Doğrudan Anlatım :


Bir duygu ve düşüncenin değiştirilmeden, olduğu gibi aktarılmasına doğrudan anlatım denir. Doğrudan anlatımda söylenen sözlerin şekil olarak değişikliğe uğratılmaması yani bire bir söyleyenin ifadesinin aynısı olması demektir. Doğrudan anlatım iki şekilde olabilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132087
1. Kişinin duygu ve düşüncülerini kendi ağzından anlatması şeklinde olabilir. Anlatıcı bakış açıları konusunda “kahraman bakış açısı” olarak anlattığımız bölüm buna örnektir.
- Karanlık bir gecede ıssız sokaklarda ilerliyorum.
- Yarın ilk iş olarak okuluma gideceğim.

- Kuru fasulye oldukça besleyici bir yemektir.
2. Bir başkasından yapılan alıntıların hiçbir değişikliğe uğratılmadan olduğu gibi aktarılması şeklinde olabilir. Düşünceyi geliştirme yolları konusunu anlatırken “tanık gösterme” anlattığımız bölüm buna örnektir.

- M. Kemal Atatürk ” Ne Mutlu Türküm Diyene!” sözü ile milliyetçiliğe vurgu yapmıştır.
- Arkadaşım “Yarın size geleceğiz” dedi.

- Öğretmen “Haftaya sınav yapacağım” dedi.
Dolaylı Anlatım :
Başka birine ait yazılı ya da sözlü ifadelerin anlam özelliğini bozmadan, olduğu gibi değil de kendi cümlesinin içinde ifade etmeye dolaylı anlatım denir. Örneğin “yarın gel” ifadesi hiç değiştirilmediği için doğrudan anlatıma örnektir. Biz bu ifadeyi “yarın gelmesini söyledi” şeklinde ifade edersek anlamı bozmadan kendi cümlemizle ifade ederiz. Şimdi yukarıda doğrudan anlatıma verdiğimiz örnekleri dolaylı anlatımla yeniden yazalım.
- Karanlık bir gecede ıssız sokaklarda ilerlediğini söyledi.
- Yarın ilk iş olarak okuluna gideceğini söyledi.
- öğretmen haftaya sınav yapacağı söylüyor.