglu (Tahir Pasa Camii):
Abdülaziz mahallesindedir. XV. Yüzyil baslarinda Konya esrafindan Tursunoglu Mehmet Bey tarafindan yaptirilmistir. Beden duvarlari tas, kubbe ise tugladir. Camiinin kuzeyindeki kubbeli son cemaat mahallide tugladan yapilmistir. Tek serefeli ve köseli bir minaresi vardir.
Selimiye Camii:
Mevlâna Dergâhinin batisinda insaatina Sultan Selim II’nin sehzadeligi zamaninda baslanmis (1558-1567) arasinda tamamlanmistir. Camii Osmanli klasik mimarisinin Konya’daki en güzel eserlerindedir. Kuzeyinde alti sütuna istinat ettirilmis yedi kubbeli son cemaat yeri ve mermer süveli geçme basik kemerli cümle kapisi mevcuttur. Ahsap kapi kanatlarindan sagdakine “Mescitte Mümin, suda balik gibidir.” Ibareleri mevcuttur. Son cemaat yerinin sag ve solunda tek serefeli iki minaresi vardir.
Aziziye Camii:
Konya çarsisinin ortasindadir. Muntazam kesme Gödene Tasi ile yapilan mabed son Osmanli mimarisinin çok muvaffak bir eseridir. Yerindeki 1671-1676 yillari arasinda Seyh Ahmed eliyle yaptirilan camii yandigi için (1867) Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevnihal adina yeniden bugünkü Camii yaptirilmis ve bu adla anilmistir. (1874) Türk Baroku uslubundadir.Alti mermer sütuna oturan üç kubbeli son cemaat yerinin iki ucunda kaideleri sadirvanli iki minaresi dikkat çeker. Üzeri ferah kubbe ile örtülüdür.
Serafettin Camii:
Hükümet konaginin güney cephesindedir. Camii ilk defa XII. yüzyilda Seyh Serafettin tarafindan yaptirilmis, 1336 yilinda tamamen yiktirilarak Çavus oglu Mehmet Bey tarafindan insa ettirilmistir. Camii gövdesi kesme taslardan büyük bir kubbe ile örtülmüstür. Kubbeyi 10 fil ayagi tutmakta, güneyinde bir yarim kubbe ile desteklenmektedir. Mihrabin bulundugu kismi disariya tasmaktadir. Yarim bir kubbe ile örtülmüstür. Güney kismi hariç diger yönlerdeki ikinci kat mahfelleribulunmaktadir. Camii iç yazi ve nakislarla dekorize edilmis olup, mermer islemeli mimber ve mihrabi takdire deger bir sanat eseridir. Sonradan ilave edilmis tek serefeli bir de minaresi vardir. Osmanli Camii mimarisinin en mümeyyiz vasiflarindan birisi olan cemaat yerine yer verilmis olup, alti mermer sütun üzerine oturmus yedi küçük kubbe ile örtülmüstür.
Kapu Camii :
Konya’da merkezde sarraflar (çikrikçilar) caddesi üzerindedir. Asil adi Ihyaiyye olup eski Konya Kalesinin kapilarindan birinin çevresinde yer aldigindan Kapi Camii adiyla anilir.
Cami ilk defa 1658 yilinda Mevlevi Dergahi Postnisinlerinden Pir Hüseyin Çelebi tarafindan yaptirilmistir. Bir süre sonra yikilan bu camiiyi 1811 yilinda Konya Müftüsü Esenlilerlizade Seyyid Abdurrahman yenilemis, 1867 yilinda bir yangin, cami ile birlikte bu civarda vakif dükkanlari da yoketmis. Bu olaydan bir yil sonra camii üçüncü defa yeniden yapilmistir. Bu yeni insaasina dair 1285 H. (1868 M) tarihli kitabesi taç kapisi üzerinde yeralmaktadir.
Kapi Cami Konya’da yer alan Osmanli Dönemi camilerinin en büyügüdür. Kuzeyinde 10 mermer sütuna istinat eden yüksek bir son cemaat mahalli ve basik kemerli bir cümle kapisi vardir. Ayrica dogu ve bati yönlerinde de birer kapisi bulunmaktadir.
Kesme taslardan insa edilen camiinin üzeri distan çati, içten büyüklü küçüklü sekiz kubbe ile örtülüdür. Tas Mihrabi ve ahsap minberi sadedir.
Nakiboglu Camii :
Camii, Nakiboglu mahallesindedir. Vakfiyesine göre Konya Müftüsü Nakib’ül Seyid Ibrahim tarafindan 1176 H. (1762 M.) yilinda yaptirilmistir. Kare planli olup toptan yapilmistir. Çati ahsaptir. Kiremitle örtülmüstür.
Minaresi, 1178 H. (1764 M.) yilinda Nakib’ül Hac Seyid Ibrahim oglu Mehmet Emin tarafindan yaptirilmistir.
Cami zamanla harap oldugu için 1926 yilinda minaresi hariç, yiktirilarak yeniden yaptirilmistir.
Osmanli Devrine ait diger Camiler :
-Piri Mehmet Pasa Camii
-Haci Fettah Camii
-Ovali oglu (Çelik Pasa) Camii
-Saray (Kisla) Camii
-Sep Hevan Camii
-Köprübasi Camii
-Namik Pasa Camii
-Amber Reis (Feridiye) Camii

Kapu Camii:
Konya’da merkezde sarraflar (çıkrıkçılar) caddesi üzerindedir.Asıl adı İhyaiyye olup eski Konya Kalesinin kapılarından birinin çevresinde yer aldığında Kapı Camii adıyla anılır.
Camiilk defa 1658 yılında Mevlevi Dergahı Postnişinlerinden Pir Hüseyin Çelebi tarafından yaptırılmıştır.Bir süre sonra yıkılan bu camii 1811 yılında Konya Müftüsü Esenlilerzade Seyyit Abdurrahman yenilemiş,1867 yılında bir yangın camiyle birlikte bu civarda vakıf dükkanları da yok etmiş.Bu olaydan bir yıl sonra camii üçüncü defa yeniden yapılmıştır.Bu yeni inşaasına dair 1285 H.(1868 M) tarihli kitabesi taç kapısı üzerinde yer almaktadır.
Kapı Camii Konya’da yer alan Osmanlı dönemi camilerinin en büyüğüdür.Kuzeyinde on mermer sütuna istinat eden yüksek bir son cemaat mahalli ve basık kemerli bir cümle kapısı vardır.Ayrıca doğu ve batı yönlerinde de birer kapısı bulunmaktadır.
Kesme taşlardan inşa edilen camiinin üzeri dıştan çatı,içten büyüklü küçüklü 8 kubbe ile örtülüdür.Taş Mihrabı ve ahşap minberi sadedir.

kaynak:www.qonya.net