Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


7 sonuçtan 1 ile 7 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    aşık veysel kimdir??

    Yaşam Öyküsü
    Üçyüzonda gelmiş idim cihana Veysel Şatıroğlu, 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Aşık Veysel'in ailesine yörede Şatıroğulları derler. Babası Karaca lakaplı, Ahmet adında bir çiftçidir. Aşık Veysel’in dünyaya geldiği yıllarda , çiçek hastalığı Sivas yöresinde çok yaygındır. Aşık Veysel’den önce, iki kız kardeşi çiçek yüzünden yaşamlarını yitirmiştir.Yedi yaşına girdiği 1901’de Sivas’ta çiçek salgını yeniden yaygınlaşır; kendisi de bu hastalığa yakalanır. O günleri kendisi şöyle anlatmaktadır: gülizar köyde süt sağarken sancılanır.Veysel doğar kordonu kendi keser eve gider. "Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti.Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştik. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bu gündür dünya başıma zindan.”

    Kendisinin de anlattığı gibi 7 yaşında çiçek hastalığı nedeniyle kör olmuştur. bu olayın ardından sağ gözünün ışığı seçebilme yeteneği biraz daha olan Aşık Veysel, kendisinin süt sağdığı bir esnada , babası Ahmet'in yanına geldiğinde kendisinin aniden dönmesi nedeniyle babasının elinde bulunan değneğin ucunun sağ gözüne girmesiyle , tüm görme yetisini kaybetmiştir.

    Aşık Veysel'in Ali adında bir abisi ve Elif adında bir kızkardeşi vardır. Tüm aile meydana gelen olaya oldukça üzülmüştür. Kazanın ardından kızkardeşi elinden tutarak gezdirmeye, dolaştırmaya başlamıştır kendisini. Ancak Aşık Veysel gittikçe içine kapanmıştır. Sivas ili aynı zamanda emlek yöresi olarak ta adlandırılmıştır. Bunun nedeni bölgede çok fazla sayıda âşık/ozan olmasından dolayıdır.Aşık Veysel’in babası Ahmet'te şiire meraklı, tekkeyle içli-dışlı birisi olduğundan dolayı Aşık Veysel bir uğraş olması için saz çalmayı öğrenir. Babası Aşık Veysel'e Halk ozanlarından şiirler okuyup, ezberleterek avutmağa çalışır oğlunu. Ayrıca o zamanlar yöre ozanları da zaman zaman babası Şatıroğlu Ahmet’in evine uğrayıp saz çalmaktadırlar. Komşuları Molla Hüseyin'in de sazını düzenleyip, kırılan tellerini taktığını kendisi belirtmektedir.

    Aşık Veysel ilk saz derslerini babasının arkadaşı olan Divriği’nin köylerinden Çamışıhlı Ali Ağa’dan (Aşık Alâ) almıştır. Kendini bu sıralarda iyice saza vermiş; usta malı şiirlerden çalıp söylemeye başlamıştır. Bu sayede Aşık Veysel körlüğünü bir nebze olsun unutmuştur. Aşık Veysel’in saz çalmayı öğrendiği bu sıralarda abisi Ali'de cepheye gitmiş ve küçük Veysel kırık telli sazıyla yalnız kalmıştır. Savaş başladıktan sonra Aşık Veysel’in bütün arkadaşları ve emsalleri cepheye gitmişlerdir. Aşık Veysel bundan da mahrum kalmış olması nedeniyle daha derin bir ruh haline girmiştir. Aşık Veysel o günlerini şöyle anlatmaktadır;

    “Eve girerim, yüzüm asık: anam babam halimi bilmez. Ben onlara derdimi, dokunmasın diye,
    açamam. Onlar benim kafa tuttuğumu zannederler, bense derdimi dökmekten çekinirim, öyle ki,
    sazdan bile farır gibi oldum.”

    Bu sırada ağır basan vatana olan borcunu ödeme duygusu ile dizeleştirir bunu:

    “Ne yazık ki bana olmadı kısmet
    Düşmanı denize dökerken millet
    Felek kırdı kolumu, vermedi nöbet
    Kılıç vurmak için düşman başına.


    Bugünler müyesser olsaydı bana
    Minnet etmez idim bir kaşık kana
    Mukadder harici gelmez meydana
    Neler geldi bu Veysel’in başına.”


