Ulu Allah (C.C.) Giybeti Kur'ân'da kinayarak, sahibini ölü eti yiyene benzetmistir. Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:


«— Biribirirniz giybet etmeyin. Her hangi biriniz kardesinin ölü etini seve seve yer mi? Bundan eibette tiksinirsiniz»
(Hucurat 12).


Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Müslümanin her seyi, kani, mali ve serefi müslümana haramdir.»

Giybet irza sâmildir, Peygamberimiz irzin dokunulmazligini, mal ve kan dokunulmazligi ile bir arada zikretmistir.


Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Biribirinizi kiskanmayiniz, birbirinize kin beslemeyiniz, yalandan müsteri çikip biribirinizin alacagi malin fiyatini yükseltmeyiniz, biribiriniz aleyhine dedikodu yapmayiniz, Allâh'in birbirine kardes olan kullari olunuz.»


Peygamber'miz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Giybetten sakininiz, cünki o zinadan daha agir bir günahtir. Insan zina edebilir ve tevbe edince Allâh da tevbesini kabul eder. Fakat giybet edilen kimse, hakkini bagislamadikça, giybetçi afvedilmez.»


Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Mi'râc Gecesi tirnaklari ile çehrelerini tirmalayan bir guruba rastladim. Cebrail'e (A.S.) (Bunlar kimdir) diye sordum. Cebrail'de (A S.) bana (Bunlar giybet yaparak baskalarinin serefini lekeleyenlerdir) dedi.»


Süleyman Ibni Câbir der ki; «Peygamber'imize gelerek (bana iyi bir sey ögret de faydalanayim) dedim, bana söyle buyurdu:

«Kendi kovandan su isteyen birinin kovasina su bosaltmak veya müslüman kardesini güleryüzle karsilamak ve arkasindan dedikodu yapmamak (gibi sana basit görünen hareketler) bile olsa hiç bir iyiligi küçümseme.»
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=47976


Berae der ki; «Bir gün Peygamberimiz evdeki kadinlarin da duyabildigi yüksek bir sesle bize hitap ederek buyurdu ki.

«Ey dili ile imân ettigi halde kalbi ile imân etmeyenler! Müslümanlari giybet etmeyin, onlarin ayiplarini arastirmayin. Çünki kim kardesinin ayibini arastirirsa Allâh da onun ayibini arastirir. Allah kimin ayibini arastirirsa onu evi içinde rezil eder.»



Söylendigine göre, ulu Allah (C.C.) Hz Musa'ya (A.S.) söyle vahyetti:

«Dedikodudan tevbe ederek ölen kimse, en arkadan cennete girer. Dedikoducu olarak ölen kimse ise ilk önce cehenneme girer.»


Sahabilerden Enes buyurdu ki; «Rasûlallah herkese bir gün oruç tutmalarini ve kendisi izin vermedikçe oruçlarini bozmamalarini emretti, herkes bunun üzerine oruca niyetlendi. Aksam olunca herkes bir bir Peygamber'imize gelerek «Yâ Rasûlallah, günü oruçlu geçirdim, izin verirsen iftar edeyim» diyerek izin istemeye basladi, Peygamber'imiz de gelene oruç açma izni veriyordu.

Bir kisi, bir kisi daha derken adamin biri gelerek «Yâ Rasûlallah! Ailemden iki kiz, günü oruçlu geçirdiler, karsina çikmaya utaniyorlar, izin verirsen iftar etsinler» dedi.

Peygamber'imiz adamin tarafina bile bakmadi, adam ayni sözleri yeniden söyledi. Peygamber'imiz onunla yine ilgilenmedi. Adam bir daha ayni sözleri söyleyince Peygamber'imiz adama

«Onlar oruç tutmadilar. Bütün gün baskalarinin etini yiyen bir kimse nasil oruç tutmus olabilir, git onlara eger oruç tutmuslarsa kusmalarini söyle» dedi.

Adam kizlarin yanina döndü, durumu onlara anlatti, kustular, her ikisinden de birer parça kan pihtisi geldi.

Adam tekrar Peygamber'imize vararak durumu bildirdi. Peygamber'imiz de «Nefsimi kudret elinde tutan Allah'in adina yemin ederek söylüyorum ki, eger pihtilar karinlarinda kalsaydi, onlari ates yakacakti» diye buyurdu.
Diger bir rivayete göre de. Peygamber'imiz adamin tarafina bakmayinca adam bir müddet sonra yine Peygamberimizin huzuruna gelerek. «Yâ Rasûlellah, kizlar açliktan öldüler (veya öleyazdilar)» dedi. Peygamber'imiz «Onlari buraya getir» buyurdu.


Kizîar Peygamber'imize gelince Peygamber'imiz ir bardak getirtti ve birine «kus» dedi. kusunca, agizlarindan bardak dolusu kan ve irin geidi. Sonra öbürünü kusturdu, onun agzindan da ayni seyler geldi.

Bunun üzerine Peygaber'imiz ikisi Allah'in helal ildigi seylee karsi oruç tuttular, fakat Allah'in haram kildiklari ile oruçlarini bozdular karsilikli oturup baskalarinin etini yemeye koyuldular» buyurdu.


Yine Enes buyurur ki; «Peygamber'imiz bir gün bize hitâb ederek falz bahsini ele aldi, önemini belirterek söyle buyurdu:

"Faizden elde edilen bir dirhem insanin otuz alti kere zina yapmasindan Allah katinda daha agir bir günâhtir. Faizlerin en koyusu ise müslümamn irzidir."

Koguculuk de adî bir huydur. Nitekim ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:





«— Gammazlik yapip isi-gücü öteye beriye söz tasimak olan, iyilige siddet ile engel olan, azgin, günâha dalmis, kötülüge düskün, kaba ve bunlardan baska soysuz olan yardakciya iltifat etme»

(Kalem - 11 - 14).

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:


«— Bütün gammazlarin ve baskalarina hakaret edenlerin vay haline!»
(Humeze - 1).


Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:


"karisi de Odun hammali olarak."
(Tebbet - 4).