Iranli hekim Batmanghelidj'e gore tum hastaliklarin esasi vucudun susuz kalmasindan kaynaklaniyor. Suyun her zaman yararli oldugunu biliyorduk da, simdi onun, nicin doganin en basit, en etkili, en guvenli ve en "yan etkisiz" mucizevi ilaci oldugunu ogrenmek zamani Yeni ve saglikli bir yasama baslamak, su an ellerinizin arasinda utacaginiz bir bardak suda.
Cunku hayatimizin en vazgecilmez ama bilincli olarak, oneminin asla farkina varamadigimiz birincil ogesi: Su!.. Su “Su / Hasta Degil Susuzsunuz “ adli kitapta konuyla ilgili oldukca orijinal ve dikkate alinmasi ereken tespitler var... Yalnizca canimiz istedigi zaman su iceriz. Ote yandan, Ay'in milimetrik birtakim hareketlerinin dunyamizdaki suyu etkiledigini, boylelikle denizlerin yukseldigini ve alcaldigini cografya kitaplarindan da biliriz. Durum boyleyken, yani insan evladi da bu dunyanin malzemesinden olustuguna ore, vucudumuzdaki su seviyelerinin ne âlemde oldugunu aklimiza bile getirmeyiz. icinde bulundugumuz toplumun yeme icme aliskanliklarinin bir eseri olarak, edindigimiz su icme aliskanligi butun hayatimiza egemen olur, ornegin acili bir yemegin uzerine iki bardak su icmek rahatlatir, yazin sicaklarda canimiz hep su ister, vesaire..
Oysa Iranli hekim Batmanghelidj, “Su / Hasta Degil Susuzsunuz “ adli kitabinda hic de boyle dusunmuyor. Tum hastaliklarin biricik nedeninin, vucudun susuz kalmasi olgusuna dayandigini one suruyor. Bu one surusunu "binlerce su deneyimi" ile de acikca ortaya koyuyor. Dr. Batmanghelidj, suyun bilumum hastaliklara iyi geldigini, insani iyilestirdigini "tesadufen" hapishanede ogrenmis. Peki, bir hekimin, eger cezaevi doktoru degilse orada isi nedir? Doktorumuz bir suclu! Sucu, Sah doneminde rejim karsiti devrimci orgut Halkin Mucahitleri'ne yardim ve yataklik yapmak. Mollalar iktidara geldikten sonra da dogal olarak tutuklaniyor ve iran'in en unlu iskencehanesi Evin Hapishanesi'ne atiliyor. Malum, bilenler bilir (!) hapishaneler yeme-icme, sindirim-bosaltim kosullari acisindan bir insanin, ozgurlugune kavustuktan sonra bile hayatinin sonuna kadar kendini toparlayamayacagi, cezalandirma mekânlaridir. Hal boyle olunca, alabildigine maddi ve manevi iskence oren ve dogru durust beslenemeyen insanlarin ilk basina gelen midelerinin iflas etmesidir. Bir gun kogusta, hapisliklerden birisi inanilmaz mide sancilariyla kivranmaya baslayinca, doktorumuz gayri ihtiyari olaya mudahale ediyor ve adamcagiza iki bardak su iciriveriyor. Cok gecmeden sancilarin dindigini gozlemliyor. Bu olay, Dr. Batmanghelidj'in, suyun hastaliklarin tedavisinde ne denli bir etkisi oldugunu ilk kesfettigi an oluyor. Bundan sonra su calismalarini yogunlastiran yazarimiz, 2,5 yil icerisinde Evin'in ezgahindan gecen yaklasIk 2 bin utuklu ve hukumluyu birer iyilestiriyor, yalnizca suyla… Derken, 2,5 yil kadar sonra ahliye zamani geldiginde, hapishane mudurune ricada bulunuyor, "lutfen beni 1 yil daha burada tutun, zira arastirmalarimin en onemli evresine girmis bulunmaktayim ve bu kadar cok hastayi dunyanin hicbir