    Aşık Veysel’in annesi ve babası seferberlik sonlarına doğru belki biz ölürüz ve kardeşi Veysel’e bakamaz düşüncesiyle Aşık Veysel’i Esma adında, akrabalarından bir kızla evlendiriyorlar. Aşık Veysel’in eşinden bir kız ve bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir. Erkek çocuğu daha on günlükken vefat etmiştir. 24 Şubat 1921de Aşık Veysel ’in annesi vefat etmiştir. Bundan onsekiz ay sonra ise babası vefat etmiştir. Aşık Veysel bu sıralarda köy odasında sıkça yapılan toplantılarda saz çalmıştır. Abisi Ali’nin bir kız çocuğu daha olunca çocuklara ve işlere bakması için bir azap (hizmetkar) tutmuşlardır. Bu hizmetkar bir gün Aşık Veysel hasta yatarken, kardeşi Ali de keven toplarken, aşık Veysel’in ilk eşi olan Esma’yı kandırarak kaçırmıştır. Aşık Veysel’in acılı yaşamına bir acı daha böylece eklenmiştir. Eşi bir başına bırakıp gittiğinde Aşık Veysel’in kucağında kızı henüz altı aylıktır. Ancan iki yıl sonra vefat etmiştir.

    Aşık Veysel'in başına gelen bu talihsiz olayları bir şiirinde şu şekilde dile getirmektedir:

    “Talih çile kadar sözü bir etmiş,
    Her nereye gitsem gezer peşimde.”

    Tüm bu olayların ardından daha fazla içine kapanık bir hal alan Aşık Veysel 1928 yılında en iyi arkadaşı olan İbrahim ile Adana’ya gitmeye karar verir. Fakat Sivas’ın Karaçayır köyünde Deli Süleyman isminde birisi Aşık Veysel'i bu ilk seyahatinden vazgeçirir.Bu olaydan daha sonra ise Zara’nın Barzan Baleni köyünden Kasım adında birisi Aşık Veysel’i köyüne ***ürerek iki üç ay beraber yaşarlar. Kendisini Adana’ya göndermeyen Deli Süleyman, Sivas’lı Kalaycı Hüseyin, Aşık Veysel’e yol arkadaşlığı eder. Dönüşte Aşık Veysel, Hafik’in Yalıncak köyüne ve Zara’nın Girit köyüne uğrayarak buradan güzel bir saz alır.Aşık Veysel daha sonra Hafik’in Karayaprak köyünden Gülizar adlı bir kadınla evlenir.

    1931 yılında Sivas Lisesi edebiyat öğretmeni olan Ahmet Kutsi Tecer ve arkadaşları Halk Şairlerini Koruma Derneği'ni kurarlar. Daha sonra ise 5 Aralık 1931 tarihinde üç gün süren Halk Şairleri Bayramı’nı düzenlerler. Böylece Aşık Veysel’in yaşamında önemli bir dönüm noktası olan Ahmet Kutsi Tecer ile tanışması gerçekleşiyor.

    1933 yılına kadar usta ozanların şiirlerinden çalıp söylüyen Aşık Veysel Cumhuriyet’in onuncu yıldönümünde Ahmet Kutsi Tecer’in direktifleriyle bütün halk ozanları Cumhuriyet ve Gazi Mustafa Kemal üzerine şiirler yaparlar. Aşık Veysel’in günışığına çıkan ilk şiiri böylece Atatürk’tür Türkiye’nin ihyası dizesiyle başlayan şiir olur. O zaman Sivrialan’ın bağlı olduğu Ağacakışla nahiyesi müdürü Ali Rıza Bey, Aşık Veysel’in bu destanını çok beğeniyor, Ankara’ya göndermek istiyor. Aşık Veysel'de Ata’ya ben giderim diye arkadaşı İbrahim ile yaya olarak yola çıkarlar. Üç ayın sonunda Ankara’ya gelirler. Aşık Veysel'in Ankara’da tanıdıklarının evlerinde kırkbeş gün misafir kalır. Destanı Atatürk’e getirmek hevesiyle geldiğini söylüyorsa da destanı Atatürk’e okuyamaz. Ancak, destan Hakimiyet-i Milliye (Ulus) basımevinde gazeteye verilir. Destan gazetede üç gün boyunca yayınlanır. Bundan sonra da bütün yurdu dolaşmaya, dolaştığı yerlerde çalıp-söylenmeye başlanarak, sevilir ve saygı görür.

    Aşık Veysel Köy Enstitüleri’nin kurulmasıyla birlikte, yine Ahmet Kutsi Tecer’in katkılarıyla, sırasıyla Arifiye, Hasanoğlan, Çifteler, Kastamonu, Yıldızeli ve Akpınar Köy Enstitüleri’nde saz öğretmenliği yaparr. Bu okullarda Türkiye’nin kültür yaşamına damgasını vurmuş birçok aydın sanatçıyla tanışma olanağı bulur, şiirini iyiden iyiye geliştirir.

