5.ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER

A)Geçmişten günümüze teknolojik gelişim
Mucit: Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimse.
Kâşif: Var olan bir şeyi keşfeden kimse.
Bilim insanı: Bilimsel araştırma yapan kimse.
Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok araç ve gereç vardır. Bunlar teknolojik gelişmeler ve buluşlarla hayatımıza girmiştir. İcat ya da buluş adını verdiğimiz bu araç ve gereçler hayatımızın her anında yanı başımızdadır. Takvim, teleskop, hesap makinesi, mikroskop, fotoğraf makinesi, telefon, ampül, TV, bilgisayar, tükenmez kalem, kredi kartı bunlardan bazılarıdır. Buluşlar ile teknolojik gelişmeler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Örneğin;
-Yazının icadı——- kağıt, kalem ve matbaanın,
-Tekerleğin icadı——- arabaların yapılmasını sağlamıştır.
B)Toplum hayatı ve teknoloji
Buluşlar ve teknolojik ürünler toplum hayatını çeşitli yönlerden etkilemektedir. Hayatımıza giren bir buluş zaman içerisinde teknolojik gelişmelerle birlikte yeni özellikler olumsuz etkileyebilmektedir.
Tarih boyunca insanlar çeşitli alanlarda buluş yapmışlardır. Özellikle ihtiyaçlar insanlar buluş yapmaya itmiştir.
*Eski Mısır’da tarım faaliyetleri Nil Nehri’nin su seviyesine bağlıydı. Bu nehrin suları belirli dönemlerde yükselmekte, belirli dönemlerde ise azalmaktaydı. Mısırlı çiftçiler, ürünün iyi olabilmesi için ne zaman ekim ne zaman hasat yapmaları gerektiğini iyi bilmeleriydiler. Bunun için sel zamanını, tarım zamanını ve kuraklık zamanını gösteren bir takvim geliştirdiler.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132235
*Okyanusları aşmak isteyen denizciler yollarını bulmakta güçlük çekiyorlardı. Ancak kıyı şeridini izleyerek, karadan fazla uzaklaşmadan yolculuk yapabiliyorlardı. Çinliler, milattan yaklaşık 2000 yıl önce mıknatıs taşının kuzeyi gösterme özelliğini buldular. Bu sayede geliştirdikleri pusulayı kullanarak yakın çevrelerini keşfettiler. Ardından pusula ile açık denizlere çıkarak yeni yerler keşfettiler.
Buluşların toplumların yaşamlarını değiştirdiğinin en iyi örneklerini yakın geçmişte bulabiliriz.
*18. Yüzyılda buhar gücüyle çalışan makinelerin bulunmasından sonra makineleşme ve sanayileşme büyük hız kazandı. Sonradan gerçekleştirilen teknolojik yeniliklerle buhar makinesi lokomotiflerde ve gemilerde kullanılmaya başlandı. *Fabrikaların kurulmasıyla insanlara çalışmak için küçük yerleşim yerlerinden ayrılıp fabrikaların olduğu şehirlere göç ettiler. Fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başladılar. Seri üretim yapan makinelerin bulunmasıyla kısa sürede fazla üretim yapıldı. Bununla birlikte teknolojik gelişmelerin yararı yanında zararları da vardır:
TEKNOLOJİNİN HAYATIMIZA OLUMLU ETKİLERİ:
1- Eski dönemlerde çok zaman alan çamaşır ve bulaşık yıkama, evi süpürme gibi işlemler kısalmıştır. Annelerin ve babaların ev işlerine ayırdıkları zamanı çocuklarına ayırmaya başlamışlardır.
2- Bilgisayar, akıllı tahta, tablet, projeksiyon vb. ile eğitim öğretim faaliyetlerinin yaygınlaşmasını, eğitim düzeyinin yükselmesini ve okur-yazar oranının artmasını sağlamıştır.
3- Röntgen, Mikroskop, MR (İç organları görüntülemeye yarayan cihaz), EKG (Kalbin ritmini gösteren cihaz) gibi teknolojik aletler ile hastalıkların teşhisi ve tedavisi kolaylaşmıştır.
