İLKÖĞRETİM OKULU
2009–2010
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

1-A SINIFI 2. YARIYIL
1. VELİ TOPLANTISI
TUTANAĞI


(1-A SINIFI ÖĞRETMENİ)


İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜ’NE


2009–2010 eğitim öğretim yılı 2. dönem 1. veli toplantısını 17.02.2010 Cumartesi günü saat 11.30 da İ.Ö.O.’da “Bilgisayar ve Teknoloji Sınıfı”nda yapmak istiyorum. Gündem maddeleri aşağıda belirtildiği gibidir.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
1-A Sınıf Öğretmeni
VELİ TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ :
1- Açılış, İstiklal marşının okunması
2- Sınıf öğretmeninin açılış konuşması
3- Veli yoklamalarının alınması
4- Toplantı gündeminin velilerle paylaşılması
5- Öğrenciler hakkında velilerle bilgi alış verişinde bulunulması
6- Öğrencilerin kılık- kıyafet ve genel temizlikleri hakkında yapılması gerekenlerin ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin tartışılması
7- Öğrencilerin beslenme saatleri ve şekilleri hakkında bilgi alış verişinde bulunulması
8- Okuma-yazmaya geçmekte güçlük çeken öğrenciler ve bunlarla ilgili yapılacak çalışmalar.(Yetiştirme kursunun açılması hususunun konuşulması.)
9- Öğrencilerin devam- devamsızlıklarının takibi
10-Öğrenci başarı durumlarının genel değerlendirilmesi ve alınacak tedbirler
11-Öğrencilere evlerinde verilmesi gereken alışkanlıklar ve eğitim olanakları hakkında görüşlerin alınması
12-Dilek ve temenniler ; Kapanış…!