    1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, özel bir kanunla Aşık Veysel’e, Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü 500 lira aylık bağlamıştır. Aşık Veysel 21 Mart 1973 günü, sabaha karşı saat 3.30’da doğduğu köy olan Sivrialan’da, şimdi adına müze olarak düzenlenen evde yaşama gözlerini yummuştur.

    SANATI

    Gözlerinin görmeyişi, Aşık Veysel'i bütünüyle etkilemiştir. Öyle ki:

    “Kuş olsan da kurtulmazdın elimden
    Eğer görsem idi göz ile seni”

    Derken Âşık Veysel’in bu anlamda duyduğu hasretin ne kadar derin olduğu kolaylıkla anlaşılır.<br Bir eserinde ise ;
    “Dünyanın en zengin aklını gördüm
    Sermayesin sordum dedi ki okul.
    İnsanlara hizmet yaptığın yardım,
    Merhametin duygum dedi ki okul.
    Sudan ateş yapan en güzel sanat
    Dünyayı ışığa kaplarsın kat kat
    Fikriyle mi ettin bunları icat
    Rehberim oldu dedi ki okul.
    Bu bir keramet mi yoksa hüner mi
    Göz görmezse gönül buna kanar mı
    Öksüz tarlada sapan döner mi
    Eker biçer motor dedi ki okul.
    Kanat takar gökyüzünde uçarsın
    Denizleri müdanasız geçersin
    Soğuğu yağmuru nasıl seçersin
    Rasathane kurmuş dedi ki okul.
    Çeşitli taşıtlar bir de trenler
    Hekim olup her yareyi saranlar
    Bunu sen mi yaptın yoksa erenler
    Daha neler yapar dedi ki okul.
    Radyo hayrete düşürdü beni
    Her dilden biliyor yok amma cam,
    İlim akıl fikir yaratmış bunu
    Lambası dalgası dedi ki okul.
    İnsanlar kafası bunları bulan,
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42508
    İlimdir dünyada hakikat olan
    Bütün bu işlerin temelim kuran
    İnan buna Veysel dedi ki okul” diyor.

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: aşık veysel kimdir??

    Aşık Veysel Şiirleri



    AĞLAR VEYSEL ÇIKMAZ SESİ

    Ah çektikçe erir gider
    Yüreğimin yağı benim
    Seni görsem durur gider
    Dillerimin bağı benim

    Gam leskesi saf saf oldu
    Hep sözlerim boş laf oldu
    Senin yolunda mahv oldu
    Gençliğimin çağı benim

    Ah belimi büken oldu
    Gurbet bana diken oldu
    Altı aydır mekan oldu
    Dibi kırkkız dağı benim

    Sensin derdine düştüğüm
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42509
    Hayal oldu konuştuğum
    Her gün yediğim içtiğim
    İçerimde ağu benim

    Ağlar VEYSEL çıkmaz sesi
    Gine coştu gam deryası
    Garip gönlümün yaylası
    Güzel hüsnün bağı benim

  3. #3
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: aşık veysel kimdir??

    AĞLAYI AĞLAYI VARDIM PINARA


    Ağlayı ağlayı vardım pınara
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42510
    Kirli yağlığımı yuvermediler
    Herkes destisini doldurdu çıktı
    Bana da bi damla su vermediler

    Elimde bir kadeh vardım kurnaya
    Hücum eylediler bana vurmaya
    Elimdeki kadehimi kırmaya
    Tuttular bir kaçı koyvermediler

    Al bu kadehini kaldır dediler
    Gözünün yaşıyle doldur dediler
    Bir fincan su verdik bildir dediler
    Sanki ya verdiler ya vermediler

    Çalıştım kadehim dolduramadım
    Kimseye halimi bildiremedim
    Gönlümün arzusunu aldıramadım
    Dileğim hekime deyvermediler

    Veysel bu sitemler canımı yaktı
    Güzellerde eda yoktur naz kalktı
    Herkes üç beşini aldı bıraktı
    Beni de bir kere evermediler

  4. #4
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: aşık veysel kimdir??

    ALA GÖZLÜ BENLİ DİLBER


    Ala gözlü benli dilber
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42511
    Bir gün gelsen bize doğru
    Seni sevdim can u dilden
    Çekme kendini naza doğru

    Ne pervam var ne de perdem
    Sanma beni hali bir dem
    Söyler seni teller her dem
    Kulak versen saza doğru

    Aşıka zülfükar isen
    Gülsen de güle zar isen
    Hakikatli bir yar isen
    Ben geleyim size doğru

    Gönülleri bir edelim
    Gayrileri biz nidelim
    İkimiz de bir gidelim
    Yürüyelim ize doğru

    Bir gün için feryadı zar
    Bülbül eder her dem seher
    Aç sinemi gel gör ne var
    Arttı derdim yüze doğru

    Kafi derdim bir derd katma
    Veysel'i yabana atma
    Kerem eyle çok uzatma
    Kavuşalım yaza doğru.

