Oyunun Değişik Formları / Oyun Nedir? Çocukların oyunlarını takip ettiğinizde gelişimlerine göre oynadıkları oyunun da değişiklik gösterdiğini görebilirsiniz. Oyun oynamaya başladığı ilk dönemlerde dah sade ve kendine yönelik oyunlar oynayan çocuklar zamanla daha karmaşık, kuralları olan ve çok sayıda kişiyle oynanan oyunlar oynamaya başlarlar. Bu nedenle çocuğunuz oyunlarını gelişimine bağlı olarak değişen ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmesine fırsat vermek çok önemli.

Uzmanlar çocuğun oyun oynama şeklini üç temel grupta inceliyor. Bunlara kısaca değinirsek,
1. Yalnız oynanan oyun
2. Paralel oynanan oyun
3. Grup oyunu

1. Yalnız oynanan oyun:

Genellikle bebeklerin oynadığı oyunlar olarak tarif edilebilir. Çocuk bu oyunları oynarken dış dünyaya biraz kapalıdır. Kendi içinde oynamayı ve kendi kendine keşifler yapmayı sever. Örneğin bebeğinizi ellerine ya da ayaklarına bakarak oynadığını fark etmişsinizdir, bebeğiniz elleri ve ayakları ile oynarken kendi vücüdunu keşfediyor aslında. Yeni yeni kendi kapalarını dış dünyaya açmaya başlıyor. İlerleyen dönemlerde bebeğinize çıngıraklı oyuncaklar verebilir ve onunla farklı deneyimler edinmesini (ısırma, sallama, sıkma gibi bazı el haraketleri gibi) sağlayabilirsiniz.

Peki daha büyük çocuklar yalnız oyun oynamazlar mı? Elbette oynalar. Örneğin çocuğunuzun arabaları ya da bebekleri ile tek başına oynadığını görebilirsiniz. Veya bir bulmacayı (puzzle) kendi kendine yapmaya çalıştığını, boyama aktivitesi yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Çocuk tek başına kalarak ilgisini yaptığı işe yoğunlaştırır ve kendini yeni deneyimlere hazırlar. Çocuğunuz yalnız oyunlar oynaması onun kendi kendini ve oynadığı şeyi keşfetme isteği ile hareket ettiğini gösterir. Ancak çocuğunuz 4-5 yaşlarına gelmiş olmasına rağmen sürekli yanlız oynamayı tercih ediyor, arkadaşları ile oynamaktan kaçınıyorsa, bir uzmanla görüşmenizi tavsiye eder, bu konuda yardım almanızı öneririz.

2. Pararlel oynanan oyun

Çocuğunuz iki yaşından itibaren paralel oynan oyunlar diye tarif edilen oyun formunda oynamaya başlar. Bu tip oyunlarda çocuğunuz bir grup arkadaşıyla oyun oynar, ancak aynı oyunda ya da çok benzer oyunlarda oynamalarına rağmen aslında herkes kendi başına oynuyordur, buı nedenle çocuğunuzda bir yandan arkadaşlarını takip etse de aslında grup içinde kendi oyununu oynuyordur. Bazı anne babalar çocuğun bu şekilde oynadığını fark edince bazen endişeler yaşıyorlar, çocuğunun grup aktivitelerine katılmak istemediğini ya da dikkat sorunu yaşadığını düşünebiliyorlar. Ancak endişenmenize gerek yok, çünkü bu oyun tipi uzmanlar tarafından onaylanmış, çocuğun doğal gelişim sürecinde karşılaşabileceğiniz bir şekli.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/36675-oyunun-degisik-formlari-oyun-nedir.html#post78717

3. Grup oyunu

Çocuğunuz anaokuluna gidecek yaşa geldiğinde grup oyunları için yeterince bilgi sahibidir aslında. Örneğin yaşıtları ile rahat iletişim kurabilecek düzeyde iletişim kabiliyetine sahiptir, oyuncaklarını paylaşmasını, sırayla belirli şeylerin yapılması gerektiğini bilir, bilmese bile öğrenebilecek düzeydedir. Bu nedenle diğer arkadaşları ile beraber oynayabileceği grup aktivitelerine rahatça katılabilir. Onlarla beraber ortak bir tema üzerine kurulu oyunlara katılabilir, örneğin araba yarışları ya da evcilik oyunları oynayabilir
.