Uykuya daldığınızda karabasanlar, kabuslar görmekten yoruldunuz mu? Rüyada olduğunuzun farkında olarak rüya görmek anlamına gelen 'lusid (bilinçli)rüya' ile rüyalarınıza yön vermeniz mümkün! İşte soru ve cevaplarla lusid rüya...
Lusid rüya, kişinin rüya gördüğü sırada, rüya gördüğünün farkında olması haline ve rüya gördüğünün bilincinde olduğu rüyaları olarak adlandırılıyor. İlk kez Oxford Psikofizik Enstitüsü’nden parapsikolog Celia Gren tarafından adlandırılan lucid rüya,Doğu’nun lüsid rüyaya önem veren bazı mistik ekollerinde üstatın öğrencisine gördüğü psikofizyolojik kaynaklı rüyayı yönlendirebilmesi için imajinasyonu denetleme tekniklerini öğretmesine dayanıyor. Örneğin, lusid rüyada kişi vahşi bir hayvan tarafından kovalanmaktaysa, rüyasında lusid - bilinçli hale geçer ve imajinasyonunu denetlemesi sayesinde, bu kez kendisi o vahşi hayvanı kovalayabilir. Diğer popüler bir örnek ise Matrix.. Lusid rüyada Matrix, rüyasını yönlendirebiliyor ve varlık ile yokluk arasındaki sınırda hareket ediyordu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=33137

İşte soru ve cevaplarla rüyalarınıza yön vermenizi sağlayan lusid rüya ve teknikleri...


Lusid rüya nedir?

Lusid rüya uyku ile uyanıklık arası, rüya gördüğünüzün ve uykuda olduğunuzun farkında olarak rüya görme olarak tanımlanıyor. Açık bilinçle görülen lucid rüya, uykuda görülen gerçek rüyadan daha renklidir. Rüyada olduğunuzu farkettiğiniz için bazı gariplikler olabilir. Çoğu insanın uyandıktan sonra rüyalarını yaşadığı veya hemen gerçek hayata döndüğü olmuştur. Buna rağmen, rüyada olduğunuzun tamamiyle farkında olarak rüya görmeye devam edebilirsiniz.

Lusid rüyayı kontrol edebilir misiniz?

Lusid rüyanın kontrol dereceleri var. Bunu iyi belirlemek gerekiyor. Lusid rüyaların ne kadar kontrol edilebileceği rüyaya ve rüya görene göre fark edebiliyor. Rüyaları kontrol etme yeteneği görünüşte bahşedilen bir uygulama... En azından lusid rüya görenler rüya da ne göreceklerini seçebilirler. Örneğin rüyanızda yararttığınız bir figür ile size zarar veremeyeceğini bilerek savaşmaya karar verebilirsiniz. Eğer rüya olduğunun farkında değilseniz bu tür tehlikeli rüyalardan uzak durmalısınız. Bazı insanlar lusid rüyaları konusunda uzmanlaşmış olabilir, hayal edebildikleri herhangi bir dünya yaratabilir, canlı ve fantastik deneyimler yaşayabilirler.

Lusid rüya gerçek rüya ile çatışır mı?

Açıklamalara göre lusid rüya normal bir rüyadır. Beyin ve beden lusid rüya boyunca normal rüyadaki gibi aynı psikolojik durumdadır, REM uykusundadır. Rüya beyinin aktif olmaya başlamasının, hassas organların dış dünyanın etkilerine kendisini kapatmasıdır. Bu koşulda tipik REM uykusu boyunca akıl halen aktif olan düşüncelerin dışında, fantazi ve anılar yaratır. Sizin rüyada olduğunuzu bilmenize izin vererek, uyandığınızda görüklerinizden hoşnut olmanız için rüyanızı yapıcı ve pozitif olarak etkiler . Ayrıca, lusid rüyalar, rüyanızı siz yönlendirdiğiniz için kendiniz hakkında bilgi verici bile olabilir. Bilinçli olarak uyanıyorsanız hala rüyada olabilir, gördüklerinizi hatırlayabilirsiniz. Eğer böyle değilse, sadece bilinçaltınızdaki deneyimlerinize dayalı bir olayı hatırlayabilir, rüyalarınızı hatırlamayabilirsiniz. Lusid rüyada bilinç, rüyada olduğunun farkında olmaktan çok fazla birşey değildir.

Herkes rüya görür mü?

