Çocukları tatilde dinlendirin

--------------------------------------------------------------------------------

Uzmanlar, ara tatile girerken “ders çalış, ödev yap” şeklindeki baskıların, çocuğun ikinci dönemde daha başarısız olmasına yol açabileceğini vurgulayarak çocukların bu tatilde dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.





‘ARA TATİL İKİYE ÇIKARILMALI’
Yarı yıl tatilinde çocukların zihnen dinlenmesi gerektiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Dekanı, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Üre, “4 aylık yorgunluğun ardından ara tatilde dershaneye gidecek çocuklara gerçekten üzülüyorum” dedi. Avrupa’da birçok gelişmiş ülkenin 2 kez ara tatil yaptığını vurgulayan Üre, “Onlar çocuğu düşündükleri için bunu yapıyorlar. Biz ara tatili bile tam anlamıyla düzenli yapamıyoruz. Bazen 21 gün, bazen de 15 gün yapıyoruz” diyerek Türkiye’de de ara tatilin ikiye çıkarılması önerisinde bulundu.

Karneler ne kadar iyi ya da kötü olursa olsun çocuğa fazla yüklenilmemesi gerektiğini belirten Üre, “Çocuğa büyük bir mücadeleden yorgun olarak çıktığı hissettirilmeli. Karnesi zayıf olsa da çocuğun böylesine uzun bir maratonu başarıyla bitirdiği söylenmeli” dedi.

‘ÇOCUKLARI ZİHNEN RAHATLATIN’
Prof. Üre, “Bu tatil bir zihinsel ara vermedir. Bu nedenle çocukların zihnen dinlenmesi, ikinci döneme daha dinç ve heyecanla başlamaları açısından önemli. Ara tatil, yatıp uyuma ya da ders çalışma dönemi değildir. Çocukların kesinlikle 15 gün boyunca zihnen rahatlaması, iyice dinlenmesi gerekiyor. Burada ailelere büyük görev düşüyor. Anne ve babalar ara tatili çocuk merkezli düşünmelidir. Çocuklar ne istiyorsa, fazla aşırı olmadığı sürece yerine getirmeye çalışmalı” şeklinde konuştu.

Üre, özellikle çocukların birinci dönemde ciddi bir sorumluluk altında adeta ezildiğini ve yorulduğunu belirterek, öğrencilerin bu sorumluluğun yarattığı aşırı yorgunluğu sosyal aktivitelerle üzerinden atabileceğini ifade etti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=41646

‘KİTAP OKUMAK EN İYİ YATIRIM’
Ara tatilin kitap okuma için çok iyi bir fırsat olabileceğini vurgulayan Prof. Üre, “Çocuğun bu dönemde birkaç sayfa kitap okumasının bile ileriye yönelik en iyi yatırım olacağını düşünüyorum” diyerek ara tatil için verilen sözlerin yerine getirilmesini önerdi ve çocukların yorucu ders çalışma maratonundan belli aralıklarla uzaklaşmasının faydalı olacağını söyledi.