CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU
YENİ MÜFREDAT PROGRAMININ İNCELENMESİNE İLİŞKİN
SOSYAL BİLGİLER ZÜMRESİ RAPORU



A-2006-2007 Eğitim Öğretim Yılına İlişkin Değerlendirme:Zümremizce yapılan değerlendirmeler sonucu aşağıdaki tespitlere ulaşılmıştır
Ø 2006- 2007 öğretim döneminde 6. sınıflarda uygulamaya başlanan yeni müfredat programı özü itibari ile bir bütündür. Dolayısıyla öğrencilerin hazırlayıcı eğitimden başlayarak bu programın esasları doğrultusunda yetiştirilmesi, kazanım sağlanması, ve davranış geliştirmeleri beklenmektedir. Halbuki geçtiğimiz öğretim yılında 6. sınıfta bulunan öğrenciler bu program ile 5. sınıfta tanışmışlardır. Doğal olarak yeni müfredat programına adaptasyonları öğrenmeleri ve davranış geliştirme süreçleri eksik, kesintili ve ulaşılmak istenen amaçlara göre yeterli düzeyde değildir.Sosyal bilgiler programının uygulanmasına ilişkin olarak ise ; öğrenme alanlarının süreklilik arz etmesi, bütünleyici olması gerektiğinden öğrenciler hazır getirmeleri gereken kazanımlardan bazılarına sahip olamadıkları veya eksiklikler bulunmasından dolayı gerek kazanımların öğrenciler verilmesinde gerekse de süre kullanımında sorunlar yaşanmıştır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=66590
Ø Öğrenci merkezli ve etkinlik temelli olan yapılandırıcı eğitim modelinde öğrencilerin kazanımlara kendilerinin ulaşması beklenmektedir. Bunun için ise bulundukları sınıf seviyelerinin anlama, kavrama ve yorumlama düzeyinde bulunmaları gerekmektedir ki bunu kültürel sermaye olarak adlandırabiliriz. Günümüzde bilgiye ulaşılan kaynaklar ve ulaşma yöntemlerinin oldukça çeşitlenmesi bireylerin sahip oldukları kültürel sermayenin oluşmasında okul dışı yaşantılarının önemli ölçüde belirleyici olmasına neden olmuştur. Bu koşullarında içinde bulunulan sosyo-ekonomik çevrece belirlenmesi nedeni ile bireylerin yaşadığı bölge. Şehir,mahalle, ailenin sahip olduğu ekonomik ve sosyal koşulların farklılığı bireylerin sahip oldukları kültürel sermayenin de önemli farklılıklar göstermesine neden olmaktadır. Sonuç itibari ile bir konu işlenirken veya etkinlik uygulanırken öğrencilerin verilenlerden yola çıkarak kendi yaşantıları sonucu kazanım oluşturmada kültürel sermayesi yeterli olmayan öğrenciler veya öğrenci grupları istenilen amaca veya düzeye ulaşamamaktadırlar.
Ø Öğrenme alanlarında yer alan kazanımların kapsamı ve sınırları öğretmen açısından yeterince kesin veya belirli değildir.Örneğin 6.sınıf müfredatında yer alan” İnsanlar Yerler ve Çevreler” öğrenme alanındaki 4. kazanım olan “Türkiye’de yer alan iklim türlerinin özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur” kazanımında verilmesi düşünülen iklimlerin türleri ve özellikleri o kadar geniş ve detaylı bir konudur ki bu konunun ne kadarı hangi oranda verileceği bilgisi fludur. Ayrıca 4. ve 5. sınıflarda bu öğrenme alanına ilişkin temel oluşturulabilecek kazanımların verilip verilmediği veya ne düzeyde verildiği bu sınıfların sosyal bilgiler derslerine girmeyen 6. sınıf sosyal bilgiler öğretmeni tarafından bilinmemektedir.
Ø Yukarıda bahsi geçen nedenler ve bunun yanında diğer etkenlerden dolayı süre konusunda sıkıntılar yaşanmıştır.
Ø Öğrencilerin performans ve proje çalışmalarına ilişkin sunumları için yeterli süre bulunamamaktadır. Sunumun gerek performans ve proje ödevleri gerekse de sınıf içi performansın önemli bir parçası olduğu düşünüldüğünde sürecin eksik işlemesine neden olmaktadır.
Ø müfredat da yer alan öğrenme alanları ve bunlara ayrılan süreler dikkate alındığında bazı öğrenme alanlarına ilişkin ayrılan sürelerin yetersiz olduğu düşünülmektedir.
Ø Ders kitapları ulaşılmak istenen kazanımlar açısından görsel açıdan ve metin açısından yetersizlikler içermektedir. Bazı durumlarda kazanımı desteklememektedir. Tasarım açısından çoğunlukla sadelikten ve anlaşılırlıktan uzak olabilmekte basitten zora ilkesini takip edememektedir.Bazı konular görsel materyallerle yeterince desteklenmektedir.Bazı metinler oldukça uzun olabilmektedir.Konularla ilgili Internet kaynakları(adresleri) daha fazla verilebilir.

B-2007-2008 Eğitim- Öğretim Yılına Dair Öneriler:Yukarıda belirtilen eleştiriler dahilinde aşağıda sıralanan önerilerde bulunulmuştur.

Ø Sosyal Bilgiler dersinin ders saatinin artırılması
Ø Diğer derslerle ilişkilendirme kapsamında diğer dersle ilişkilendirilecek kazanımın o ders için önceden verilmiş olması ve bunu sağlayacak koordinasyonun yapılması.
Ø Uzmanlarca hazırlanmış ve Türkiye’nin farklı sosyo ekonomik yapısını yansıtacak şekilde çeşitlendirilmiş etkinliklerin hazırlanılarak Internet ortamında yayınlanması.Etkinliğe ait yazılı doküman ve formların öğrenci kitabına öğrencinin koparıp kullanabileceği tarzda yerleştirmesi öğretmenleri fotokopi yoluyla çoğaltma zaruretinden kurtaracaktır(okulun veya öğrencinin ekonomik olumsuzlukları / yetersizlikleri bu konuda sorun oluşturmaktadır)
Ø Kazanımlara yönelik olarak görsel materyallerin (film,çizgi film,animasyon, belgesel vb.) hazırlanarak cd ve vcd formatında okullara dağıtılması.
Ø Ders kitaplarının birinci bölümde belirtilen eksiklikler doğrultusunda hazırlanması
Ø Öğrenme alanları ve ayrılan süre planlamasında öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlemeye gidilmesi.
Ø Yıllık planların hazırlanmasında performans ve proje ödev konularının sunumu için yer ayrılması
Ø Kazanımların sınırlarının ve ulaşılmak istenen öğretim düzeyinin daha net olarak belirlenmesi
Ø Sene başında düzenlenen okul zümre toplantısına 4.ve 5. sınıf öğretmenlerinin de katılımını sağlayacak düzenlemeye gidilmesi Böylelikle sosyal bilgiler dersine ait müfredatın uygulanmasında bütünlüğün ve eşgüdümün sağlanması.
Ø Ders araç gereçleri açısından sosyal bilgiler dersinde bulunması zaruri araç ve gereçlerin tespiti yapılarak bu araç ve gereçlerin standart haline getirilerek ülkemizdeki tüm okullara dağıtılması.


Özcan BORTEPE
Sosyal Bilgiler Öğretmeni