KAYNAŞLI
ANADOLU KALKINMA VAKFI İLKÖĞRETİM OKULU

2006_2007 ÖĞRETİM YILI


BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ETKİNLİKLERİ DERSİ 2.DÖNEM


ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI



TOPLANTI NO : 2
TARİH : 20.02.2007
TOPLANTI SAATi : 15:00
TOPLANTIYA KATILANLAR : İsmail CAN ( Md.Yrd. )
Kadir AKBACI (Beden Eğitimi Öğretmeni)

GÜNDEM

1. Açılış,yoklama
2. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
3. Görüşmeler
1- Türk Milli Eğitimi’nin temel amaçları
2- Beden Eğitimi derslerinin temel amaçları
3- T.C. Anayasasında Beden Eğitimi ve Spor’ la ilgili maddelerin tespiti
4- Beden Eğitimi Ve Spor Uygulamaları İle İlgili Genel Esaslar
5-. Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda İlköğretim Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar ) ve Spor Etkinlikleri dersi (1-8. Sınıflar ) Öğretim Programlarının incelenmesi ve uygulanması
6- 2104 – 2488 sayılı tebliğler dergisinin yayınlanan Atatürk İlke ve İnkılapları’nın ve Atatürkçülük konularının yıllık planlarda belirtilen şekilde derlerde işlenmesi.
7- 1. dönem Beden Eğitimi dersi ,Spor Etkinlikleri dersi ve Spor Kulübünün faaliyetlerinin değerlendirilmesi
8- Öğretim programlarında birlikteliğin sağlanması için alınacak tedbirler
9- Öğrenci başarısının arttırılması için alınacak tedbirler
10- Derslerde izlenecek yöntem ve teknikler ile kullanılacak materyallerin belirlenmesi
11- Ölçme ve değerlendirmede birliktelik sağlanması. Raporlu öğrencileri değerlendirme şekli.
12- 2. dönemde yapılacak faaliyetler hakkında bilgi verilmesi
13- 2006 – 2007 Eğitim ve Öğretim Yılı içersinde kutlama ve anma günlerinin faaliyet programları ve yapılması gereken çalışmalar
14- Ders dışı faaliyetler. (Okul içi sportif etkinlikler )
15- Zümreler arası işbirliği.
16. Öğrencilerde kılık kıyafet birliğinin sağlanması , spor odasının temizliği.
4. Alınan kararlar
5. Dilek ve temenniler
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Açılış,yoklama
  • Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
Toplantı Zümre başkanı Md.Yrd. İsmail CAN tarafından 2006 – 2007 yılı 2. dönemi için iyi dileklerle açıldı. Toplantıda zümre öğretmenlerinin hazır bulunduğu görüldü. Atatürk ve Türk büyükleri adına 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Toplantı gündemi belirlenerek tutanağın düzenlenmesine ilişkin esaslar üzerinde duruldu.
  • GÖRÜŞMELER
1- Zümre başkanı Md.Yrd. İsmail CAN söz aldı: 14 / 06 /1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitimin Temel Kanunu incelendi. Türk Milli Eğitimi’nin genel amaçları ve Beden Eğitimi derslerinin özel amaçları doğrultusunda ,Atatürk İlke ve İnkılapları ışığında eğitim ve öğretimin sürdürülmesi esas gayemizdir. Amacımız öğrencilerimizin ;

A. Atatürk İnkılaplarına ve anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Türk Milliyetçiliğine bağlı , Türk Milleti’nin milli , ahlaki , insani , manevi ve kültürel değerlerini benimseyen , koruyan ve geliştiren , ailesini , vatanını ,milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan ,insan haklarını ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan milli , demokratik ,laik , sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirme .

B. Beden , zihin ,ahlak , ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere , hür ve bilimsel düşünme gücüne , geniş bir dünya görüşüne sahip , insan haklarına saygılı , kişilik ve teşebbüse değer veren , topluma karşı sorumluluk duyan , yapıcı ,yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/beden-egitimi-dersi/45651-beden-egitim-zumre-plani.html#post93477
C. İlgi , istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi , beceri ve davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığını kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunduracak bir meslek sahibi olmalarını sağlamaktır.
D. Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu arttırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi,sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı seçkin bir ortağı yapmaktır.
2- Milli Eğitim Temel Kanununda belirtilen genel esaslar kısmındaki Türk Milli Eğitiminin amaçlarından Beden Eğitimi ile ilgili 2. Maddenin 2. Bendinde belirtilen esaslar okunarak bu esaslar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyetine karşı sorumluluklarını bilen bedenen zihnen ahlak ve ruh bakımından dengeli ve sağlıklı bir şekilde gelişmiş bir kişiliğe sahip olarak öğrencileri yetiştirmek için çalışmalara ağırlık verilmesi benimsendi.
3- T.C. Anayasasının 59. Maddesinde; "Devlet her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur" ibaresi dikkate alınarak; okulumuzdaki tüm öğrencilerin spora teşvik edilmeleri ve başarılı olanların okul müdürlüğü koordinesinde ödüllendirilmeleri için gerekli hazırlıkların yapılması kararlaştırıldı.

4- Beden Eğitimi Ve Spor Uygulamaları İle İlgili Genel Esaslar
1-Birinci ergenlik çağına kadar,gelişim özellikleri yönünden kız ve erkek çocukları arasında büyük farklılıklar görülmez.Ancak her sınıfta aynı takvim yaşlarında, fakat farklı biyolojik gelişimde öğrenciler bulunacaktır.Derslerde ve ders dışı çalışmalarda bu konu göz önünde tutulmalı,gerektiğinde seviye gurupları oluşturularak tüm öğrencilere eğitim imkanı sağlanmalıdır.
2-Derslerde ve ders dışı çalışmalarda,yüklenmelerin şiddeti ve seviyesi uygun olarak düzenlenmelidir.Aşırı terleme;hiç terlememe,aşırı kızarma çabuk yorgunluk ve isteksizlik vb,belirtiler görüldüğünde;nabız sayılmalı ve değerlendirmesi yapılarak gereken önlemler alınmalıdır.
3-Derslerde ve diğer çalışmalarda,öğrencilerin yaratıcılıkları göz önüne alınarak,hareketlerde onların buluşlarına yer verilmeli ve bu konuda yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.
4-İlköğretim ilk üç sınıfta,beden eğitimi dersleri hayat bilgisi üniteleri ile bağlantılı olarak işlenmelidir.Oyun ve taklitlerden büyük ölçüde yararlanılmalıdır. Oyun çocuk hayatının bir parçasıdır.Bu yolla beden,zihin ve sosyal yetenekleri ile duyguları ortaya çıkar.Ancak;oyunlar her türlü hareketleri kapsamadığından,dersin amaçlarını gerçekleştire bilmek için hareket değeri kazandırılmış dramatizeler ile az ölçüde düzeltici alıştırmalara yer verilmelidir.
5-Gelişme çağındaki çocuklarda eklem ve kasları aşırı zorlayan hareketler ile statik kas çalışmalarını hareketler zararlıdır.Bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır.
6-Temiz hava ve güneşin ,çocuğun sağlıklı gelişimi bakımından faydaları düşünülerek,spor salonu bulunan okullar dahil olmak üzere,derslerin uygun hava şartlarında açık havada yapılmasına özen gösterilmelidir.
7-Her türlü şartlarda kolaylıkla uygulanabilen sağlıklı büyüme ve gelişme için en uygun faaliyetlerden birisi olan kır koşularının seviyesine uygun şekilde ve arada diğer faaliyetlere yer verilerek(yürüme,sıçrama,sekme,yaylama,esnetme,çev irme,savurma,döndürme vb.)derslerde ve ders dışı çalışmalar da uygulanmasına özen gösterilmelidir.Bu suretle hava şartları uygun olmadığı zamanlarda,derslerin amaca uygun bir şekilde işlenmesi sağlamış olacaktır.
8-Derslerin monotonluktan kurtulması ve tüm öğrencilerin ders içerisinde etkin olmalarının sağlanması,ders veriminin arttırılması yönünden sınıfın tamamı sürekli olarak aynı konuda eğitim verilmesi her zaman yararlı olmamaktadır.Özellikle ders dönemleri sonlarına doğru kazanılan becerilerin pekiştirilmesi,derslerde canlılık sağlanması için;zaman zaman istasyon yöntemiyle ders yapılmasında büyük ölçüde yarar görülmektedir.
Bu durumda sınıf uygun sayıda guruplara ayrılarak her grup başka bir dalda veya başka bir branşta yarıştırılır.Belli sürelerde gruplar yer değiştirilerek bu çalışma sürdürülür.Gruplara her dalda birkaç uygulama yaptırılır.Böylelikle öğrencilerin istasyon değiştirilerek çalışmaları sağlanır.
9-Her kademedeki okullarımızdan beden eğitimi dersi ile ders dışında düzenlenen spor çalışmalarının,okulların çoğunda spor salonu bulunmadığından açık alanlar veya uygun olan kapalı yerlerde yapıldığı bilinmektedir.
Beden eğitimi dersi ve spor çalışmalarının Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkeleri doğrultusunda yapılabilmesi için,uygulama alanlarının eğitim-öğretim çalışmalarına uygun elverişli şartlar benimsemesi gerekmektedir.