UYGUNDUR
OKUL MÜDÜRÜ



ALINAN KARARLAR:
1-Toplantı İstiklal marşının okunması ile başladı.
2- Sınıf öğretmeni kendini tanıttı ve toplantının kısaca amacını anlattı.
3- Toplantıya katılan veliler tespit edilerek katılanların imzaları alındı.
4- Sınıf öğretmeni tarafından toplantı gündem maddeleri sırası ile okundu.
5-:Artık çocuklarımız iyice okula alıştı,onlardan bu dönem öğrendikleri eğitim ve öğretimle ilgili her türlü olumlu davranışları sergilemesini bekliyorum.Tabi bu konu da siz ailelerin de önemi çok büyük.Çünkü teorik olarak öğrenilenler yaşamda uygulanmazsa hiçbir işe yaramaz.Onlarda ilgi ve sevgilerinizi esirgemezseniz çok olumlu değişiklikler gözlemleyeceğinizi sakın unutmayın.Onlara değişik hikaye kitapları alın,okumasını dinleyin,okuduğu bir kitabı ya da seyrettiği bir filmi anlattırın.Aile ortamında konuşup fikir belirtmesine olanak sağlayın.
: Hocam benim kız gerçekten eve geldiğinde yemeğini yemeden ders başına oturuyor ve bitirmeden kalkmıyor. Sana bu konuda teşekkür ederim çünkü çocuklarımın arasında okumaya heves eden tek çocuk oldu. Okurken ve yazarken çok zevk aldığını gözlemledim.
: Benim kızımda kitap okumayı çok seviyor ve akşam yatmadan mutlaka hikâye kitabını okuyor.
: Benim oğlum çok yaramaz bir çocuktu, ilk zamanlar hiç ders yapmıyordu. Biz ne kadar söz sarf ettiysek pek başarılı olamadık. Ama zaman geçtikçe kendi kendine oturup ders yapması ve bir şeyler okuması, okuduğunu bize göstermesi beni mutlu etti.
: Teşekkür ederim düşüncelerinizi benimle paylaştığınız için. Benim amacım öğrencilerimin her şeyden önce yapmaları gerekenleri severek yapmalarını sağlamaktır. Teorik olarak eve hiçbir zaman ödev vermiyorum. Sadece ilgilenmenin öğrenmeyi kolaylaştıracağını kavratmaya çalışıyorum. Yani öğrenciler eve geldiklerinde elbette oyun oynayacak, televizyon seyredecek ve de dinlenecek; ben, onların kitap okumanın da dinlenmek olduğunu aynı zamanda yeni bilgiler edinmenin en güzel yolu olduğunu kavramalarını sağlamaya çalışıyorum.
6-:Öğrencilerin her pazartesi tırnak ve el temizliklerini mutlaka kontrol ediyorum.Gerekli uyarıları yapıyorum,ancak buna rağmen çok ilgisiz aileler;çocuklarının kılık-kıyafet ve temizliklerine dikkat etmeyerek sınıftaki tüm öğrencilerin sağlığını tehdit etmekle birlikte çocuklarının diğer arkadaşlarına karşı da rencide olmalarına sebep olmaktadırlar.Çocuklarımızı haftada en az 1-2 kez banyo yaptırıp,el-ayak-tırnak-ağız-diş temizliklerine dikkat edelim.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/1-sinif-etkinlikler/57689-1-sinif-2-donem-veli-toplanti-tutanagi-ornegi.html#post117963
:Sayın hocam,ben bu söylediklerinize çok dikkat etmeye çalışıyorum,ancak bu anlattıklarınıza uymayan çok sayıda öğrenci olduğundan benim çocuğumda bu arkadaşlarından kötü bir şekilde etkilenmekte ve artık eskisi gibi temizliğine özen göstermemeye başladı.
:Evet esas tehlikede bu bence, çevremizde ne kadar çok olumlu örnek olursa
çocuklarımızda o kadar doğru şeyler yapacaktır,ancak olumsuz örnekler hızla artarak toplumumuzun bütününe etki etmektedir.Bu konuda herkes duyarlı ve dikkatli olmalıdır.
7- Öğrencilerin sağlıklı beslenmelerinin önemini burada tekrar etmem gerekiyor mu bilemiyorum. Benim en çok sıkıntı çektiğim konuların başında beslenme geliyor. Çoğu öğrencim yemek yemeden geliyor.Sürekli kantinden yiyip içme eğilimindeler ve buna derstede devam ediyorlar.Bu sebeple öğrencilerin derse motivelerini sağlamakta zorlanıyorum. Bu olaylar her gün mutlaka meydana geliyor bu da beni inanın çok üzüyor. Lütfen çocuklarınıza özellikle sabah kahvaltılarını çok iyi yaptırınız.Öğlen karınlarını doyurmadan okula göndermeyin.
:Hocam inan çocuklara yediremiyoruz. Ne kadar ısrar etsek de çocuk yemiyor. Ne yapacağımızı şaşırıyoruz.
:Çocuklara çok fazla para vermeyin. Eğer yemeği yemiyorsa ona beslenme çantası yapın bana annem küçükken yapardı, param varsa kantinden yerdim yoksa mecburen çantama koyulanı yerdim. Basit ve besleyici ekmek arası yapabilirsiniz.
