Kına dediğimiz toz aslında kına ağacının kabuğundan elde edilen bir çeşit öğütülmüş bitkidir. Doğu kültürüne has bir dövme biçimi olan kına yakma işi yüzyıllar boyunca kadınlar vazgeçilmez hobilerinden biri olmuştur. Osmanlı kültüründe de özel bir yeri ve anlamı olan kına daha çok kanla yaptığı çağrışımdan ötürü kurbanlık koçlara, askere giden erkeklere ve gelinlik kızlara yakılırdı. Ayrıca saçlarda da bir çeşit doğal renklendirici olarak kullanılagelmiştir. Tabii “kına” deyip geçmemek lazım bu işin de sanatı ve tasarımı var. İşte size Hint kınası dediğimiz olayın maharetli ellerde bir sanat eserine nasıl dönüştüğünü gösteren muazzam fotoğraflar…
Hint kınası yapılışının pratik olması ve vücuttan belli bir süre sonra çıkması yani kalıcı olmaması nedeniyle fazlasıyla tercih edilen bir dövme çeşididir.Tarihe baktığımızda nezle,baş ağrısı,göz ağrısı gibi rahatsızlıkları gidermekte kullanılan kınanın sıkça eski dönemlerde sıkça kullanıldığı görülmektedir.Hindistan’da kullanımıyla olan kına bitkisinden yapılan bu hint kınası dövme çeşidi Roma ve Orta çağdaki sık kullanımıyla dikkat çekmesine rağmen ilerleyen zaman içerisinde İslam ülkelerinde daha sık kullanıldığı bilinmektedir.Saça kına olarak kullanıldığında saç teline ve saç diplerine faydalı olduğu bilinen kına vücudun farklı bölgelerine kullanılarak çok hoş görünümler sağlanabilmektedir.
Hint kınası yapılışı;
Evlerinizde kolayca vücudunuza uygulayabileceğiniz hint kınası için gerekli malzemeler kolayca temin edebileceğiniz Alman taşı,hint kınası,oksijenli su,aydinger kağıdı,kopya kalemi,ince bir çubuk ve bir kapla gerekmektedir.Sanal ortamda bulabileceğiniz motiflerden birini vücudunuzda istediğiniz bölgeye uygulamak için öncelikle sizi yansıtan bir desen bulmanız gerekmektedir.Gözünüze kestirdiğiniz deseni kırtasiyelerden kolayca temin edebileceğiniz aydinger kağıt denilen yağlı kağıda kopyalıyoruz ve kağıda geçen deseni istediğiniz bölgeye kopyalıyoruz.Yukarda belirttiğimiz malzemeleri ufak bir kapta karıştırdıktan sonra oksijenli su ile çok koyu ve çok akıcı olmayacak şekilde kıvamına getiriyoruz.Karışımı ince çubuk veya kürdan yardımıyla daha önce vücudunuza kopyaladığınız desenin üzerine sürüp yaklaşık iki saat kadar bekledikten sonra su ile temizlememiz yeterli olacaktır.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/bayanlara-ozel/69559-hint-kinasi-modelleri-ve-yapilisi.html#post134016


Kaynak