TINAZTEPE ZAFER İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
AFYONKARAHİSAR


Belirtilen tarih ve saatte aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere 2008 / 2009 eğitim-öğretim yılı 1. veli toplantısını yapmak istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim. 04.09.2007



Toplantı tarihi : 14.09.2008 PAZAR MEHMET TOKSOY
Toplantı yeri : 1/A Sınıfı 1/A Sınıf Öğr.
Saat: 10. 00

GÜNDEM

1-Açılış
2-Öğrenci velileriyle tanışma 3- Yoklama listesinin oluşturulması
4-Gündem maddelerinin okunması
5-2005 -2006 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan yeni müfredat hakkında velilerimizin bilgilendirilmesi.
6-Yeni uygulamaya giren müfredat ile önceden uygulanan müfredatın karşılaştırılması.
7-Ses temelli cümle yönteminin, cümle yöntemi ile kıyaslanarak anlatılması
8-Öğrencilere alınacak okul araç-gereçlerinin konuşulması, kullanılacak okuma setinin kararlaştırılması
9-Okul-Aile-Çevre ilişkisinin önemi ve velinin eğitim öğretimdeki rolü
10-Öğrencilerin beslenme saatlerinde uygulanacak beslenme programı konusunda velilerle birlikte karar verme
11-İlk izlenimler doğrultusunda öğrenci durumları hakkında velilere bilgi verilmesi
12-Öğrencilerin okula sürekli devamının sağlanması
13-Öğrencilerin temizlik ve düzenleri, sınıf temizliği
14-Okuldaki eğitim öğretim faaliyetlerinde velilere düşen görevlerin belirlenmesi
15-Öğrencilere verilecek ödevler hakkında velilerden yapılması istenenler
16-Derslere hazırlıklı gelmenin öneminin anlatılması
17-Sınıfımızda belirlenenen eksiklerin giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar
18-Gündem maddelerine ilişkin velilerin istek ve tavsiyeler
19-Dilek-Temenniler-Kapanış







OLUR
04.09.2008


İSMAİL KÖSEOĞLU
Mdr. Ytk. Öğrt.







2008 / 2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1/A SINIFI 1. VELİ TOPLANTISI TUTANAĞI
1-Tarafımdan açılış konuşması yapılarak toplantıya başlandı. Toplantının öğrencilerin genel durumları hakkında konuşmak, tanışmak ve yeni programın tanıtımı için için yapıldığı söylendi.

2- Velilere; adım soyadım, daha önceki görev yerim, memleketim ve meslekteki kıdemim söylendikten sonra onlardan da kısaca kendilerini tanıtmaları ve hangi öğrencinin velisi olduğunu söylemeleri istendi.

3-Toplantının yapılış amacı belirtilerek gündem maddeleri okundu.

4–2005–2006 eğitim öğretim yılında ilköğretim 1–5.sınıflarının programının değiştiği söylendi.6-7-8. sınıflarda da programın kademeli olarak değiştiği belirtildi. Değişmesinin gerekliliği kısaca çeşitli örneklerle anlatıldı.

5-Daha önce uygulanan program ile bu yıl uygulama konulan program çeşitli örnekler verilerek karşılaştırıldı.


6-Öncelikli olarak tümdengelim dediğimiz fişlerle okuma yazma öğretimi yöntemi anlatıldı. Fişler ezberletilerek veriliyor, ezberlenen fişler kelimelere, kelimeler hecelere, hecelerde harflere bölünerek okuma yazmanın öğretildiği tahtada bir örnekle anlatıldı. Bu yöntemle öğrencilerin uzun bir süreçte okuma yazmayı öğrendiği belirtildi. Şimdi ise uyguladığımız yöntemin bundan çok farklı olduğu söylendi. Ses temelli cümle yöntemi tahtada verilen bir örnekle anlatıldı. Bu yöntemde velilerimizin dikkat etmeleri gereken hususlar anlatıldı. Harflerin ses olarak olarak verildiği, sesler birleştirilerek kelimeler, kelimeler birleştirilerek cümlelerin oluşturulduğu anlatıldı.( Tümevarım ) En önemli değişiklerden biri de artık eğitim- öğretimde yazı dili olarak bitişik el yazısının kullanılacak olmasıdır. Bu yöntemin en büyük avantajının öğrencileri hızlı bir şekilde okumaya geçirmesi olduğu velilerimize söylendi. Bu konuda harflerden okumayı öğrenmenin daha kolay olacağını fakat bitişik el yazısının çocukları çok zorlayacağı, çünkü velilerin de bu yazıyı tam bilmedikleri için çok fazla yardım edemeyeceklerini belirtip harflerin yazılış yönleri tahtada gösterilmiş, ayrıca verilecek çalışma kağıtlarında da yazılış yönlerini gösteren bir örneği de koyarak bu sorunu çözecekleri söylenmiştir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/1-sinif-etkinlikler/57686-1-sinif-sene-basi-veli-toplanti-tutanagi.html#post117960

