İhracatın lokomotifi olan otomotiv sektörü, yılın ilk yarısında, ihracatının yüzde 79,6'sını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi.

Türk otomotiv sektörü, Ocak-haziran döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada toplam 165 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye ihracat yaptı.

Toplam 9 milyar 557 milyon 444 bin dolarlık otomotiv ihracatının, 7 milyar 604 milyon 17 bin dolarlık kısmı, Türkiye'nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine gerçekleştirildi.

AB üyesi 26 ülkeye yapılan ihracat, toplam otomotiv ihracatının yüzde 79,6'sını karşılarken, diğer 139 ülkeye yapılan ihracat, 1 milyar 953 milyon 427 bin dolar ile sınırlı kaldı. Güney Kıbrıs'a Ocak-haziran döneminde ihracat yapılmadı.

AB ülkeleri arasında, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'ye yapılan ihracat ise 4 milyar 763 milyon 381 bin dolar ile toplam otomotiv ihracatının yaklaşık yarısını oluşturdu. AB üyesi Hollanda, Belçika, İrlanda, Avusturya, İsveç, Yunanistan, Finlandiya, Danimarka, Portekiz, Lüksemburg, Polonya, Letonya, Macaristan, Litvanya, Slovenya, Slovakya, Malta, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan ve Romanya'ya yapılan ihracat da yine üst sıralarda yer aldı.