  5. #5
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: aşık veysel kimdir??

    ALDANMA CAHİLİN KURU LAFINA


    Aldanma cahilin kuru lafına
    Kültürsüz insanın kulu yalandır
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42512
    Hükmetse dünyanın her tarafına
    Arzusu hedefi yolu yalandır

    Kar suyundan süzen çeşme göl olmaz
    Gül dikende biter diken gül olmaz
    Diz diz eden her sineğin bal'olmaz
    Peteksiz arının balı yalandır

    İnsan bir deryadır ilimle mahir
    İlimsiz insanın şöhreti zahir
    Cahilden iyilik beklenmez ahir
    İşleği ameli hali yalandır

    Cahil okur amma alim olamaz
    Kamillik ilmini herkes bilemez
    Veysel bu sözlerin halka yaramaz
    Sonra sana derler deli yalandır

  6. #6
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: aşık veysel kimdir??

    ALLAH BİRDİR PEYGAMBER HAK

    Allah birdir Peygamber Hak
    Rabbül alemindir mutlak
    Senlik benlik nedir bırak
    Söyleyim geldi sırası

    Kürt'ü Türk'ü ve Çerkes'i
    Hep Adem'in oğlu kızı
    Beraberce şehit gazi
    Yanlış var mı ve neresi?

    Kuran'a bak İncil'e bak
    Dört kitabın dördü de Hak
    Hakir görüp ırk ayırmak
    Hakikatte yüz karası

    Binbir ismin birinden tut
    Senlik benlik nedir sil at
    Tuttuğun yola doğru git
    Yoldan çıkıp olma asi
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42513

    Yezit nedir, ne kızılbaş
    Değil miyiz hep bir kardaş
    Bizi yakar bizim ateş
    Söndürmektir tek çaresi

    Kimi ne çeker dilinden
    Hem belinden hem elinden
    Hayır ve şer emelinden
    Hakikat bunun burası

    Şu alemi yaratan bir
    Odur külli şeye kadir
    Alevi Sünnilik nedir
    Menfaattir varvarası

    Cümle canlı hep topraktan
    Var olmuşuz emir Haktan
    Rahmet dile sen Allah'tan
    Tükenmez rahmet deryası

    Veysel sapma sağa sola
    Sen Allah'tan birlik dile
    İkilikten gelir bela
    Dava insanlık davası…

  7. #7
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: aşık veysel kimdir??

    ANAMA


    Dokuz ay koynunda gezdirdi beni
    Ne cefalar çekti ne etti Anam
    Acı tatlı zahmetime katlandı
    Uçurdu yuvadan yürüttü Anam

    Anaların hakkı kolay ödenmez
    Analara ne yakışmaz ne denmez
    Kan uykudan gece kalkar gücenmez
    Emzirdi salladı uyuttu Anam
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42514

    Doğurdu beni Sivas ilinde
    Sivralan Köyünde tarla yolunda
    Azığı sırtında orak elinde
    Taşlı tarlalarda avuttu Anam

    Ben yürürdüm Anam bakar gülerdi
    Huysuzluk edersem kalkar döverdi
    Hemen kucaklayıp okşar severdi
    Çirkin huylarımı soyuttu Anam

    Çocuğudum Anam bana ders verdi
    Okumamı çalışmamı ön gördü
    Milletine bağlı ol da dur derdi
    Vatan sevgisini giyitti Anam

    Tükenmez borcum var Anama benim
    Onun varlığından oldu bedenim
    Kimi köylü kızı kimisi hanım
    Ta ezel tarihte kayıtlı Anam

    Veysel der kopar mı Analar bağı
    Analar doğurmuş ağayı beyi
    İşte budur sözlerimin gerçeği
    Okuttu öğretti büyüttü Anam

Benzer Konular

  1. aşık veysel (müzikli sunu 82 mb)
    By Mustafa Uyar in forum Yazarlar ve Şairler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 05.Ocak.2012, 19:18
  2. Aşık Veysel Şatıroğlu
    By Mustafa Uyar in forum Yazarlar ve Şairler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06.Nisan.2010, 23:00
  3. Aşık veysel
    By Mustafa Uyar in forum Sanatçılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Mayıs.2009, 18:46
  4. Aşık Veysel Video Sunumu
    By soleil in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 09.Eylül.2008, 23:40
  5. Aşık Veysel
    By şehzade in forum Türk Büyükleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 31.Mayıs.2007, 22:27

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.