yerinde, bu kosullarda bulamam…" Boylece, yazarimiz 1 yil daha "gonullu hapislik" hayatini surduruyor, sonra da dogru Amerika'ya… Arastirma ve calismalari yillarca suruyor ve nihayet bu kitap ortaya cikiyor. Yazarimiz, onsozunde su anlamli cumleleri kullaniyor: "Bu kitapta okuyacaklariniz yeni bilgilerdir ve bunlar fizyoloji bilimine yeni aciklamalar etirmektedir. Burada sozu edilen fizyoloji, ilac ureticilerinin kullandiklari bilim degil, vucuttaki canli dokularla organlarin dogal calismalarini tanimlayan bilim dalidir. Bu kitap, bazi onemli saglik sorunlariyla bu sorunlarinin nedenlerinden ve dogal yontemlerle tedavilerinden soz etmektedir. Bir saglik sorununun nedeni ve tedavisi aciga ciktiginda, hic kimsenin anlayamadigi tibbi terimlere erek kalmaz. Burada okuyacaklariniz kapsamli bir klinik ve bilimsel arastirmaya dayanmaktadir. Bu kitaptaki bilgilerini derleyebilmek icin,
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=41901
1950'de Londra'daki St. Mary Universite Hastanesi Tip Fakultesi'nde baslayan ip egitimimden sonra 22 yildan fazla arastirma yaptim, calistim ve yazdim. "Bu kitapta, bircok ciddi hastaligin edavi nedeni olan kronik izli dehidrasyonun (susuzlugun) fizyolojik etkisi ve metabolik komplikasyonlarindan soz edecegim. Bugun, bunun cagdas tibbin en buyuk elismesi oldugunu inananlar var." Cagimizin bazi saglik sorunlarindan soz eden bu basit sunum, butun dunyada bilim ve mantiga dayali ibba gecis icin bir rehber olacaktir. Elinizdeki kitap, toplumun ivedi cozum isteyen sorunlari icin yazilmistir. Ozellikle 15 milyon astimli cocugun ailesinin bu hastaligin nedenini ve cocuklarin yasamlarini kurtarabilecek basit ve ucuz tedavi yontemini ogrenmesi cok onemlidir." Yazara gore vucudumuz am 46 nedenle suya ihtiyac duyuyor.
1- Hicbir sey susuz yasayamaz.
2- Goreceli su yetersizligi vucudun bazi fonksiyonlarini once bastirir, sonra oldurur.
3- Su temel enerji kaynagidir, vucudun "nakit akimidir."
4- Su vucudun her hucresinde elektriksel ve manyetik enerji uretir, bize yasam gucu verir.
5- Hucre yapisindaki maddeleri birbirine baglayan bir yapistiricidir.
6- DNA hasarini onler ve onarim mekanizmalarinin daha iyi calismasina yardimci olur, boylece uretilen anormal DNA sayisi azalir.
7- BagisIklik sisteminin (butun mekanizmalarinin) merkezi olan kemik iliginde, bu sistemi kanser de dahil olmak uzere, cesitli hastaliklara karsi guclendirir.
8- Butun besinlerin, vitamin ve minerallerin temel cozucusudur. Vucutta besinleri kucuk parcalara ayirir, sindirimlerinde ve son metobolik asamalarinda orev yapar.
9- Besinlere enerji verir ve parcalanan besinler sindirim sirasinda bu enerjiyi vucuda aktarir. Susuz yenen yemegin vucut icin hicbir enerji degeri yoktur.
10-Su, besinlerdeki gerekli ogelerin emilimini artirir.
11-Butun ogelerin vucuda asinmasina yardimci olur.
12-Akcigerlerde oksijen toplayan kirmizi kan hucrelerinin calisma verimini artirir.
13-Hucreye ulasan su, o hucreye oksijen verir ve atik gazlari vucuttan atilmalari icin akcigerlere tasir.
