Albert Einstein




1879’da Württemberg’de (Almanya) doğdu, 1955’te, 76 yaşında öldü.

Albert Einstein 20. yy.da fizikte devrim yaratan bir bilim adamıdır. Onun sıra dışı düşünceleri olmasaydı günümüzde hepimizin bildiği lazerler, televizyonlar, bilgisayarlar ve uzaya seyahat gibi konular mümkün olamazdı.



1921’de yapılan bir Albert Einstein portresi. Bu portre, fizik dalında Nobel Ödülü’nü aldığı yıl yapılmıştır.

Albert Einstein okulda çok mutsuz bir çocuktu ve öğretmenleri onun pek zeki olmadığını düşünürlerdi. Başarısız başlangıcının üzerinden çok zaman geçmeden matematiğe olan ilgisi arttı ve ciddi şekilde ders çalışmaya başladı. İtalya’da biraz daha zaman geçirdikten sonra İsviçre’ye gitti. Burada bir matematikçi ve bilim adamı olarak yetenekleri fark edildi. Daha 26 yaşındayken bir sene boyunca yayımladığı bilimsel çalışmalarıyla bilim adamlarının tüm bakış açılarını değiştirmeyi başardı.

1914’te Almanya’ya geri döndü. Bilimsel çalışmalarıyla büyük ün kazandı. 1921’de fizik dalında Nobel Ödülü’nü kazandı. Ancak Nazi Partisi’nin egemenliği, kendisi Yahudi olduğundan büyük sıkıntılar yaşamasına neden oldu. Sonunda daha fazla dayanamayarak 1933’te hayatının geri kalanını geçireceği ABD’nin New Jersey eyaletine göç etti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/bilim-adamlari/48059-albert-einstein.html#post97865

Einstein’ın bilimsel görüşleri o kadar sıra dışıydı ki insanlar ilk bakışta çoğunu anlamakta güçlük çekiyorlardı. Zaman ve uzay (rölativite) ilişkisine, ufacık elektron ve protonların (kuantum teorisi) nasıl hareket ettiklerine dair teoriler üretiyordu. Onun ürettiği teoriler, günümüz bilim adamlarının atomlar ve evreni algılayabilmelerinde çok önemli bir yer tutar.

Einstein’ın bilimsel düşünceleri nükleer silah yapımında kullanılmış olsa da kendisi aslında bir savaş karşıtıydı.