7-Okulda eğitim öğretim faaliyetlerinin eksiksiz sürdürülebilmesi için öğrencilerimizin araç gereçlerinin tam olmasının önemi vurgulandı.Bunun için öğrencilerde olması gereken araç-gereçlerin listesi öğrenci sayısı kadar çoğaltılarak velilere dağıtıldı. Öğrenci ürün dosyaları için bir klasör dosya alınması kararlaştırıldı.İlk okuma yazma dönemi süresince kullanılmak üzere yeni müfredata uygun 10’lu set alınması kararlaştırıldı.Bunların hepsinin tek tip olmasının önemi vurgulanarak, bu araç gereçlerin alınma işi velilerin eşlerinin il dışında çalışmaları nedeniyle öğretmene devredildi.

8-Öğrencilere iyi ve güzel eğitim vermenin amacımız olduğu anlatıldı. Tabi bu güzel eğitim öğretime, sadece okulda öğretmenlerin uğraşları sonucunda ulaşılamayacağı, aynı zamanda evde ailelerinde ilgileri sonucu başarının daha da artacağı tarafımdan örneklerle açıklandı. Velilerin geneleinin “İsteklerin yazılı olarak belirtilmesi durumunda size daha iyi yardımcı oluruz” demeleri dolayısıyla isteklerin günlük çalışma kağıtlarına küçük küçük notlar eklenmesine karar verildi.

9-Öğrenci velilerinin öğrenci durumları hakkında bilgi istemeleri üzerine velilere ilk izlenimler doğrultusunda bilgi verildi. Aile olarak çocuklarıyla ilgilenmenin çocukların ruh sağlığı ve başarıları açısından önemli olduğu anlatıldı. Çocuklarımıza evde zaman ayırmanın, onların dünyasına inmenin ve onlarla bir şeyleri paylaşmanın önemi anlatıldı.

10-Beslenme ile ilgili olarak: Kahvaltının, ana öğünlerin yanında ara öğünlerin önemi üzerinde duruldu. Okuldaki beslenme konusunda normal öğretim yapılmasından dolayı kahvaltı saati yapmama düşüncesinde olduğumu zira sabah kahvaltısı yapıp gelen öğrencinin saat 12.00’ ye kadar acıkmayacağını ve bu ihtiyacını öğle yemeği zamanında evinde rahatça giderebileceği anlatıldı.Diğer türlü bir çocuğun diğer çocuğun getirdiğine bakacağını,bunun da hoş bir durum olmayacağı ; ortak bir listenin de uygulanmasının ( ekonomik farklılıklar nedeniyle ) çok zor olacağı açıklandı. Velilerle yapılan görüşme sonrasında okulda beslenme saati yapılmaması karara bağlandı.

11-Okula devam etmenin öğrenci başarısında önemli bir etken olduğu vurgulandı. Özellikle 1.sınıfta okula devamın başarıda mutlak etken olduğu söylendi. Çocuklarının sebepsiz yere okula gelmemelerine izin verilmemesi istendi. Ancak hastalık, çok önemli bir yakının vefatı yada düğünü gibi çok önemli bir olay olmadığı müddetçe devamsızlığın kabul edilemeyeceği tarafımca belirtildi. Ayrıca devamsızlıkların bu sene gün gün “E-OKUL” sistemine girileceği de bildirildi.Velilerin bu konudaki duyarlı olduğu gözlendi.





12-Velilere öğrencilerin temizliğe dikkat etmeleri gerektiği, öğrencilerin günde iki defa diş fırçalamayı öğütlemeleri, Ramazan ayı sonrasında okulda birlikte diş fırçalayacakları; el, yüz, tırnak ve kulak temizlikleri üzerinde önemle durmaları gerektiği, bu konuya hassasiyet gösterilmesinin gerekliliği üzerine konuşuldu. Önlüklerin her daim temiz olması ve haftada en az 2 kez banyo yaptırılması ( Çarşamba ve Pazar ) kararlaştırıldı. Okulumuzda hizmetli olmamasından dolayı 1.sınıf temizliğini ailelerin liste yapılarak temizlemesi kararlaştırıldı. Haftada 2 kez ( Salı ve Cuma ) temizlik yapılması için aileler , istekli oldukları bir kişiyle eşleşti.

