Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Momo Michael Ende Özet

    Kitabın Adı: Momo
    Kitabın Yazarı: Michael Ende
    Kitabın Yayınevi: Kabalcı Yayınevi / İlk Gençlik ve Çocuk Dizisi
    Kitabın Basım Yılı: 2004
    Sayfa Sayısı:303
    Kitabın Konusu:
    zamanın önemini hem çocuklara hem de asla yaşlanmayacak olanlara çok etkileyici ve basit yollarla anlatıyor
    Arka Kapak:
    Momo ve çocuklar sizi uyarıyor… Ey insanlık, dinle ve anla!… On ikiye beş kaldı… Aç gözünü, tetikte ol… Hırsız çaldı zamanı. Okuyun ve anlayın… Zamanınızı çalıyorlar.
    Michael Ende den efsaneleşmiş bir eser daha… Üstelik yine hem çocuklara hem de çocuk kalmaya uğraşan büyükler…

    Kitabın Özeti:
    Günün birinde güzel kokulu çiçekler, masmavi gökyüzünün ve cıvıl cıvıl öten kuşların olduğu bir kentte yaşayan güzel bir kız varmış. Adı Momo’ymuş. Momo’yu yaşadığı kentte bilmeyen yokmuş. Herkes bu kentteki güzelliklerin Momo’nun sayesinde olduğunu düşünürmüş. Onun için Momo’nun kentten gitmemesi için her gün sohbet edip dertleşirlermiş. Momo’nun en önemli gücü gözleriymiş. Karşısındakini hem dinler hem de ne anlattığını merak edip anlattığı konuya yoğunlaşırmış. Konuya yoğunlaşmak için gözlerini dikip karşısındakine bakarmış. Momo’nun en yakın iki arkadaşı varmış. Arkadaşlarının isimleri ise Nogra ve Lila’ymış.

    Momo’yu çocukların hepsi çok severmiş. Momo’yu herkes sırdaş ve yakın bir dost olarak görürmüş. En sevdikleri şey ise onunla oyun oynamak ve sohbet etmekmiş. Momo’nun da sohbetine doyum olmuyormuş. Herkes Momo’yla sohbet etmek istiyormuş. Herkes onunla sohbet ederken çok büyük zevk alıyormuş. Çünkü o deniz mavisi gözlerini açıp dinlediğinde karşısındakinin ağzından kelime fışkırıyormuş adeta.

    Bu arada Momo’nun çok eski bir dostu varmış. Adı Bilge Orantusmuş ama herkes ona Zaman Dede dermiş. Zaman Dede çok gizemli biriymiş.Momo eski arkadaşını ziyarete gittiğinde çok şaşırmış, deniz mavisi gözleri açık kalmış. Masanın üstünde gri kutular, küçük dikdörtgen şeklinde telsizler, içinde renkli değişik şekiller ve yazılar olan siyah bir kutu, müzik sesi gelen kutular ve daha birçok şey varmış. Zaman Dede Momo’ya ‘Bunları başka zamanlardan getirdim’’ demiş ve hepsinin ne olduğunu anlatmaya başlamış. Zaman Dede Momo’ya ‘’masanın üstündeki kutular, bilgisayar ; dikdörtgen şeklindeki telsizler, telefon ; siyah kutu, televizyon ; içinden müzik çıkan kutu ise radyo.’’ demiş. Momo bu isimleri daha önce hiç duymamıştı.Zaten bu kentte bu aletleri Zaman Dede’den başka kimse bilmiyormuş. Herkesin Zaman Dede’ye Zaman Dede demesinin sebebi ise zamanda yolculuk etmesiymiş. Herkes zaman dede gibi zamanda yolculuk etmek istiyormuş.Zaman Dede tekrar zamanda yolculuk yapacakmış ama bu sefer yalnız gitmeyecekmiş. Momo’yu da yanında götürmek istiyormuş.Fakat bunu daha Momo bilmiyormuş.Zaman Dede Momo’ya ‘’benimle gelmek ister misin?’’ demiş. Momo’da zamanda yolculuk yapmanın nasıl olduğunu merak ettiğinden teklifini geri çevirmemiş. Momo’yu yanında götürmesinin sebebi ise Momo’nun zekasına güvenmesiymiş. Çünkü Momo çok zeki bir kızmış. Fakat Zaman Dede’nin bu seferki yolculuğu alet getirmek için değil zaman tünelini sabote eden kırkılıkları engellemekmiş.

