Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Psikolog Dr. Fatih Kılıçaslan, 'Babanın çocuk gelişimindeki rolü' konulu konferansta önemli bilgiler verdi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Psikolog Dr. Fatih Kılıçaslan, "Çocuğun kişiliğinin oluşmasında ana baba etkileşimi, sevgi ve disiplin temel rol oynar.

Çocuğun karakteri, çoğu kez kendisine ana babasının verdiği davranış özelliklerini yansıtır." dedi.

Tekirdağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen aile eğitim seminerleri kapsamında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Psikolog Dr. Fatih Kılıçaslan'ın verdiği 'Çocuk eğitimi ve babanın rolü' konulu konferans ilgi gördü.

Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa, Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün, Başkan Yardımcıları Fevzi Kıran, Recep Erol, Kültür Sosyal İşleri Müdürü İsmail Erkaya ve vatandaşlar katıldı.

Anne babaların çocukların kişilik gelişimini destekleyici, geliştirici rehberlik rolünü verimli bir şekilde yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Kılıçaslan, çocukların kişiliklerini ana-babalarının kendilerine verdiği terbiye ve davranış biçimiyle yansıttığını söyledi.

Çocuğun kişiliğinin, içinde yaşadığı toplumla sıkı ilişkileri ve çok kuvvetli duygusallıklar sonrasında şekillendiğini dile getiren Kılıçaslan, aile üyelerinin nesiller boyu aktararak getirdiği duygu, düşünce ve davranış özelliklerinin çocuğun değerlerini oluşturarak kişilik gelişiminin niteliğini ve özelliğini belirlediğini aktardı.

Bireyin çocukluk döneminden itibaren çevresinde yaşayan insanların davranış ve tutumlarını taklit ettiğini anlatan Kılıçaslan, "Bu taklit önce anne ve baba imajı ile başlar. Kişilik doğrudan doğruya anne-babanın çocuğu ile karşılıklı kurduğu ilişkiden etkilenmektedir. Ebeveynlerin gerek kendi aralarında gerekse çocuklarıyla karşılıklı kurduğu iletişim biçimi, çocuğun gelecekte tutum ve davranışlarını belirlemektedir. Çocuğun gelecekte edineceği ana ya da baba rolünün temelleri ebeveynleri ile olan ilişkileriyle atılır." dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/47789-cocugunuz-nasil-bir-baba-isterdi.html#post97381

Kişiliğin zamanla olgunlaştığını bilgisini veren Kılıçaslan, önceleri duygu ve heyecanlarını denetleyemeyen çocuğun büyüdükçe bu duyguların nasıl denetleneceğini öğrendiğini kaydetti.

Ailenin sosyal-ekonomik düzeyinin, kültürel durumunun, arkadaş ve okul çevresinin çocuğun kişiliğinin oluşumunda önemli rol oynadığını söyleyen Kılıçaslan, "Kişiliğin kazanılmasında sosyal ve çevresel faktörlerin rolü büyüktür. Çocuk büyüdükçe, ergenlik çağına gelince çevre ile olan sosyal, kültürel ilişkisi de gelişir. Bu dönemde genç, bütün enerjisini örnek, model objelere yöneltirse, kişiliği olumlu yönde etkilenir ve gelişir. Güçlü kişiliği ile değerli, ilkeli, bilge, örnek bir insan modelini benimser ve özdeşleşerek bir bağ kurabilirse gençlerin kendilerine olan güveni de artar, kişilikleri de gelişir. Bir çocuğa ana babası nasıl davranırsa, çocuk da diğer kişilere karşı öyle davranır. Önce karakterin, daha sonra kişiliğin oluşmasında ve gelişiminde çocuk, ana baba etkileşimi sürecinde sevgi ve disiplin temel rol oynar. Çocuğun karakteri, çoğu kez kendisine ana babasının verdiği davranış özelliklerini yansıtır." dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Aygün, çocuk eğitiminin çok önemli bir konu olduğunu belirterek konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Fatih Kılıçaslan'a teşekkür plaketi verdi. Aygün bundan sonra da bu tür konferansların süreceğini söyledi.