Bebeğinizi okşayınBebeği okşamak hem ona, hem de iletişime iyi geliyor.
Çocukların sağlıklı iletişiminde anne-babayla iletişimin önemli bir yeri var. Uzmanlar, sözlü iletişimin yani sıra tensel temasın da mutlaka olması gerektiğine dikkat çekiyor. Her gün banyodan sonra yapılacak masaj, hem cildi pişiklere karşı koruyor, hem de anneyle kurulacak özel bağı güçlendiriyor. Masaj için kokusuz ve katkı maddesi içermeyen badem yağları tavsiye ediliyor.

Uzmanların önerileri:
* Bebeklerinize her gün masaj yapın. Özellikle yeni doğmuş bir bebeği ilk aylarda her gün yıkayın.
* Cildi kuru bebeklere banyodan ve altını değiştirdikten sonra bebe yağı ve nemlendirici krem sürün. * Masaj için kokusuz ve katkı maddesi içermeyen badem yağı tavsiye ediliyor.
* Eller yıkandıktan sonra yağ, dairesel şekilde masaj yapılarak sürülmeli. Pamuk yerine doğrudan ten temasıyla sürülmesi tavsiye ediliyor.
* Her gün nemlendirici ve yağ kullanılabilir. Duştan sonra vücudun her tarafına sürülmeli. İlk altı ay-bir yıl badem yağı ile masaj, mantar ve pişiklerden korunmak için önemli…

UYKU
Çocukların sağlıklı gelişiminde bireyselleşmeleri en önemli adımlardan biri. Bebekliğin sona ermesiyle kendi yatak odalarında uyumaları gerekiyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/5930-bebeginizi-oksayin.html#post8711
* Loş bir gece lâmbası ya da odanın bulunduğu koridorun hafifçe ışıklandırılmasıyla çocuğun karanlık korkusu önlenebilir.
* Odasının kapısı açık olmalı. Çocuk, güvende olduğunu hissetmeli.
* Nevresimlerin rengi ve deseni bebeğin zihinsel gelişimine uygun olarak seçilmeli.
* Rahat uyuyabilmesi için yatağı ortapedik olmalı.

ŞAŞILIK
Eğer şaşılık varsa, iyi gören göze ait beyindeki görme merkezi gelişiyor. Ama diğer görme merkezi gelişemiyor. Bu gelişim üç yaşına kadar çok hızlı oluyor. 10 yaşında ise bu gelişim tamamen duruyor. Bu nedenle özellikle okul öncesi şaşılığın tedavi edilmesi gerekiyor.

Nedenleri:
* Miyop ya da yüksek derecede hipermetrop
* Doğuma ait felç
* Tümör
* Kaza
* Doğuştan katarakt