Sözü edilen faaliyetler için uygun tesis olmayan okullarda;

a-Kış mevsiminde açık alanda ders veya spor çalışması yapılacak ise,öğrencilerin bu faaliyete uygun kıyafet ile katılmaları sağlanmalıdır.
b-Beden eğitimi derslerinin,kır koşusu uygulamaları ve öğrencilerin tümünü bu faaliyete sevk eden harekat ve oyunlara yer verilerek işlenmelidir.
c-Ders veya çalışmaların başlama ve bitiminde öğrencilerin uygun bir ortamda kıyafet değiştirmelerinin sağlanması,beden eğitimi dersi yapılan spor alanı,spor salonu,çok amaçlı salon,koridor ve sınıfların temiz tutulmasına özen gösterilmeli,bu hususta temizlik görevlileri ile birlikte öğrencilerden de yararlanılması,ders yapılan çok amaçlı salon,koridor veya uygun görülen diğer bölümlerin uygun görüldüğü taktirde teneffüs yeri olarak kullanılmaması gereklidir.
d-Beden eğitimi ve spor faaliyetlerinin yapıldığı kapalı yerlerin temizliği,ısıtılması ve havalandırılması için okul müdürlüklerince gerekli tedbirlerin alınması,öğrenci sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
5- Kadir KABACI: Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda İlköğretim Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar ) ve Spor Etkinlikleri dersi (1-8. Sınıflar ) Öğretim Programlarının incelenerek İl Milli Eğitim müdürlüğü Beden eğitimi spor ve izcilik daire başkanlığının 2006-2007 eğitim öğretim yılı da ilköğretim okullarında uygulanmasını istediği müfredat programlarıyla ilgili olarak 19- 01- 2007 tarihinde vermiş olduğu seminer doğrultusunda 2. dönem Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar ) ve Spor Etkinlikleri dersi (1-8. Sınıflar ) Öğretim Programlarına uygun olarak yıllık ve günlük planların hazırlanması gerektiğini belirtti.
6- Md.Yrd. İsmail CAN:Yıllık ve günlük planlarda Atatürk’ün spora verdiği öneme , Türk Ulusu’na kazandırdıklarına, Atatürk’ün spor ve gençlik için söylemiş olduğu sözlerine , Atatürk İlkeleri ve Atatürkçü Düşünce Sistemi konularına2104 ve 2488 sayılı
tebliğler dergisinde belirtilen şekilde yer verilmelidir.
7- Kadir KABACI: Birinci dönemde beden eğitimi derslerin, spor etkinlikleri ve spor kulübü çalışmalarının olumlu ve istenilen amaca uygun olarak işlendi. Yüzde yüze yakın bir başarının elde edildiğini, 19 ocak 2007 tarihlerinde verilen seminerlere uygun olarak ikinci dönem derslerin yeni programlara uygun olarak işlenmesi gerektiğini belirtti
8- Md.Yrd. İsmail CAN: Öğretim programlarında birlikteliğin sağlanması için zümre öğretmenlerinin işbirliği içerisinde olması gerekir. Bunun için de sık sık bir araya gelinerek ortak bir anlayış belirlemek gerekir.
9- Kadir KABACI:Öğrenci başarısının arttırılabilmesi için öğrenci merkezli ders işlenmeli, öğrencinin derse istekli olarak katılması başarıyı arttıracaktır. Öğrencilerin ders materyallerini eşit olarak kullanmaları sağlanırsa başarı oranı yükselir.
10- Md.Yrd. İsmail CAN: Yıllık ve günlük planlarda belirtilen yöntem ve tekniklerin uygulanması gerekir.
11- Kadir KABACI: Ölçme ve değerlendirmede birlikteliğin sağlanması için Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları uygulamalı sınavlar, projeler, performans ödevleri ve ders iç performanslarına bakılarak değerlendirilmelidir. Raporlu öğrenciler çeşitli uygulamalarla aktif hale getirilmeli ve teorik konularla değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
12- Md.Yrd. İsmail CAN:İkinci dönemde , birinci dönemde olduğu gibi okulu temsil eden takımlarımızın faaliyetlerine özenle, fair play içerisinde devam edilmeli. Okul içi spor etkinlikleri düzenlenmeli,Milli bayramlarımıza özenle hazırlıklar yapılmalı. Spor kulübü panosunun hazırlanarak gündem sürekli yenilenmeli.

