Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    haberal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Kasım 2006
    Yer
    Konya
    Mesajlar
    491
    Tecrübe Puanı
    32

    AMİP ve ÖGLENA

    AMİP
    Amoeba -Tek hücreli hayvansal (protozon) mikroplardan. Mikroskopla görülebilecek kadar küçük hayvancıklar olan amiplerin belirli bir şekilleri yoktur. Sularda yaşarlar ve yalancı ayaklar çıkararak hareket ederler. Bu hareketleri sırasında türlü şekillere girerler. Hareketsiz hallerinde, genel olarak yuvarlak veya oval biçimdedirler. Hücrelerde olduğu gibi şu kısımları vardır :
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/fen-ve-teknoloji-dersi/54774-amip-ve-oglena.html#post111941

    1- Protoplasma,

    2- Çekirdek, Protoplasma biraz kalınlaşarak bir zar yapmıştır. Ayakları, birer protoplasma uzantısıdır. Protoplasma içinde çeşitli tanecikler, bir veya iki çekirdek ve “koful” denen boşluklar bulunur. Çoğalmaları, ikiye ya da daha fazla parçaya bölünmek suretiyle olur.

    Canlı varlıkların en ilkeli olan amip, solunumunu bu tek hücresi ile yapar, yiyeceğini bu tek hücresi ile alır.

    insanlarda da görülür. İnsanlarda görülenlerin yalnız bir türü zararlıdır. Bu da, amipli dizanteri denen hastalığı yapan “Entamoeba histolitica” dır.
    BAZI TATLI SU BİRGÖZELİLERİ ÖGLENA (Euglena)

    Çok defa yol kenarındaki bir su birikintisinin, ya da küçük bir havuzun üzerinde yeşil bir renk görürsünüz. Bu sudan bir damla alır da mikroskop altında incelerseniz, başka birçok şeylerin yanısıra »yeşil oglena» (euglena viridis) denen bir birgözeli örneğini görebilirsiniz. Yeşil öglena, amip'e benze mez. Rengi yeşildir. Bir tarafında saç teli gibi uzantılar vardır. Saça benzeyen bu uzantıya kamçı (fîagellum) denir. Öglena, bu küçük kamçıyı ileri geri oynatarak suda yer değiştirir.
    Öglena'nın kamçısının bulunduğu tarafın hemen altında nokta yahut benek (stigma) adı verilen kırmızı bir leke vardır. Bunun ışığa karşı hassas bir organ olduğu, bir bakıma en ilkel bir göz şekli olduğu sanılmaktadır.
    Bu hayvancığın yeşil renginde en büyük payı olan gey klorofildir. Zaten tıpkı bir bitki gibi sudaki karbon diyoksidi ayrıştırabüir. Öte yandan kamçısı vasıtasıyle besinini, ağız vazifesi gören bir açıklığa doğru getirmek gibi tam anlamıyle hayvan özelliği gösteren bir karakteri de vardır.





    AMİP
    http://www.wallpaperst.net/view_imag...oteus)_jpg.jpg
    Konu haberal tarafından (03.Ekim.2008 Saat 11:31 ) değiştirilmiştir.


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.