13-Öğrencilerin yatmadan önce çantalarını ilk dönem ailelerin, 2.dönemse bizzat öğrencilerin hazırlamaları gereği üzerinde duruldu. Bu yaşlarda sorumluluk kazandırmanın kolay olduğu belirtildi. Ödev olarak genelde o gün okulda yapılanları tekrar ettirmenin yararlı olacağı belirtildi.Çanta hazırlarken dağıtılan haftalık ders programına bağlı kalarak hazırlanması istendi.Ayrıca “derse göre malzemeler de haftalık ders programında yazmaktadır” denildi.Eksik malzeme getiren öğrencilerin o gün sınıfta derse katılamayacağı, bunun da büyük bir kayıp olacağı belirtildi.

14-Sınıfımızın eksiklikleri velilerimizle birlikte belirlendi. Buna göre sınıfımızdaki bilgisayar ve televizyon için bazı eksik malzemeler tesbit edildi. Bilgisayar için 5 metreli 5-6 fiş girişi olan bir kablo, tv için scart girişi, bilgisayar izleneceği sırada oturacakları plastik sandalyeler, güneşin sınıfımıza direkt girmesinden ve çocukların gözünün içine girmesinden dolayı sınıfa kornej, kornejlik, güneşlik alınmasına karar verildi. Salı günü kurulan pazardan Şerife AYDOĞAN isimli velimiz fiyat öğrenebileceğini söyledi. Çarşı fiyatlarının da öğretmen tarafından öğrenilmesi rica edilerek uygun fiyatlı olan neresi ise oradan 7 metre cıvarında kaliteli bir güneşlik (3 parça) alınmasına ve masrafın 11’e bölünmesine karar verildi. Geçen seneden kalan çöp kovasının kullanılabilir olduğu ancak kürek ve fırça eksikliğimiz olduğu söylendi ve Cihan YILDIRIM adlı velimizin bu ihtiyacımızı karşılaması kararlaştırıldı. Öğrencilerle çekilen toplu bir fotoğraftan resimli saat yaptırılıp sınıfımıza asılması kararlaştırıldı. Sınıfımızın temiz kokması için 1 adet airwick aparatı Yasemin AKIN , 1 adet vileda setinin Güldane KILIÇASLAN tarafından alınması kararlaştırıldı. Müdür odasındaki internetten faydalanabilmek için yaklaşık 20 metre “lan kablosu” alınması için Şükriye POYRAZ görevlendirildi. Esma ERTUNÇ hanım ise öğrencilerin ortak kullanacağı makineli kalemtraşı almayı üstlendi. Öğrenci sıra örtülerinin idare edebileceği görüldü. Öğrencilerin araç gereçlerini koyabilecekleri kutuların öğretmen tarafından alınmasına karar verildi.Ayrıca 1.sınıflarda çok fazla fotokopi çektirilmesi gerektiği anlatılarak bu konuda da velilerimizden destek istendi. Ayrıca sınıftaki beyaz tahtamız için marker mürekkepleri, marker kalemleri, toplu iğne, pano iğneleri gibi ihtiyaçlar için zaman zaman öğrenci velilerimizden bağış yapılması istendi.

15- Öğrenci ve veli bilgilerinin “e-okul” a girileceğinden dolayı öğrenci ve velilerinin nufus cuzdan fotokopileri ve öğrencilerden de 1 adet resim istendi.En kısa sürede öğretmene teslim edilmesine karar verildi.

16-Velilerin herhangi bir isteklerinin olup olmadığı soruldu. Bazı veliler söz alarak sorular sordu. Sorular tarafımdan cevaplandı.


17-Toplantıya katılan velilere teşekkür edildi, bir sonraki toplantının yine haftasonunda ancak bu kez cumartesi günü yapılacağı ve zamanının öğrencilere kağıt yazılarak en az 1 hafta evvelden haber edileceği söylenerek toplantıya son verildi.





MEHMET TOKSOY
1/A Sınıf Öğretmeni

alıntıdır. hazırlayan arkadaşa teşekkürler..