Gurbetteki tarihî eserlerimiz bakımsızlıktan yok oluyor!
Tarih: 11 Aralık 2007 Kaynak: Türkiye

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, yurt dışındaki tarihî Türk eserlerinin belirlenmesi amacıyla 1998 yılında Devlet Planlama Teşkilatı öncülüğünde başlatılan çalışma hakkında bilgi verdi. Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkeye gönderilen uzmanlarca şu ana kadar 5 bin eser tespit ettiklerini belirten Halaçoğlu, bu sayının araştıma genişledikçe daha da artacağını vurguladı.

Eserlerin envanterinin hazırlandığını aktaran Prof. Dr. Halaçoğlu, eserlerin durumu hakkında rapor yazıldığını söyledi. Yurt dışındaki Türk eserlerinin çoğunun bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğuna dikkati çeken Halaçoğlu, şöyle devam etti:

Sadece devlet eliyle olmaz
"Mesela, Pirizren'de Sultan Mehmet Camii var. Bu camiden geriye sadece minberinden küçük bir kısım kalmış. Bunun gibi o kadar çok eser var ki... Romanya'da, Sarı Sultan Türbesi vardı. Bu virane durumdaki türbe, geçtiğimiz aylarda TİKA ve Diyanet Vakfı aracılığıyla, Ertan-Erkan Demirhan adlı iki iş adamı kardeşe restore ettirildi. Bu iş adamları gibi yurt dışındaki diğer iş adamları da konuya ilgi göstermeli. Devlet tek başına yeterli değil. Yurt dışında müthiş bir eser potansiyelimiz var."

'Kimsenin soyu araştırılmıyor'
Bu arada, dün bazı basın organlarında çıkan haberleri değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türk Tarih Kurumu'nun kimsenin soyuna yönelik bir araştırma yapmadığını; aşiretlerle ilgili araştırmanın bizzat kendisi tarafından yürütüldüğünü söyledi. Aşiretlere ilişkin araştırmaların kaynağının 1476-1600 yıllarına ait "Osmanlı Arşivindeki Tahrir Defterleri" olduğunu vurgulayan Halaçoğlu, "Bu defterlerde şehirler, mahalleler, köyler ve cemaatler kayıtlıdır. Her bir yerleşim alanındaki müslim ve gayrimüslim nüfus, bunların baba adlarıyla birlikte isimleri, üretilen mallar, vergileri ve diğer tüm bilgiler bulunmaktadır. Çalışmalar tamamlanınca yayımlanacaktı r" dedi.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=79974


Mehmet Emin ŞAHİN
Şehir Plancısı