4- Cep telefonu, faks, TV, uydu sistemleri sayesinde haberleşme ve iletişim kolaylaşmış, insanlar dünyanın her yeri ile haberleşme ve gelişmelerden haberdar olma şansına sahip olmuşlardır.
5- Teknolojinin gelişmesine paralel olarak uçak, hızlı tren, helikopter vb
ulaşım kolaylaşmış, hızlanmış ve zamandan tasarruf sağlanmıştır.
6- Teknolojiye bağlı olarak kullanılan otomasyon sistemleri ile insana duyulan ihtiyaç azalmış, hızlı ve seri üretim yapılabilir hale gelmiştir.
TEKNOLOJİNİN HAYATIMIZA OLUMSUZ ETKİLERİ:
1- Elektronik ürünler insan sağlına zararlı radyasyon yaymaktadırlar.
2- TV ve internet bağımlılığı insanları asosyal yapmaktadır. İnsanlar arasındaki bağları zayıflatmakta, sağlık ve ruhsal sorunlara yol açmaktadır.
3- Ulaşım araçları ve fabrikalar çevreye zarar vermektedir.
C)Bilim İnsanları
Bilimsel çalışmalar yapan bilim insanları çalışmaları ile insanları yaşamlarını kolaylaştırırlar. Bazı ünlü bilim insanları ve bilime katkıları şöyledir:
– Newton “yerçekimi kanunu”nuyla,
-İbn-i Sina tıp alanındaki çalışmalarıyla,
– Leonordo Da Vinci, mühendislik alanındaki çalışmalarıyla,
– Galileo (Galile)dünyanın güneş etrafında döndüğü düşüncesiyle,
– Edison ampulü bularak,
– Marie Curie (Meri Küri), fizik ve kimya alanındaki çalışmalarıyla bilime katkıda bulunmuşlardır.
Bilime katkıda bulunan ülkemizden bilim insanları
Prof.Dr.Cahit Arf(1910-1997)
Türkiye nin yetiştirdiği en önemli matematikçilerden biridir.1938 yılında bilim dünyasına katkıda bulunan doktora tezini tamamlayarak dünya çapında tanınmıştır.TÜBİTAK ın kuruluşunda ve büyümesinse gelişmesinde büyük emeği vardır Cahit Arf ın.Matematiğe yapmış olduğu katkılardan dolayı 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülüne layık görülmüştür.O azmi ve çalışkanlığıyla Arf Teoremini bulmuştur.Bilim adamlığını bir meslek değil bir yaşam biçimidir sözü de ona aittir.Bunu en iyi uygulayan da yine kendisidir.
Prof Dr. Aydın Sayılı (1913-1993)
1933 yılında milli eğitim bakanlığının yurt dışına öğrenci göndermek için açtığı sınavı kazanarak Amerika Birleşik Devletlerine gitti 1942 yılında Harvard Üniversitesinden doktora ünvanını aldı.O bilim tarihine ilişkin birçok önemli katkı ilki ülkemizde ve uluslararası bilim ortamında haklı bir saygınlık kazanmış kişiliktir.
Bilim İnsanların Ortak Özellikleri
Merak
Özgüceven
Çalışkanlık
Gözlem yapma
Araştırmacılık
Yaratıcılık
Sorgulayıcılık
D)Bilim ve süreli yayınlar
Ülkemizde bilim ve teknoloji konusunda yayın yapan süreli yayınlar vardır. Bu yayınları takip etmek genel kültürümüzü artırır, derslerimize faydası olur, hoşça zaman geçirir, dünyadaki bilim ve teknolojik gelişmeleri takip ederiz. Ülkemizde çocuklar için bilim ve teknoloji konusundaki yayınlardan bazıları şunlardır:
Şeker çocuk,Kids,Bilim çocuk,Trt Çocuk
E)Atatürk ve Bilim
Atatürk bilim ve teknolojiye son derece önem veren bir liderdi. Bilime ve akılcılığa diğer vermiş ve her konuda olduğu gibi bilim ve teknoloji konusunda da Türk milletine rehberlik etmiştir. Çünkü o, en önemli hedefi olan çağdaş uygarlığa bilimle ulaşılacağına inanıyordu. Atatürk bilime verdiği önemi öğretmenlere yaptığı bir konuşmada şöyle açıklamıştır:
“Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki (gerçek), mürşit (yol gösterici) ilimdir; fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlıştır.”