14-Vucudun cesitli bolgelerinden zehirli atiklari toplar ve atilmalari icin karaciger ya da bobreklere tasir.
15-Eklem bosluklarindaki temel yaglayici maddedir, artrit ve sirt agrilarinin olusumunun onlenmesinde yardimci olur.
16-Omurgadaki diskleri "sok emici su yastiklari" na donusturur.
17-Bagirsaklari en iyi calistiran yaglayici maddedir, kabizligi onler.
18-Kalp krizi ve felce karsi koruyucudur.
19-Kalp ve beyin damarlarinda pihtilasmayi onler.
20-Vucudun sogutma (terleme) ve isitma (elektrik) sistemleri icin vazgecilmezdir.
21-Dusunme basta olmak uzere, butun beyin fonksiyonlari icin bize guc ve elektriksel enerji verir.
22-Serotonin ve diger norotransmitterlerin (sinir ileticileri) uretimi icin vazgecilmezdir.
23-Melatonin de dahil olmak uzere, beyinde uretilen butun hormonlarin yapimi icin gereklidir.
24-Cocuklarda ve yetiskinlerde dikkat yetersizligi sorununa cozum getirir.
25-Calisma verimini artirir ve dikkat araligini buyutur.
26-Su dunyadaki diger butun iceceklerden daha kolay bulunabilir ve hicbir yan etkisi yoktur.
27-Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardimci olur.
28-Uykuyu duzenler.
29-Yorgunlugun giderilmesine yardimci olur ve bize gencligin enerjisini verir.
30-Cildi yumusatir ve yaslilik belirtilerinin azalmasina yardimci olur.
31-Gozlere canlilik ve parlaklik verir.
32-Glokomdan korunmamiza yardim eder.
33-Kemik iliginde kan uretim sistemlerini duzenler, losemi ve lenfoma olusumunun onlenmesine yardimci olur.
34-Vucutta enfeksiyon ve kanser hucrelerinin gelistigi bolgelerde bagisIklik sistemini guclendirmek icin cok gereklidir.
35-Kani sulandirir ve dolasim sirasinda pihtilasmasini onler.
36-Kadinlarda, adet oncesi agriyi ve ates basmasini hafifletir.
37-Kalp atisiyla birlikte kani sulandirip dalgalandirarak dolasimdaki kati maddelerin dibe cokmesini engeller.
38-insan vucudunda dehidrasyon sirasinda kullanilabilecek bir su deposu yoktur. Bu nedenle gun boyunca duzenli olarak su icmemiz gerekir.
39-Dehidrasyon cinsellik hormonunun uretimine engel olur, bu iktidarsizlik ve libido kaybinin baslica nedenlerinden biridir.
40-Su ictiginiz zaman susuzluk ve aclik duygularini ayirt edebilirsiniz.
41-Kilo vermenin en iyi yolu su icmektir. Duzenli araliklarla su icin ve sIki bir rejim yapmadan zayiflayin. Aciktiginiz zaman asiri yememeli, ama susadiginizda suyunuzu icmelisiniz.
42-Dehidrasyon doku bosluklari, eklemler, bobrekler, karaciger, beyin ve deride zehirli cokeltilerin birikmesine yol acar. Su bunlari temizler.
43-Su, gebelikte sabah bulantilarini azaltir.
44-Zihin ve vucut fonksiyonlarini butunlestirir. Kara verme ve hedefleri belirleme yetenegini artirir.
45-Yasilikta bellek kaybinin onlenmesine yardimci olur. Alzheimer, multipl skleroz, Parkinson ve Lou Gehring hastaliklarinin riskini azaltir.
46-Kafein, alkol ve bazi ilaclara duyulan bagimliligin giderilmesine yardimci olur. Bu kitabi ilk okudugundan bu yana artik "bol sulu bir yasam suren" kitap editoru de israrla bu kitabi avsiye etmektedir: Cunku, vucudunuzu, yillardir, bir "atik ilac deposu" haline getirmekten bir an evvel kurtarmaniz gerekiyor...