Anne Karnında Hızlı Tanı

--------------------------------------------------------------------------------

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalında uygulanan bir yöntemle, anne karnındaki bebeğin kromozom hastalıkları açısından sağlıklı olup olmadığı 3-4 saatte teşhis edilebiliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=47355


EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı ve Genetik Hastalıkları Araştırma-Uygulama Merkezi (EGETAM) Müdürü Prof. Dr. Cihangir Özkınay, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 2005 yılında başlattıkları uygulamayla, anne karnındaki bebeğin kromozom hastalıkları açısından sağlıklı olup olmadığının çok kısa sürede tespit edilebildiğini bildirdi.



Geçen yıl kliniklerine başvuran 800 hamileden yüzde 10'unda kromozom bozukluğu tespit edildiğini belirten Özkınay, şunları kaydetti:

''Son yıllarda ileri ülkelerde uygulanan bu hızlı QF-PCR yöntemiyle, 2 cc amniyon sıvısından DNA tayiniyle kromozom bozukluklarının yüzde 95'ini oluşturan sayısal bozukluklar teşhis ediliyor. Klasik amniyosentez yöntemiyle 14-18 günde sonuç verdiği düşünülürse, bu yeni yöntem her gebeliği, özellikle ilerlemiş gebelik haftası olan aileleri uzun süre bekleme stresinden kurtarmaktadır.

Bu yöntemi riskli gebeliklerde uyguluyoruz. Anne yaşının ileri olması, önceki çocuklarda kromozom hataları bulunması, birden fazla düşük olması ve canlı çocuğun olmaması belli başlı risk faktörleridir.''

Prof. Dr. Özkınay, genetik laboratuvarlarının 24 saat içinde 100 aileye hizmet verebilecek altyapıya sahip olduğunu ifade etti.