CUMHURİYET DÖNEMİ EDEBİYATI GENEL AÇIKLAMA
Cumhuriyetin ilanından sonra edebiyatımız, çağdaş anlayışlar doğrultusundagelişmesini başarıyla sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilk yıllarında "BeşHececiler" olarak adlandırılan şairler topluluğu, en parlak dönemleriniyaşamaktaydı. Yine bu yıllarda Kurtuluş Savaşı'nın etkisiyle edebiyatta genelolarak Anadolu'ya bir yönelim başlar.
Bu dönemin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
1- Yazı diliyle konuşma dili arasındaki fark ortadan kalkmış dildeki sadeleşmeçabaları aralıksız olarak sürmüştür.
2- Edebiyatımız bu dönemde toplumcu bir karakter kazanmış gerçekçi bir anlayışgüdülmüştür.
3- Aruz ölçüsünün yerini hece ölçüsü almış, şiirlerde de günlük konuşma dilikullanılmıştır. Yine bu dönemde şiirin biçimce daha da serbestleşmesisağlanmıştır.
4- Şiir, roman, hikaye ve tiyatro gibi türlerde önemli gelişmeler olmuştur.
5- Cumhuriyetin kuruluşuyla 1940 (İkinci Dünya Savaşı) yılları arasında eserveren şair ve yazarlar genellikle daha önceki Milli Edebiyat akımının etkisindetam anlamıyla "yerli" ve "halka doğru" ; veya Batı'nın,özellikle Fransız edebiyatının etkisinde kişisel yollarında yürümüşlerdir.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132414
Yine bu dönemde (1928) ortaya çıkan "Yedi Meşaleciler", "BeşHececiler" gerçeklere dayanmayan "memleket edebiyatı" anlayışınasahip olmakla suçlamışlardır. Amaçları "canlı, samimim ve gerçekçiolmak" şeklinde açıklamışlardır. "Yedi Meşaleciler" adınıalmalarının nedeni ise "Yedi Meşale" adlı derginin etrafındatoplanmış olmaları ve bu adla ortak bir yapıt yayınlamalarıdır.
Bu sanatçılar şunlardı (Yedi Meşaleciler):
Vasfi Mahir KOCATÜRK
Ziya Osman SABA
Sabri Esat SİYAVUŞGİL
Cevdet Kudret SOLOK
Yaşar Nabi NAYIR
Kenan Hulusi KORAY
Muammer Lütfi BAHŞİ