Yeni veri sıkıştırma teknolojileriyle mevcut frekanslardan daha fazla yararlanabilen yayıncılar yeni ekipman yatırımlarını HD uyumlu olanlara yöneltti.
Yüksek çözünürlüklü yayınlar Avrupa’da hızla yaygınlaşırken, Türkiye’de de yayıncıların çoğu yeni ekipman alımlarında HD uyumuna özen gösteriyor. Yıl sonuna kadar en az 10 ila 20 kanalın HD yayınlara başlamış olacağı tahmin ediliyor. Bir yandan da HD için yüksek spektrum maliyeti yüzünde, yeni veri sıkıştırma teknolojisi T2'ye de ilgi hızla yayılıyor.HD (yüksek çözünürlüklü) yayın için gereken frekans spektrumu daha geniş ve bunu temin etmek de çok pahalı. Dolayısıyla bu pahalı ve sınırlı kapasiteli frekansların daha verimli kullanımına yönelik teknolojiler sektör için ‘hayat kurtarıcı’ konumunda.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=119602
Karasal yayının ağırlıklı olduğu ülkelerde HD yayın yapabilmek için, mevcut frekanstan daha fazla veri (görüntü, ses, bilgi vs.) aktarmayı sağlayacak ‘sıkıştırma’ teknolojilerinin başındaysa DVB-T2 geliyor. İngiltere T2 uygulamasına Ocak’ta başladı. Onu İspanya, Fransa, İtalya, İskandinav ülkeleri izleyecek.

Bu teknolojiye uygun setüstü alıcı ve televizyon üretimi için dünyada sertifikasyon sahibi ilk kuruluş olan Vestel’in Ar-Ge’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İhsaner Alkım, dünyada karasal yayın yapılan tüm ülkelerde önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen T2 aktarım standardına geçilmiş olacağını söylüyor. Frekans spektrumunu daha verimli kullanmayı sağlayan bu teknolojiyle birlikte HD yayınlar da hız kazanacak. Alkım’a göre Türkiye’de bu yıl sonuna kadar en az 10 kanal tümüyle HD olarak Türkiye’de izlenebilecek.
Hayatımıza hi-def kavramı yaklaşık 10-15 yıl önce girdmişti. Ancak HD yayın yapmak için gerek uyduda gerek kabloda gerekse karasalda daha geniş frekans spektrumuna ihtiyaç bulunuyor. Dolayısıyla dünya veri sıkıştırma teknolojilerine yoğunlaştı. Sadece yayıncılıkta degil internette de Mpeg-4 teknolojisine hızlı bir geçiş oldu.

AVRUPA T2'YE GEÇİYOR
Bu süreçte uyduda S standardından S2’ye geçildi. Bu şekilde mevcut spektrumdan yüzde 30 daha fazla yararlanma mümkün oldu. Uydudaki bu gelişimin karasal (terrestrial) yayınlardaki karşılığı da DVB-T2. İlk uygulaması İngiltere’de bu yılın başında başladı. Alkım’ın verdiği bilgiye göre bugün İngiltere (neredeyse yüzde 100 oranında), Fransa, İtalya, İspanya ve İskandinav ülkeleri karasal yayını ağırlıkla kullanıyor.
Alkım, T2 standardına ilişkin ilk sertifikayı alan firma olarak nu ülkelerin hepsinde iş yaptığını belirtiyor. Alkım, “İlk sertifiye edilen firma olmak çok önemli. T2’ye geçme sürecindeki ülkelerde avantajlı oluyoruz” diyor.
Alkım2a göre Türkiye de hızla T2’ye geçecek. Çünkü HD yapan ya da yapmak isteyen yayıncılar için ekstra bir maliyeti yok. Zaten bütün yayıncılar yeni ekipman alırken HD’ye uygun olanları alıyor. Bu çekimleri formatlayıp havaya çıkmak için gereken yatırım da, Alkım’ın ifadesiyle, toplam yatırım içinde büyük bir yer tutmuyor.

FULL HD İÇİN T2 ŞART
Vestel Genel Müdür Yardımcısı Alkım, karasal HD yayın yapan veya yapacak hemen herkesin en geç 10 yıl içinde T2’ye geçmek zorunda olduğunu söylüyor. Alkım, “10 sene sonra bütün Avrupa’nın T2 olduğunu göreceğiz. Çünkü T2’nin sıkıştırma teknolojisi olarak rakibi yok. Mpeg-4’te bir gelişme de görülmüyor henüz” diye konuşuyor.
Bugün karasal veya uydusal HD yayınlarda Full HD dediğimiz 1080x1920 piksel çözünürlüğün tam dörtte biri kullanılıyor. Ancak Alkım, Full HD yayın için de tüm dünyada çalışmaların sürdüğünü, T2’yle birlikte Full HD yayına doğru gidişin hızlanabileceğini belirtiyor. Çünkü Full HD yayın için T2 veya S2 standardında veri sıkıştırması kullanmak şart.