Hızla gelişen Çin otomotiv sanayi, ABD ve Avrupa'dan sonra Türkiye'de de temsilcisini seçti. Çinli otomobil üreticileriyle Türk firmalarının görüşmeler yaptıkları biliniyordu. Mazda Türkiye distribütörü ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (OSD) Başkanı Yüksel Mermer'in kaptanlığındaki Mermerler Grubu, bu konuda imzayı attı.

Yüksel Mermer'in Balmumcu Bulvarı'ndaki lüks ofisini süsleyen Chery maketlerinin yerini, gerçekleri alıyor. Mermerler, sonunda Çinli Chery ile anlaştı. Mermer, yaptığı açıklamada Türkiye'deki ilk Çinli otomobil temsilcisinin kendileri olduğunu açıkladı: 'Mermerler Grubu olarak Chery'nin Türkiye distribütörlüğünü aldık. Aldığımız bu temsilcilik, otomobil ithalatının karşılığında Çin'e başta mermer ve deri gibi pek çok mal çeşidinin ihracatını da kapsıyor.'
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/araba-hastalari/29552-ucuz-cin-otomobilleri-geliyor.html#post58576

İlk pazar araştırmalarını tamamladıklarını belirten Mermer, daha sonra şunları söyledi: 'Araştırmalara başladık. Fiyat ve modeller belirlenecek. Küçük otomobiller ağırlıkta olacak. Halen bayi ve servis organizasyonu oluşturuyoruz.'

Türkiye'de ilk kez sergilenecek Çin otomobillerinin satışıysa yasal izinlerin alınmasını takiben 2007 yılını bulacak. Fiyat bazlı ilk çalışmalarda her modelde rakiplerine göre yüzde 15'lik bir avantaj müjdeleyen Mermer, 'Türkiye, vergiler dahil 10 bin doların altında, kaliteli bir otomobille tanışacak' dedi.

Bugün Türkiye'de en düşük fiyatlı otomobil 14.378 YTL'ye satılan Lada Vega. Eğer Chery, kurların bugünkü seviyesinde Türkiye pazarında satışa başlarsa en ucuz modeli 12-13 bin YTL olacak.

ÇİN İMAJINI DEĞİŞTİRECEK

Wuhu şehrinde 1997'de kurulan Chery Automobile'de 13 bin kişi çalışıyor. Yılda 400 bin araç üretiliyor. Firma, 2010 'da 1 milyonluk üretim hedefliyor. Halen Eastar, Tiggo, A5, Cowin, V5 ve QQ adı altında 6 ayrı model üreten firma, 'ucuz Çin malı' yargılarına da son vermek istiyor. Firma bu yıl ABD ile 250 bin adetlik otomobil ithalatında son naktayı koymayı hedefliyor.

BU KAÇINILMAZ BİR SÜREÇ

Ümit Karaarslan-Honda Türkiye Genel Md Yard: Bu bir doğal süreç. Maliyette avantajı nedeniyle bir zamanlar Japonya'nın yaptığı, şimdi Çin ve Hindistan'a sıçradı. Çin'in avantajı sadece düşük işçilik ücreti değil. Çin başarıyı, otomotiv sektörü master planı yaparak yakaladı. İthalatı açmak yerine, Çin'e otomobil satmak isteyen dünya devlerini yatırıma mecbur kıldı. Henüz bu ürünlerin kaliteleri dünya standartları açısından onaylanmadı. Çin malı otomobillerin Türkiye'de satışa çıkarılmasını bir tehdit yerine rekabetin gereği olarak değerlendiriyorum. Ürün ve hizmet kaletisi yakalanabilirse bizler bu rekabete uymak zorunda kalacağız. Honda Türkiye olarak Çin malı Jazz modelini Türkiye'ye ithal etmek yerine Japonya'dan getirmeyi tercih ediyorduk. Artan rekabetle biz de Çin malı Honda Jazz'ı Türkiye'ye getirmek zorunda kalabiliriz. Çin, kendi otolarını dünaya satacak.

Dar gelirliye olanak yaratacak

Tanju Özenç Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanvekili: Çinli Chery modellerinin Türkiye pazarına gelmesi, 15-25 bin YTL arasında araç satan markaları daha çok etkileyecek. Bizim markalarımızın bu seviyede fazla aracı bulunmadığı için bizim için tehdit oluşturmuyor. Chery ucuz bir marka. Alt seviye markalarla rekabet edecek. Dar gelirli gruba hitap edecek. Satış sonrası ve yedek parça konusu belirleyici olur.