Herkes rüya görür. Tüm insanların REM uykusu vardır ancak uykularının farklı bölümlerinde rüya görürler. İnsanların % 85'i REM uykusundan önce uyanır, bu durumda gördükleri rüyayı anlatabilirler. Uykunun diğer bölümlerinde, REM uykusu dışında görülen rüyalar nadiren hatırlanabilir. Uykunun sadece 90 dakikası REM uykusudur. 8 saatlik bir gece uykusunun sadece yarım veya bir saatini, 4 veya 5 periyoda bölünmüş, 5 veya 45 dakika aralığında REM uykusunda geçirebilirsiniz. Bu nedenle çoğu rüyalar unutulur. Rüyalarını asla hatırlamayan insanlar olabildiği gibi, 5 veya daha fazla sayıda gördükleri rüyalarını hatırlayabilenler de var. Ancak rüyalarınızı hatırlama yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. İyi rüyaları hatırlamak için lusid rüya görmeyi öğrenmek gerekir. Rüyalarınızı hatırlamanızı sağlayacak 2 basit yöntem bulunuyor. Rüyanızda görmüş olduğunuz her şeyi, anlamsız olsalar dahi rüya defterinize yazın. Uyandıktan hemen sonra rüyalarınızı kaydederseniz rüyalarınızı en iyi şekilde hatırlayabilirsiniz. Her gece uyumadan önce rüyalarınızı hatırlamak ve kaydetmek istediğinizi kendinize hatırlatın!

Niçin lusid rüya görmek istersiniz?

Fizik ve toplum kuralları rüyalarda etkili değildir. Limitiniz sadece hayal gücünüzdür. İnsanlar rüyada olduklarının farkında olmadıkları için çoğu rüya potansiyeli boşa gider. Lusid rüyada değilseniz, rüyada gördükleirnizi gerçekmiş gibi algılayıp, hareket edilebilirsiniz. Bu hayal kırıklığına, yorulmanıza ve aklınızın karışmasına, en kötü ihtimalle karabasana neden olabilir. Kabus ve huzursuz rüyaların üstesinden, rüyada olduğunuzu bildiğiniz korkmanızı gerektirmeyecek lusid rüyalar ile gelinebilir. Lusid rüyalarınıza memnuniyet veren direktifler, eğlenceli fantastik maceralar ekleyerek kabuslarınızı yenebilir ve daha iyi uyanabilirsiniz. Lusid rüya görenler, sorunlarına sanatsal ve yaratıcı rüyalarla çözümler geliştirebilirler. Atletler, performans sergileyecekler ve herkes, hedeflerine hazır olmak için rüyalarında hazırlanabilir, pratik yapabilirler. Kişiler yaşamlarını desteklemek ve geliştirmek için lusid rüyadan yararlanabilirler.

Nasıl lusid rüya görürsünüz?

Lusid rüya görmenin birkaç yolu var. İlk adım, methoda önem vermeden rüyalarınızı hatırlamayı geliştirmek, gördüğünüz rüyaların en az birini hatırlamak... Sonrasında, eğer lusid rüya görürseniz hatırlayacaksınız. Zamanla rüyalarınızı hemen hatırladığınızı, rüyanızı görürken rüyada olduğunuzu farkedeceksiniz. Eğer hemen rüyalarınızı hatırlamaya başlamak istiyorsanız basit iki teknikle yapabilirsiniz. Lusid rüya görenler 'gerçek test'i alışkanlık haline getirirler. Bu rüyada veya uyandığınızın farkında olarak bir konuda rüya görmede karar vermekle başlar. Kendinize 'rüyada mıyım?' diye birçok kez sorun. Daha sonra bazı sözcükleri okuyarak, değiştirmeye çalışarak gerçekte veya rüyada olduğunuzu test edin. Eğer sözcükler değişirse, rüyadasınız. Lusid rüyanıza devam etmek için kısa bir şekerleme yapın. REM uykusuna dalmak için yeterince uzun bir şekerleme yapmak zorundasınız. Eğer sabah şekerleme yaparsanız, daha önce kalktığınız saatten daha önce kalkarak, uyuduktan yarım saat sonra REM uykusuna dalmanız daha kolay olacaktır. 2 saatlik kestirmenin 90 dakikasında lusid rüya görme ihtimaliniz yüksek. Şekerleme yaparken rüyada olduğunuzun farkında olmaya odaklanın.

Lusid rüya görürken uyanmamanın yolu nedir?

Lusid rüyay görmeye başlayanlar rüyada kalmakta ve istedikleri anda bitirmekte zorlanabilir. 2 basit teknik bu sorunun üstesinden gelmenizi sağlayabilir. Birincisi rüyanız heyecanlı ve uyanmak için baskı unsuru oluncaya kadar rüyada kalmak, diğeri duygularınızı bastırmak ve daha sonra uyanmak. Eğer rüyanızın sonu geldiyse bitirmemeniz için sıkıntıya girmenize hiç gerek yok, zaten istediğiniz sadece eğlenmek değil mi?