-Cumhuriyetle birlikte kadın-erkek her Türk vatandaşı eğitim alabilmiş, bilimsel çalışmalarda bulunabilmiştir.
-Atatürk’ün bilime önem vermesinin en önemli kanıtı; çağdaş bilim insanları yetiştirebilmek amacıyla Cumhuriyet döneminde yurt dışına öğrenciler gönderilmesidir. Bunun nedeni dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip etmek ve eğitim kurumlarımıza aktarmaktı. Atatürk yurt dışına giden öğrencilere şöyle demiştir:
Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönemlisiniz!”
-Atatürk, ülkemizde çağdaş eğitim kurumlarının kurulmasına da öncülük etmiştir. Bu çerçevede 1933 yılında Üniversite Reformu gerçekleşmiş ve İstanbul Üniversitesi açılmıştır.
-Atatürk, 10. Yıl Nutku’nda “Yurdumuzu, dünyanın en mamur ve medeni memleketlerine seviyesine çıkaracağız” demiştir. O, bu seviyeye ulaşamada bilimin rehberliğini şu sözüyle ifade etmiştir:
“Türk milletinin yürümekte olduğu ilerleme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale pozitif bilimdir.
-Atatürk’ün kendisi de bir bilim insanı gibi çalışmıştır. 1936-1937 kış aylarında bir Geometri kitabı yazarak matematik bilime katkıda bulunmuştur.
F)Bilgi Kaynaklarımız
Bizler merak ettiğimiz konuları öğrenmek için veya öğretmenimizin verdiği ödevleri yapmak için araştırma yaparız. Araştırmaya başlarken:
-Araştırmamızı planlamalıyız. Planlama ile araştırmamızı düzgün bir şekilde yapabilir ve düzenleyebiliriz.
Araştırmayı yaparken;
– Kütüphanelerden yararlanabiliriz. Bilgi evleri olan kütüphanelerin araştırma yapanlara kolaylık sağlayan bir yapısı vardır. Kütüphanelerde okuma odaları ve kaynakların bulunduğu bölümler yer alır. Birinci elden kaynaklar, ikinci elden kaynaklar ve süreli yayınları raflara konularına göre dizilir. Arananların kolaylıkla bulunması için kataloglar düzenlenir. Günümüzde bu işlem bilgisayarlar aracılığı ile yapılmaktadır. Kullanacağımız kitapları belirledikten sonra araştırmamızı ilgilendiren bölümleri not alırız. Hangi kaynaktan hangi bölümü aldığımıza özellikle dikkat ederiz.
-Araştırmamız yaparken internetten yararlanabiliriz. “Anahtar sözcük” kullanarak tarama yapabiliriz. Kaynakçaya eklemek için bilgiye ulaştığımız internet sayfalarının ve bu sayfalara erişim tarihlerini not
etmeliyiz. Bununla birlikte; internetten elde ettiğimiz her bilgi güvenilir değildir, bilgiyi aldığımız sitenin güvenirliği önemlidir.
Araştırmanın sonunda:
-Araştırmamızı yazdıktan sonra raporumuzu yazarız. Raporumuza mutlaka Kaynakça kısmını eklemeliyiz. Kaynakça belirtmezsek bilgi hırsızlığı yapmış oluruz. Kendimizin olmayan bir bilgiyi bizim gibi gösterme etik olmaz. Bu durum yasalara da uygun değildir. Kaynakça belirterek eser sahiplerinin emeklerine saygı göstermiş ve bilimsel anlamda doğru davranmış oluruz.

alıntıdır