13- Kadir KABACI: Diğer zümreler ile iş birliği yapılarak 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı ile, 19 mayıs Atatürk ü anma gençlik ve spor bayramı kutlamalarına özenle hazırlanmalıyız. Kutlama töreninde yapılacak çalışmaların spor kulübü öğrencilerinin etkin katılımı ile düzenlenmeli okul spor şenlikleri düzenlenmeli.
14- Md.Yrd. İsmail CAN, Okul içinde derslerin dışında öğrencilerin birlikteliğini ve kaynaşarak dostça yarışmalar yapma alışkanlıklarını kazandırmalıyız.Kazanmak için kural dışı hareketlere baş vurmamaları,yarışmalarda rakiplerine, kendi takım arkadaşlarına, yönetici ve hakemlere karşı uyarılara saygılı olmaları, fair play duygusu içerisinde davranışlar kazandırmak için sportif etkinlikler düzenlemeliyiz.

15- Kadir KABACI:Türkçe yi düzgün kullanma ve ifade etme konularında Türkçe zümresi ile, Beden eğitimi derslerinin değerlendirilmesinde önemli olan proje ve performans ödevlerinin uygulanmasında diğer zümreler ile iş birliği yapılmalıdır.
16- Öğrenciler, belirlenmiş olan soyunma odalarında ders kıyafetlerini giymeleri özen ve teşvik ile sağlanmalı. Güvenlik açısından spor kolu başkanları ve öğrenciler uyarılmalı, Derslerde eşofman , spor ayakkabı giyinmeleri, derslere katılırken hava şartlarına göre giyinmeleri sağlanmalıdır.




