. EVİNİZİN ARKA BAHÇESİNİ KEŞFEDİN!


Aklınıza koyduktan sonra evinizin arka bahçesinde muazzam fotograf nesneleri bulabilirsiniz. Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız ve bir bahçeniz yoksa endişelenmeyin - bu çalışma çevrenizdeki fotograflanabilecek nesneleri keşfetmek hakkındadır- bu nesnelerin illa evinizin bahçesinde olmaları gerekmez. Burada önemli olan, ne gördüğünüzle ilgili olan ön yargılı fikirlerden kurtulmanızdır.
Fotografını çekmek için “şey”ler değil; renkler, desenler, çizgiler, şekiller, ışık ve gölge oyunları arayın. Neler çekebildiğinizi gördükten sonra gerçekten şaşıracaksınız.Eğer renkleri, desenleri, ışık ve gölge oyunlarını görmek için gözünüzü açık tutarsanız, evinizin etrafında, fotografı çekilecek bir sürü nesne bulabilirsiniz.

2. FARKLI BİR OBJEKTİF DENEYİN

35 mm. SLR makinelerin sahip olduğu en önemli özellik, üzerindeki objektifin çıkarabilmesi ve başka bir objektifle değiştirilebilmesidir. Bu özellik farklı odak uzaklıklarına sahip bir çok objektifi kullanabilmenizi sağlar. Bu çalışma için objektifi değiştirilebilen bir SLR’ye ihtiyacınız yok; kullanacağınız bir zoom objektif de size geniş bir aralıkta çeşitli odak uzaklıklarını sağlar.
Çoğunlukla normal objektif-50mm- kullanıyorsanız bir de geniş açı ve tele objektifi deneyin. Geniş açılı objektifle konunuza yaklaşarak perspektifi genişletin veya tele objektifle konunuzdan uzaklaşarak perspektif yığılması yaratın. Makro objektiflerle nesnelere yaklaşarak detayları fotograflayın. Genellikle geniş açılı objektif kullanıyorsanız, tele objektifi ya da tele objektif kullanıyorsanız geniş açılı objektifi deneyin. Çekimlerinizi genellikle uzaktan yapıyorsanız bir de konuya yaklaşarak çekimler yapmayı deneyin. Bu egzersizlerin amacı, nesneleri genellikle görmeye alıştığınız açılardan değil de farklı bir açıdan görebilmenizi sağlamaktır.


Sol: Perspektifi genişletmek için geniş açılı objektifle nesneye yaklaşın.


Sağ: Tele objektifler uzaktaki nesnelerden detaylar almanızı sağlar.

3. DOKULARI İNCELEYİN
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=44417


İlginç dokulara sahip birçok nesne vardır ve bu nesnelerle farklı fotograflar çekebilirsiniz. Dokuyu ve üç boyutluluğu vurgulayan (arkadan aydınlatma da etkili olabilir) güçlü bir yanal aydınlatma önemlidir. Eğer nesne üç boyutlu ise (örnek olarak yüzey değilse) alan derinliğini arttırmak için diyaframı kısın.


4. YILDIZ GÜCÜ

Fotografınıza yıldız eklemek istiyorsanız, illa da “yıldız filtresine” sahip olmanız gerekmez. Geniş açılı objektifinizde diyaframı kısın ve kadrajınıza güneşi (ya da başka bir güçlü noktasal ışık kaynağını) ekleyin. Kısık diyafram değeri noktasal ışık kaynağını yıldız şekline dönüştürür.(UYARI: Bu tekniği tele objektifle denemeyin- tele objektifle direkt güneşe baktığınızda gözünüzde hasar meydana gelebilir.)
İşte bir örnek: Fotografçı burada güneşi geniş açılı bir objektifle ve kısık diyafram değeriyle çektiğinde, güneşin “yıldıza” dönüşeceğini bilmektedir. Bundan dolayı, yıldız şeklindeki güneşi, uçağın kuyruğunda hareket eden ışık kaynağına dönüştürmek için dizleri üzerine çöküp çekimini yapmıştır.

5. MERDİVENLER

Merdivenler büyüleyicidir,sizi günlük hayatınızın sınırları dışında bir yerlere götürür. Merdivenler aynı zamanda mükemmel fotograf nesneleridir. Makinenizi alın, merdiven bulun ve bu merdivenlerle neler yapabileceğinizi keşfedin. Geniş açılı objektiflerin daha kullanışlı olacağını göreceksiniz ama farklı odak uzunluklarına sahip objektifleri de deneyin. Merdivenlerin karşısına geçip öne ve arkaya hareket edin, aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağıya bakarak çekimler yapın. Kadrajınıza bir (veya daha fazla) insan ko***** çekimler yapmayı deneyin.

