Yağ Peynir ve Sütte Ne Tür Vitaminler Vardır? Yağda peynirde ve süt ürünlerinde hangi vitaminler yer almaktadır. Bu konu hakkında bilgileri içermektedir. Yağ peynir süt gıda ürünleri içerisinde olan mineraller maddeler ve vitaminleri ile ilgili geniş bilgiler aşağıda yer almaltadır. Buyrun inceleyiniz..

Sütün Besin Değerleri
Enerji ve Besin Öğeleri: 100 ml 250 ml
Enerji (kcal/Kj): 626/262 1565/655
Protein (g): 33 825
Yağ (g): 34 85
Karbonhidrat (g): 47 1175
Kalsiyum (mg): 120 300
Yaş Günlük Kalsiyum İhtiyacı 250 ml Sütün
(1 Bardak)
Kalsiyum Değerleri RDAyı
Karşılama Oranı
1-3 Yaş: 500 mg 300 mg %60
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/4-sinif-etkinlikler/62806-yagda-peynirde-ve-sut-urunlerinde-hangi-vitaminler-yer-almaktadir.html#post126822
4-8 Yaş: 800 mg 300 mg %375
9-18 Yaş: 1300 mg 300 mg %23
19-50 Yaş: 1000 mg 300 mg %30
50 Yaş Üzeri: 1200 mg 300 mg %25
PEYNİRDE VİTAMİNLER:
Peynirde, yağda çözünen vitaminlerden A-D-E-K vitaminleri bulunmaktadır Konsantrasyonları peynirin yağ miktarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tam yağlı peynirdeki A vitamininin %80 %85′i peynire geçmektedir. Bu nedenle peynir A vitamini bakımından önemli bir kaynaktır. B vitamini kompleksleri bakımından da zengin içeriği sebebiyle peynir önemli bir kaynak durumundadır.
Yağda Hangi Vitaminler Vardır
Lipitler (Yağlar)
Yağ ve kolesterol gibi yağ benzeri tüm maddelere lipit adı verilir Suda çözünmeyen lipitler arasında eter, benzin, kloroform gibi yağ çözücülerle eriyenlere ham lipit denir Ham lipitlerin içinde değişik kimyasal yapıya sahip; yağlar, fosfolipitler, glikolipitler, steroidler ve mumlar gibi maddeler yer alır.
Yağlar
Yağlar, karbonhidrat ve proteinlerle birlikte vücudumuza enerji sağlayan 3 besin grubudur Yiyeceklerle beraber vücuda giren karbonhidrat ve proteinlerin fazlası, vücudumuzda yağ olarak depolanır.
Yağlar genellikle bir gliserol molekülünün 3 yağ asidi ile birleşmesi sonucu meydana gelen trigliseritlerdir.
Yağlar Ne işe yararlar ve içindeki vitaminler nelerdir?
Yağlar vücuda, aynı miktardaki karbonhidrat ve proteinlerin 2 katından fazla enerji verirler 1 gram yağ, 9 kilokalori enerji sağlar..
Özellikle balık ve su ürünlerinde bulunan yağlar, retina ve beyin gelişimi için gereklidir Kalp ve damar hastalıklarını önlemek için bu besinlerde bulunan Omega 3 yağı, daha fazla tüketilmelidir.
Vücut için mutlaka gerekli olan elzem yağ asidi, zeytinyağı ile alınır.
A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanılmasını sağlarlar.
Derinin altında bulunan yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler.
İç organları çevreleyerek, onları dış etkenlerden korurlar.
Midenin boşalmasını geciktirerek, tokluk hissi verirler.
Östrojen ve testesteron hormonunun yapısında bulunurlar Yeterince yağ alınmazsa, salgılanma bozulur.
Vücudun yağa ne kadar ihtiyacı vardır?
Tükettiğimiz yağlar, görünür ve görünmez olarak ikiye ayrılır Tereyağı, sıvıyağ gibi yağlar görünür yağlar iken; et, süt gibi daha çok hayvansal kaynaklarda bulunan yağlar görünmez yağlardır Vücuda alınan yağların yarısı, görünmez yağlardan oluşur.
Sağlıklı bir bireyin alması gereken yağ miktarı, kilosu, boyu gibi kişisel özelliklerine göre belirlenir Genel olarak günlük alınan enerjinin yüzde 30u yağlardan karşılanmalıdır Buna göre herkes 1 gram yağın 9 kilokalori olduğunu unutmadan, kendi kişisel özelliklerine göre tüketeceği yağ miktarını düzenlemelidir..
alıntıdır