4- Alınan Kararlar
1- Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda İlköğretim Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar ) ve Spor Etkinlikleri dersi (1-8. Sınıflar ) Öğretim Programlarının incelenmesi , 19 ocak 2007 tarihinde İl milli eğitim müdürlüğü Beden Eğitimi ve spor daire başkanlığının düzenlemiş olduğu seminer ve açıklamalar göz önünde bulundurularak 2. dönem yıllık ve günlük planların yeni programa uygun olarak düzenlenmesine
2- Ölçme ve değerlendirmede birlikteliğin sağlana bilmesi için, öğrenci gözlem forumlarının hazırlanmasına, öğrencilerin dönem boyunca, 2 uygulama sınavı , 1 performans ödevi, 1 ders içi performans notu, isteyen öğrencilere bir adet proje ödevi verilmesine karar verilmiştir. Raporlu öğrencilerin derse teorik olarak katılmalarının sağlanmasına ve değerlendirilmesine karar verilimiştir.
a- Uygulamalı sınav tarihleri
a- Mart ayının ve mayıs ayının son haftası
b- Performans ödevleri nisan ayının son haftası
c- Proje ödevleri mayıs ayının 1. haftası
d- Ders içi performansları dönem boyunca gözlem forumları ile değerlendirilecektir.
3- Performans ödevlerinde kız öğrencilerin,Müzik ve ritim duygusu içerisinde en fazla iki gurup halinde jimnastik, step, dans eşliğinde gösteri sunumu istenmesine,Erkek öğrencilerde atletizm,basketbol, voleybol, hentbol, ve futbol oyunları, olimpiyatlar,tenis ve badminton,spor dallarının tarihçesi, Atatürk ve spor konularından görevlendirilmesine
4- Öğrencilerin derse etkin olarak katılmalarını sağlamak amacı ile öğrenci merkezli olarak derslerin işlenmesine karar verilmiştir.
5- Derslerin amacına ulaşılabilmesi için, ders araç gereçlerinden eksik olan malzemelerin tespit edilerek tamamlanmasına karar verilmiştir.
6-Okul içi spor etkinlileri ve şöleni ile ilgili olarak yarışmalar düzenlenmesine karar verilmiştir.
a- Voleybol, futbol oyunlarından sınıflar arası yarışmalar yapılmasına, dereceye giren sınıflara çeşitli hediyelerin spor kulübü tarafından alınarak ödüllendirilmesine karar verilmiştir.
7- okulumuzu temsil eden takımlarımızın ödüllendirilerek teşvik edilmesine karar verilmiştir.
8- Derslerin en uygun yerde işlenmesine , öğrenci sayısına göre eşit sayıda alan , araçtan yararlanmasının .
9-Öğrencilerin derse ilgisi ,devamı ve yetenekleri göz önüne alınarak değerlendirme yapılmasına karar verildi.
10- Araç – gerecin doğru kullanılması , yardım alarak görev alınması için öğrencilerin yönlendirilmesine karar verildi.
11- Raporlu öğrenciler ders sırasında sınıf ile birlikte olup , dersi izlemesi ve ders ile ilgili konu ve çalışmalar ile teorik bilgi ile derse katılımının sağlanmasına karar verildi.
12- Tüm öğrenciler Beden Eğitimi dersi kıyafeti ile derse katılması ve temizliğe önem verilmesi için yönlendirilmesine karar verildi.
13- Spor Kulübünün daha aktif hale getirilmesine,Kulübe üye bütün öğrencilere imkanlar doğrultusunda bayramlarda, törenlerde, okul içi spor yarışmalarında çeşitli görev ve sorumluluklar verilmesine karar verildi
5- Dilek ve temenniler
Md.Yrd. İsmail CAN 2006 – 2007 Eğitim Öğretim Yılı 2. Döneminin verimli bir şekilde geçmesini sağlamayı hedef edinerek , Beden Eğitimi ve Sporu sevdirerek öğrencilerin , iyi alışkanlıklar kazanması ve arkadaşlık duygusunu , paylaşımı ,dürüst ve düzenli olmayı , Atatürkçü Düşünce Sistemi ile bir gençlik yetişmesi ve yeni öğretim programlarına uygun olarak derslerin başarılı bir şekilde işlenmesini temenni ederim.


Kadir KABACI İsmail CAN
Beden Eğitimi Öğretmeni Müdür Yardımcısı




UYGUNDUR
…/…/2007


Ahmet ŞİŞMAN
Okul Müdürü