Van kedilerinin daha fazla üretilmesi için AB'ye sunulan 200 bin euro'luk proje reddedildi

OSMAN BEKLEYEN Van DHA

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Van kedilerinin üretimini sağlamayı hedefleyen ve Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DKAP) aracılığıyla Avrupa Birliği'ne (AB) sunulan 200 bin euro tutarındaki proje kabul edilmedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde koruma altında tutulan Van kedilerinin sayılarının artırılması ve satışının yapılabilmesi için AB'ye sunulan üretme çiftlikleri projesi ret yanıtı aldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/hayvanlar-alemi/6016-van-kedilerinin-gozu-ab-projesinde-kaldi.html#post8830

'Yeniden sunulacak'
Van Valisi Niyazi Tanılır, "Van kedilerinin üretilip satışının yapılabilmesi için çiftlik kurulması amacıyla proje sunduk. Fakat turizm projesi olarak sunulması gereken proje, tarım projesi olarak verilmiş. Bu nedenle kabul edilmedi. Bu proje Van kedileri ve turizm açısından büyük önem taşıyor. Projenin uygulanması için gerekli fonu bulacağım. Projeyi yeniden sunacağız" dedi.

Genetik özellikleri saptanacak
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Mert de şöyle konuştu: "Projemizin bütçesini 1 milyon euro olarak hesapladık. Kedi Evi'nin yanında kurulmasını düşündüğümüz genetik araştırma merkezinde kedilerin gen kaynakları belirlenebilecek. Van kedileri korunmadıkları takdirde, sokak kedileriyle çiftleşip gen özelliklerini kaybedebilir. Bu da Van kedisi neslinin tükenmesi sonucunu getirir."