    Zaman Dede Momo’ya biraz kırkılıklardan bahsetmiş. Kırkkılıklar canlı zamanları çalan, kılıktan kılığa geçen, insanları kandıran kötü insanlarmış. Zaman tünelinde kırkılıklarla karşılaşabilirlermiş. Bunun için Zaman Dede Momo’ya kırkılıklardan kurtulmak için bilgi vermiş. Onlardan kurtulmanın tek yolu ise onların şirketlerini bulup kocaman siyah kutunun içindeki çalınan zamanı serbest bırakmakmış. Zamanı serbest bırakmak için o kutuyu açması gerekirmiş ama o kutuya ulaşmadan önce zaman böceklerini yenmesi gerekirmiş. Zaman böceklerinin gücü ise hipnoz etmekmiş. Eğer bir insan zaman böceklerine çıplak gözle bakarsa onların istediklerini yapıp, hipnoz olurmuş. Zaman Dede’nin Momo’ya ‘’Sakın kırkılıkların seni kandırmasına izin verme! Onlar zeki yaratıklar, kılıktan kılığa geçme yetenekleri var ve karşısındaki insanları kandırırlar.’’demiş.

    Zaman Dede Momo’yu gizli bir odaya götürmüş.Oda parlak ve göz alıcı ışıklarla doluymuş. Zaman Dede elindeki garip kumandalara basmış ve Momo kendini birkaç saniyede bir tünelde bulmuş .Bu tünelin adı zaman tüneliymiş.Momo zaman tüneline girince heyecanlanmış.Çünkü yaşayacağı maceralar gözünün önünden bir perde gibi geçmiş.Zaman Dede ve Momo bir kente gelmişler.Momo şimdiye kadar hiç böyle büyük ve gürültülü bir kent görmemişti.Etraftaki beton yığınları bütün yeşil alanları kaplamıştı.Hiçbir yerden cıvıl cıvıl kuş sesi gelmiyordu.Hele o güzel kokular yerine adeta duman kokuları kentin dört bir yanını sarmıştı.Zaman Dede etrafa bir baktı ve hızlıca yürümeye başladı.Momo ne olduğunu anlamamıştı ama Zaman Dede’yi bu büyük kette kaybetmemek için Zaman Dede’nin adımlarını takip etmiş.Momo Zaman dedeye neden hızlı gittiğini sormuş.Zaman Dede Momo’ya kırkılıkların onları takip ettiklerini söylemiş ve Momo ile Zaman Dede saklanmak için gizli bir yere gitmişler.Momo neden takip ettiklerini sormuş.Zaman Dede de ‘’çünkü bizi burada istemiyorlar. Onlar, işlerini kimse anlamasınlar diye kılıktan kılığa geçiyorlar.Fakat biz onlarla ilgili her şeyi biliyoruz.’’demiş.Bu gizli yere kırkılıklar girmekten çekiniyormuş çünkü gittikleri yer kirli, pislik içinde bir mahalleymiş.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132121

    Momo mahalleye vardığında evlerin pencelerinden içeri bakmış, herkesin bir siyah kutunun önüne oturmuş, bir şeyler izlediğini görmüş. Momo bu insanların nereye baktığını anlayamamış.Fakat biraz düşündükten sonra izledikleri aletin telvizyon olduğunu anlamış.Momo bunu Zaman Dede’nin evinde de görmüştü. Momo ile Zaman Dede salaş bir sokağa saptıktan sonra belki de mahallede bulunabilecek en temiz eve gitmişler.Burası Zaman Dede’nin evine çok benziyormuş.Burada da değişik bir sürü aletle, kilitli bir kapı varmış.Zaman Dede kapının arkasında ne olduğunu merak edip, kapıya doğru yönelmiş.Fakat kapı kilitliymiş.Momo ile Zaman Dede kapının anahtarını aramışlar fakat hiçbir yerde yokmuş.Bakmadıkları son bir yer kalmış.O da üzerinde‘’CANLI ZAMAN’’yazan bir sandıkmış.Zaman Dede bu sandığı kapağını aralamış ve içinde tek bir anahtar varmış.Sanki özellikle Zaman Dede’nin bulmasını isteyen biri koymuş gibi duruyormuş anahtar.Zaman Dede tekrar kapıya doğru yönelmiş ve kapıyı dikkatlice açmış.Kapının içinde kocaman bir şirket varmış.Şirketin üstünde ‘’İLERİ TEKNOLOJİ ZAMAN MEKZİ’’yazıyormuş.Şirketin içine girdiklerinde onları kocaman bir kırkılık ordusu bekliyormuş.Zaman Dede çok büyük bir şaşkınlık içerisindeymiş ve ne yapacağını şaşırmış.İlk önce Momo’yu arkasına alıp, etrafa göz gezdirmiş.Kırkkılıklar ellerinde Momo’nun şimdiye kadar hiç görmediği silahlar taşıyorlarmış.Kırkkılıkların yanında zaman böcekleri varmış.Zaman Dede bunu fark edip, yanına aldığı gözlükleri takmış ve bir tanede Momo’ya vermiş.

