Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    13 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Yaş
    52
    Mesajlar
    101
    Tecrübe Puanı
    19

    Nesli tükenmekte olan sevimli Panda

    Panda deyince herkesin aklına beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan sevimli, iri yarı ve bir o kadar da tembel bir hayvan gelir

    O, siyah kulak, ayak ve gözleri ile küçük büyük herkeste sempati uyandıran iri bir çocuk gibi.

    "Bambu ayısı"

    Diğer bir adı bambu ayısı olan çocuğun ağırlığı neredeyse 120 kilo civarında. Panda gününün büyük bir bölümünü bambu yemekle geçirir. Panda bu oburluğun ve seçiciliğin kurbanı sayılır: Çok sevdiği bambuyu yiyebilmek için Çin;den başka bir yere gitmediklerinden, ne yazık ki nesilleri tükenmek üzere. Bugün dünyada halen yaklaşık 1000 adet panda var. Pandalar çok tembel hayvanlardır. Panda karnını doyurmak için günde 40 kg kadar bambu yemek zorunda. Dişleri bambunun sert kabuklarına uygun olarak sağlam ve keskin. Yine de bu uğraş yaklaşık 14, hatta 15-16 saatini alıyor. Hayvanat bahçelerinde yaşayan pandalar, doğal ortamlarında yaşayan pandalara göre çok daha farklı beslenebiliyorlar. Örneğin çikolata, meyve ve hatta tavuk bile yiyebiliyorlar.
    Yemek yemediği zamanlar panda sürekli uyur. Uyumadığında ise hiç acelesi yoktur ve çok yavaş hareket eder. Düşmanları kovaladığında bile paçasını kurtarır kurtarmaz ilk gördüğü ağaca atlar ve uykusuna veya yemeğine kaldığı yerden devam eder.

    Pandalar yalnızlığı sever

    Pandalar çiftleşme dönemi dışında tamamen yalnız yaşar. Bu durum sadece Nisan-Mayıs aylarında değişir. Bu dönemlerde düne kadar yalnızlıktan memnun olan panda sesler ve hırıltılar çıkartır, sesini duyurmak için çığlıklar atar. Baharın gelişiyle birlikte pandanın aklı fikri uygun bir eş bulmaktadır.

    Fakat bu o kadar kolay değil, çünkü aynı bölgede yaşayan pandalar bile birbirinden çok uzakta bulunurlar. Dişi pandaların eş konusunda çok seçici olmaları erkeklerin işini daha da zorlaştırır. Eş adaylarının az olmasına rağmen yine de karşılarına çıkan her "yakışıklıyı" beğenmiyorlar.

    Dişi panda, erkek pandayı ancak çok beğenirse yanına yaklaştırıyor. Diğer bir engel ise erkeklerin fazla flört edecek zamanlarının olmaması, çünkü dişi pandaların çiftleşmek için uygun dönemleri yılda en fazla 5 gün sürüyor.

    Hayvanlar aleminin en şefkatli annesi

    Erkek panda dişi pandanın kalbini kazanır ve çiftleşme başarılı olursa yaklaşık dört ay sonra minik bir panda bebeği dünyaya gelir. Minik kelimesinin seçimi keyfi değil, yeni doğan panda ancak bir fare büyüklüğünde ve 100 gr ağırlığındadır. Bebek panda küçük ve savunmasız olur. Doğduğunda gözleri kapalıdır ve uzun süre öyle kalır. Birkaç hafta sonra gözleri açılır fakat bebek panda hala göremez. Bununla birlikte, yetişkin pandalardan daha iyi işitir. Gözleri açıldıktan sonra bu durum değişir ve dengelenir. Bu dönemle ilgili en önemli ayrıntı pandanın çok şefkatli ve sevecen bir anne olmasıdır.
    Anne panda bebeğine çok düşkündür, onu kolların arasında insanların bebeklerini salladıkları gibi sallar ve sabırla emzirir. Zaten hayvanlar aleminde de yavrularına karşı en sevecen hayvan pandalardır. Bebek pandanın gözlerinin açılması 6 hafta sürer. 3 aylık olduğunda tek başına yürümeye, 5 aylık olduğunda ise koşmaya ve bambunun tadına bakmaya başlar. Bebek panda bir buçuk seneden uzun bir süre annesinin yanında kalır. Ancak bu uzun dönemin sonunda tek başına yaşamaya hazırdır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/hayvanlar-alemi/2090-nesli-tukenmekte-olan-sevimli-panda.html#post2587

    Araştırmalar yetersiz

    Pandalar üzerinde araştırma yapmak çok zor.
    Dolayısıyla onlar hakkında çok az bilgi var. Kış uykusuna yatıp yatmadıkları bile bugün kesin olarak bilinmiyor. Nesilleri tükenmek üzere olduğundan bu değerli hayvanlar koruma altında. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) pandaların nesillerinin tükenmesini engellemek için çalışmalarına devam ediyor.

    (Ailem ve Ben)

  2. #2

    Üyelik tarihi
    11 Eylül 2006
    Yer
    MoyMuLL
    Yaş
    37
    Mesajlar
    11
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart --->: Nesli tükenmekte olan sevimli Panda

    eline Sağlık ...

Benzer Konular

  1. Corydoras panda (Panda Çöpçü)
    By Mustafa Uyar in forum Akvaryum Balıkları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Nisan.2013, 21:43
  2. Sevimli aksesuarlar
    By Mustafa Uyar in forum Komik Resimler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Nisan.2013, 13:47
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Eylül.2010, 16:27
  4. The Red Panda-Kırmızı Panda
    By KöLeKRaL in forum Hayvanlar Alemi
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 07.Eylül.2008, 16:18
  5. Nesli Tükenmeden
    By şehzade in forum Şairlerden Şiirler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 23.Ocak.2008, 16:54

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.