8-: Her türlü çabaya rağmen çeşitli sebeplerden dolayı (okula geç kaydolma,çok fazla devamsızlık,ilgi eksikliği…) bazı öğrencilerin halen daha okuma-yazmaya geçemediğini üzülerek ifade etmek isterim. Bu öğrencilerle ilgili olarak hafta sonları yetiştirme kursu yapmak istiyorum ancak bu arada sizlere de büyük görevler düşüyor.Çocuğunuzun okula ve hafta sonu kursuna devamını sağlamak ve evde ilgilenmek.O gün okul ya da kursta yazılanları takip edip okutmalı,defteri kapatıp bakmadan yazdırmalısınız. Kursa 24 Şubat 2007 Cumartesi başlayacağım ve Mayıs ayı sonuna kadar her Cumartesi saat: 09.00-11.30 arasında olacaktır.Bu kurs sonunda da ilerleme kaydedemeyen öğrenciler sizlerde bilgilendirilerek “sınıf tekrarı” na bırakılacaktır.
Durumu çok zayıf öğrencilerle biraz daha ilgiyle okumaya geçmesi yakın olan öğrencileri kursa alacağım.Bu öğrenciler şunlardır:
9-: Bazı öğrenciler çok fazla devamsızlık yapıyor.Daha sonra okula geldiklerinde hem uyum sağlayamıyorlar hem de diğer arkadaşlarını da çok rahatsız ediyorlar.
Hocam benim çocuk sık sık okuldan kaçıp “öğretmen izin verdi ya da öğretmen gelmedi diyerek eve geliyor.Bizimde ev uzak ve işimiz olduğunda gelip soramıyoruz.
Evet bunu birkaç öğrenci yapıyor,ancak şunu hiç unutmayın ben okula gelen hiçbir öğrenciye izin verip eve göndermem,çünkü öğrenciler çok değişik bahaneler uydurup kaçabiliyorlar.Eğer izin alınması gerekiyorsa lütfen ya veli gelsin bana söyleyip götürsün çocuğunu ya da bir gün önceden haber verin.Ayrıca ben okulun açılışında bugüne kadar okula hiç gelmemezlik yapmadım,hiç sevkli ya da raporlu olmadım.
1.Dönem sonu itibari ile devamsızlıkları çok fazla olan öğrenciler; şeklindedir ve lütfen bu öğrencilerin velileri çok dikkat etsinler.
10- Öğrencilerimin çalışma durumları genelde istediğim düzeyde; çalışma yetersizliği içinde bulunan öğrencilerimin ise gerek derslerde, gerekse okul dışında gerekli özen ve ilginin gösterilerek olumsuzlukların en az seviyeye çekilmesi konusunda her zaman gayret gösteriyorum. Ancak sizlerinde bildiği gibi bazı veliler okula karşı ilgisizler. Buda öğrencilerin başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Eğer etrafınızda ilgisiz velilerle karşılaşırsanız onlara okulun önemli olduğunu kavratmaya çalışın. İnanın veli ile okul işbirliği yaparsa başarı şaşırılacak derece de artacaktır.
11- İlk dönemde bahsetmiştim artık ilköğretim müfredatı değişti. Eski müfredatta öğretmenin ön planda olduğu bir anlayış vardı. Yani merkezde öğretmen bulunuyordu. Artık öğrenci merkezli bir programı uyguluyoruz. Biz öğretmenlerde bu programın acemisiyiz. Elimizden geldiğince programa bağlı işler yapmaya çalışıyoruz. Bu programda öğrencinin zeka düzeyine ve hangi zekaya sahip olduğuna bakılarak dersler işleniyor. Derslerde artık öğretmen sadece yol göstericilik rolünü üstleniyor geri kalanları öğrenciler kendi başlarına göre ve yeteneklerine göre uyguluyor. Öğrenci hangi alanda yetenekliyse o alanda gelişmesini sağlamakla yükümüyüz. Sizlerden isteğim sadece şudur ki;Onlara evinizde uygun, rahat ve huzurlu bir ortam sağlamanız. Geriye kalanını inanın onlar kendi istekleriyle yapacaklardır. Sizler onların istediği araç-gereci bütçenize göre temin ederseniz gelişimlerini ve ortaya koyacakları ürünleri göreceksiniz. Yani emeğinizin karşılığını mutlaka alacağınıza inanıyorum.
: Hocam eskiden öğretmenler evlere ödev verirlerdi. Şimdi çocuğuma soruyorum ödevim yok diyor. Fakat gene de kendi isteğiyle olsa gerek kitap okuyor yazı yazıyor. Gerçekten ödev vermiyor musunuz?
İlk zamanlar ödev veriyordum. Fakat Aldığım bir kursta müfettişlerden biri beni ödev vermeme konusunda ikna etti. Çocuğa zorla bir şey yaptırarak bilgiyi doğru şekilde öğrenmesini sağlayamayacağımızı ancak çocuk isteyerek bir şeyler yaparsa gerçek öğrenme sağlanabileceğini söyledi. Ben de bu yolu deniyorum. Büyük bir oranla başarıyorum. Öğrenciler gene de her gün evde yaptıkları çalışmaları bana imzalatmak için sıraya geçiyor.
12- Hepinize bu toplantıya gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı çok teşekkür ederim. Lütfen okulumuza sıkça uğrayın ve çocuklarınızın durumlarını öğrenin. Bu davranışlar çocuğunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Kendine olan güveni ve inancı güçlenecektir. Kendisiyle ilgilendiğinizi görmek onu çok mutlu edecektir. Sağ olun, Ayaklarınıza sağlık!



1-A Sınıfı Öğrt. Okul Müdürü

alıntıdır