Kemal Kılıçdaroğlu


Eğitim İlk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde tamamladı. 1971 yılında Ankara iktisadi ve Ticari ilimler Akademisinden mezun oldu.


Yayın ve Çalışmalar Aynı yıl hesap uzman yardımcılığı sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı'na girdi. Hesap uzmanı olduktan sonra, bir yıl süre ile Fransa' da kaldı. 1983 yılına kadar hesap uzmanlığı görevini sürdüren Kılıçdaroğlu, 1983 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü'ne daire başkanı olarak atandı. Daha sonra aynı Genel Müdürlükte, genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı.

1991 yılında, Bağ-Kur, 1992 yılında da SSK Genel Müdürlüğü'ne atandı. Kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında müsteşar yardımcılığı da yapan Kılıçdaroğlu, Ocak 1999 ayında kendi isteği ile SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında, "Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu" Başkanlığını yaptı.

Hacettepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Türkiye iş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundu.

Halen istanbul Milletvekilliği görevini yürütmektedir.


Ödüller 1994 yılında "Ekonomik Trend Dergisi'nce konusunda yılın bürokratı seçildi.


Ek Bilgi Evli ve üç çocuklu olan Kılıçdaroğlu'nun yayınlanmış üç kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır



İşte CHP'nin yeni lider adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hayatından satırbaşları


- Tapu Memuru Kamer Bey ve ev kadını Yemuş Hanım’ın dördüncü çocuğu olarak Tunceli’nin Nazimiye İlçesi’nde 17 Aralık 1948’de doğdu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=120354

- Babasının Kureyşan aşiretinden olmasına karşılık, annesi Kamer Genç’in de mensubu olduğu Areli aşiretinden bir ailenin kızı.

- Annesinin Ermeni kökenli olduğu iddiaları ortaya atıldığında “annem Ermeni de olabilir, Kürt de olabilir, Rum da olabilir. Bu durumun başka bir şekilde sorgulanmasını doğru bulmam” diye açıklama yapmıştı. Annesinin isminin Yemuş olmasını “nüfus memurunun azizliği” diye yorumluyor.

- Babası Karabulut olan soyadını, yaşadıkları köyde herkesin soyadının aynı olması nedeniyle değiştirmiş. Büyük dedesinin eşkiya olması nedeniyle soyadı olarak Kılıçdaroğlu soyadını seçmiş.

- Alevi bir ailenin ferdi olarak “dedelik makamında” olduğu biliniyor ancak “Bu kültür olmakla beraber hani o kültürü uygulayan bir kişi değilim. O da, yetişmem, bürokraside görev yapmam dolayısıyla bizim hani o bağlantıda bir şey yapmamız zaten mümkün olmuyor” diyor.

- Dört erkek iki kız kardeşi var. Erkek kardeşlerinden biri, kendisinden iki saat sonra doğan ikizi. İki saat büyük olması nedeniyle kendisine “abi” diyen Adil Kılıçdaroğlu, bu yıl CHP’den istifa edip DP’ye katıldı. Kocaeli’de yaşayan ikizi SEKA’dan işçi emeklisi.

- Elazığ Ticaret Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra Eskişehir ve Ankara akademi sınavlarını kazandı ancak Ankara’yı tercih etti. Kendi deyimiyle Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde okulun “inek” öğrencilerinden biri oldu.

- 68 kuşağından sol görüşlü bir üniversiteli olarak o dönem kurulan Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu Bilim Kurulu’nda görev aldı. Toplumsal ve Kültürel Eylemler Derneği Başkanlığı yaptı.

- Üniversite öğrencisi iken hemen bütün öğrenci eylemlerine katıldı.

- Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin önünde bir eyleme katıldıktan sonra Ulus’a doğru yürürken iki kişi koluna girdi ve “Bizimle geleceksin” dedi. Numune Hastanesi’nin karşısındaki sonradan “komandoların kontrolünde idi” diye anlattığı Ticaret-Turizm Yüksek Öğretmen Okulu’na gittiler. Kimliklerini aldılar, dışarıya çıktılar ve Kültür Bakanlığı’nın arkasında 5-6 kişi üstüne saldırdı ve “iyi bir dayak” yedi.

- 1971’de mezun oldu ve aynı yıl hesap uzmanlığı sınavını kazanıp Maliye Bakanlığı’nda memuriyetine başladı. 1983’te, önce Gelirler Genel Müdürlüğü’ne daire başkanı, sonra da genel müdür yardımcısı oldu. 1991 senesinde Bağ-Kur, bir sene sonra da SSK Genel Müdürlüğü’ne atandı. Kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcılığı da yaptı.

- Siyaset yaşamı 11 Ocak 1999’da SSK Genel Müdürlüğü’nden kendi isteğiyle emekliye ayrılmasıyla başladı. DSP’den 18 Nisan 1999’daki genel ya da yerel seçimlerde aday olmak ayrılmasına rağmen, Ecevit kendisini aday yapmadı.

- Havettepe Üniversitesi’nde ders vermeye başladı ve Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği başkanlığı yaptı. Bu sırada CHP’nin Bilim Kültür Platformu’na davet edildi. Sonra Deniz Baykal’ın davetini kabul edip CHP’ye girdi ve önce Parti Meclisi’ne, sonra da MYK’ya seçildi.

- İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi iken 3 Kasım 2002’de genel seçime girdi ve CHP Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Oğlu da finale kaldı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bilkent Kamu Yönetimi mezunu olan oğlu Kerem şu anda Sert-Sessiz isimli bir rock grubunda bateri çalıyor. Kerem Kılıçdaroğlu’nun grubu Sert Sessiz, Roxy Müzik Günleri’nde finale kalan 12 müzik grubundan biri. Yarışmanın finali 21 Mayıs’ta yapılacak. Türkiye’nin dört bir yanından genç müzisyenleri bir araya getiren ve sektöre ve dinleyiciye tanıtan Roxy Müzik Günleri, bu yıl 15’inci yılını kutluyor. Tüm müzik türlerinin sunulduğu festivalde Roxy Birincilik Ödülü’nü kazanan grup, single albüm ve video klip hakkı kazanıyor.


alıntıdır