Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Ne konuştuğunuzu bilin, sizi dinleyen bir çocuk var!

    Ne konuştuğunuzu bilin, sizi dinleyen bir çocuk var!

    Çocuğun kulak misafiri olma eğilimi uygun anlarda eğitim amacıyla kullanılabilir. Çocuğa doğrudan hitap edilmediğinden savunma sistemlerinin alt düzeyde olması önemlidir.Konuşmalarınıza dikkat edin, size kulak veren çocuklarınız olduğunu unutmayın!
    Başkalarıyla konuşurken de çocukları eğitebiliriz. Çocuklar, aynı ortamda oldukları ve sesleri duydukları sürece, büyüklerinin sözlerini iyi dinlerler. Tıpkı radyo dinlediğimiz veya başkalarının konuşmalarını duyduğumuz zaman bizim onları duyduğumuz ve özellikle bizimle ilgili konuşmaları takip ettiğimiz gibi, çocuklar da ilgisiz görünseler bile çoğu zaman konuşmaları dinlerler. Çocuğun, kulak misafiri olma eğilimi, çocuklardaki birçok eğilim gibi, iki ucu keskin bir kılıç gibidir. Kulak misafirliği, olumlu yönde kullanılabildiği gibi, yanlış kullanıldığında zarar verebilir.
    Başkalarıyla konuşurken çocukları eğitmek yöntemi, "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla." atasözünde anlatılmak istenen şekilde, çocuğa söylemek istediklerimizi başkalarına söylüyormuş gibi onlara duyurmaktır. Örneğin, toplu taşıma araçlarında yaşlılara, hamile ve çocuklu hanımlara yer vermeyen çocuğunun hatasını dolaylı olarak söylemek isteyen anne-baba, bir konuşma esnasında genel olarak bu durumu vurgulayabilir. Ancak çocuğun adını ve yanlışın yer ve zamanını vererek, olayı anlatarak yanlışı söylemek fayda yerine zarar getirebilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/15887-ne-konustugunuzu-bilin-sizi-dinleyen-bir-cocuk-var.html#post29520
    Başkalarıyla konuşarak çocuklara bir şeyler öğretilirken, dikkat edilmesi gereken önemli nokta, çocuğun yanlışlarını düzeltmek için onu başkalarının yanında eleştirme hatasına düşmemektir. Çünkü büyüklerde olduğu gibi, çocuklar da başkalarının yanında küçük düşmek istemez.
    Bazen anne-babalar, farkında olmadan çocuklarının yanında, onların yanlışlarını arkadaşlarına veya birbirlerine anlatırlar. Böyle anne-babalar, çocukların kendileri hakkında söylenilenleri anlayacak psikolojide olmadıklarını zannederler. Bazıları da çocukların oyuna daldıkları zaman orada olup bitenin farkında olmadığını düşünürler. Bazen de anne-babalar, boş bulunarak çocuklarının yanlışlarını söylerler. Görünen aldatıcıdır. Kendileri hakkında söylenilenleri anlama ve kavrama yetenekleri beş altı yaşlarından itibaren gelişmiştir. Ve çocuklar, konuşmaları genellikle dinlerler.
    Çocukları başkalarının yanında eleştirmek çok sakıncalıdır. Onların duymadıkları farz edilerek yapılan eleştiri ve şikâyetler çocuk tarafından genellikle duyulmakta ve onları son derece kötü etkilemektedir. Duydukları şikayetleri kelime kelime alma eğiliminde olduklarından, anne-babalarının ağzından dökülen 'dert', 'akılsız', 'yaramaz', 'canavar', 'huysuz', 'durmak bilmez' gibi tanımlardan türlü türlü anlamlar çıkaracaklardır; ama asla gerçekte ne kastettiklerini anlayamayacaklardır. Ne kadar kötü hareket ettiklerini sık sık duyan çocuklar çok geçmeden öyle olduklarına inanmaya başlayacaklar ve eleştirildikleri rolü benimseyeceklerdir. * C.Ü. İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

  2. #2
    Always - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1,679
    Tecrübe Puanı
    45

    Standart --->: Ne konuştuğunuzu bilin, sizi dinleyen bir çocuk var!

    çok doğru bi konu değinmişsin konuşarak tatlı dille çocuklar birazda olsa anlıyorlar bizi...

Benzer Konular

  1. Ne Anlattığınızı Bilin
    By yoLcu in forum Kişisel Gelişim
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 08.Eylül.2009, 17:50
  2. bilin bakalım
    By inci_gizem in forum Bilmeceler ve Zeka Soruları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10.Haziran.2009, 18:49
  3. bilin bakalımm:)
    By hw414 in forum Bilmeceler ve Zeka Soruları
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 02.Temmuz.2008, 15:54
  4. Söyleyenden dinleyen arif gerek
    By soleil in forum Atasözleri ve Anlamları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.Şubat.2008, 09:01
  5. Dinleyen tarafından yanlış anlaşılan şarkılar
    By şehzade in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 25.Şubat.2007, 15:24

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.