6.ÇERÇEVELER

Bu çalışmayı uygulamak çok kolay,şöyle ki; kullanışlı ön plan objelerini çerçeve olarak kullanarak fotograflarınızda ilginçlik yaratabilirsiniz. Burada önemli olan alan derinliğidir çünkü genellikle hem çerçevenin hem de nesnenin net görünmesi istenir.
Eğer etrafınıza daha dikkatli bakarsanız; çerçeve olarak kullanılabilecek bir çok obje olduğunu göreceksiniz. Alan derinliğini arttırmak için diyaframı kısın ki hem çerçeve hem de nesne net olsun.


7. BİR KAREDEN BAŞKA BİR KARE YARATIN

İşte yeni bir tavsiye: Mevcut olan fotograflarınızdan birkaç tane seçin ve onları cropla***** daha iyi görüntüler elde edip edemeyeceğinizi görün. Gereksiz nesneleri croplayın, yatayları dikey (veya dikeyleri yatay) yapın, ince uzun panoramik fotograflar elde etmek için fotografları uzun olarak croplayın. Mevcut olan fotograflarınızı cropla***** yeni ve daha iyi görüntüler elde edebileceğinizi zevkle gözleyeceksiniz.

8. GÖLGESEL KARAKTER

Gölgeleri kullanarak çok eğlenceli fotograflar çekebilirsiniz. Gölgeleri fotograflarınızda 2 temel şekilde kullanabilirsiniz : fotografınızın nesnesi olması ve fotografınıza ilginçlik eklemek için.
Güçlü ışıklandırma (direkt güneş ışığı veya direkt flash) güçlü gölgeler yaratır. Yüksek kontrasta sahip gölge görüntüleri çekerken braketing (gruplandırarak pozlama) tekniğini kullanmak iyi fikir olabilir çünkü kadrajın ne kadarının açık veya koyu olduğuna bağlı olarak pozometre ayarlarında yanlışlıklar olabilir. Gölgeleri fotograflamak, fotografçılık hayatınız için önemli olan “gölge farkındalığınızı” geliştirecektir çünkü fotografınızda gölgeleri istemediğiniz bir durumda, siz farkında olmadan, gölgelerin kadrajınıza girmesi fotografınızı mahvedecektir.

9. GÜNDOĞUMU VE PARLAKLIĞI

Gündoğumundaki en büyük problem sabahın çok erken saatlerinde meydana gelmesidir. Fakat erken kalkmak, günün parlaklığı ve erken saatler güzel fotograflar için önemli unsurlardır; çünkü günün ilerleyen saatlerinde başka insanlar da güne başalayacağından fotograf çekebileceğiniz ideal konum öteki insanlar tarafından doldurulacaktır.
Gündoğumu fotografı çekerken,TTL ölçüm yapan SLR makinenizle güneşi kadrajın dışında bırakarak alınan ışık ölçümü ideal olandır çünkü böylece güneşin pozometreyi etkileyerek yanlış pozlama yapmasını engellemiş olursunuz.
Geniş açılı ve normal (50mm) objektifler gündoğumu fotografları için en iyi sonuçları verdikleri gibi tele objektifler de genelde etkilidir. ( tele objektifle güneşe bakmak gözünüzde hasar meydana getirebilir.)
Fujichrome Velvia ve Kodak Ektachrome E100VS gibi, düşük asalı ve zengin renkli filmler renk açısından daha zengin fotograflar yaratabilir ama daha hızlı filmler olan Kodachrome 200 ve Fujichrome Provia 400 de başarılı sonuçlar verecektir.
Gündoğumlarında mükemmel fotograflar çekilebilir. Parçalı bulutlu gökyüzü ve yeryüzü yansımaları fotografa ilginçlik katar. Düşük asalı filmler zengin renklerinden ve az grenli yapılarından dolayı, gündoğumları için ideal filmlerdir. Kullanacağınız bir tripod makine sarsıntılarını önleyecektir.

10. İNSANSI DOKUNUŞ

İnsanlar en popüler fotograf nesneleridir. Standart kurallara u***** portre fotografı çekilebileceği gibi; günlük yaşantınızda ve gezilerinizde karşılaştığınız “halk”tan insanları çekerek fotograflarınızda samimi bir hava yaratabilirsiniz.
Bu çalışma gayet basit: Gün içinde karşılaştığınız kişilerin samimi fotograflarını çekin. Sokakta gördüğünüz insanlara bakın, dikkat edin, inceleyin, ışığı ayarlayıp çabucak çekim yapmak için hazır olun. Bu iyi bir pratiktir ve size güzel görüntüler kazandıracaktır