    Zaman Dede kırkılıklarla ilgilenirken Momo’da kocaman siyah kutununu olduğu odaya ulaşmaya çalışmış.Fakat önünü zaman böcekleri kesmiş.Sonra Momo yanındaki renkli topu çıkarıp ileri doğru fırlatmış.Top zaman böceklerinin ilgisini çekmiş ve zaman böcekleri topa doğru yönelmişler.Momo kapıdan içeri girdiğinde büyük küçük her boyutta siyah kutular görmüş ve şaşırmış.Yerlerde ise siyah kareler varmış.İçerisi fazla aydınlık değilmiş. Siyah kutuları açmaya çalışmış ama hepsi kilitliymiş. Hemen anahtarı aramaya başlamış.Yürürken yerdeki taşların biri oynamış.Momo yere eğilmiş ve taşı kaldırmış .Taşın altında saman varmış.Samanları karıştırmış içinde ise bir sürü anahtar varmış.Momo anahtarları görünce heyecanlanmış.Çünkü zamanı azmış.Zaman Dede kırkılıklar Momo’yu fark etmesin diye kırkılıkların dikkatini üstüne doğru çekmeye çalışmış. Momo anahtarları teker teker denemiş.Fakat hepsini açamamış.Sonunda bir kutunun içinden Tik Tak cüceleri çıkmış ve Momo’ya yardım etmişler.Momo Tik Tak Cücelerine ‘’neden buradasınız’’ diye sormuş.Tik Tak Cüceleri ise Momo’ya ‘’Kırkkılıklarla ilgili her şeyi biliyoruz.Bu yüzden bizi esir aldılar’’ demiş.Bütün kutuları açmışlar ve canlı zamanları serbest bırakmışlar.Böylece kırkılıklar teker teker yok olmuş.Yanlarındaki zaman böcekleri de yok olmuş. Çünkü zaman böcekleri canlı zamanlarla besleniyorlarmış . Bunlardan sonra Zaman Dede ile Momo kentlerine dönmüşler.Tabi yalnız dönmemişler.Yanlarında cüceleri de götürmüşler. Gittikleri kentte duman kokuları etraftan kalkıp, yerine tertemiz çiçek kokuları gelmişti.İnsanlar artık gülerek, birbirlerine ‘’Günaydın’’ diyorlarmış.Artık zaman insanlar için önemli olmuş, değerlenmişti.İnsanlar zamanı boşa harcamaz olmuşlardı.Momo tekrar kentinde çocuklarla oynayıp , gençlerle derleşiyormuş. Arkadaşları ise Lila , Nogra ve tik tak cüceleriymiş.Momo daha sık gelip gidermiş Zaman Dedeye.Zaman Dede ise aletlerden esinlenip icat yapmaya meraklı olmuş.Arada sırada Momo zaman dedeye giderken yanında Tik Tak Cücelerini de götürüyormuş.Tik Tak Cüceleri ise gittiklerinde Zaman Dede’ye yardım ediyorlarmış.Momo’nun hayatı da böyle sürüpgitmiş…

    25.04.2007
    MOMO/ELİF ÖZYER VE YAĞMUR ÇINAR
    İDV ÖZEL BİLKENT İ.Ö.O. 7/A

    alıntıdır

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart

    Momo Adlı Kitabın Kahramanları

    MOMO: Sekiz yaşında iyiliksever bir kimsesiz kız çocuğudur.

    BEPPO: Çöpçüdür. Momoyu çok sever. Sabırlı ve özverili biridir. Momonun öyküsünü anlatınca polisler onu deli zanneder. Momo’nun Duman Adamlarca serbert kalması için Yüz bin saatlik zaman biriktirmek için gece gündüz sürekli sokakları süpürür. Momo’dan kimseye bahsetmez.

    GİGİ: Turist rehberidir. Duman adamlar tarafından yazar yapılır. Tiyatro yıkıntısında hikaye anlatarak şapkasıyla para toplar. Bir olayı bir defa anlatır. Radyo ve televizyonda haftada üç defa milyonlarca dinleyiciye öyküler anlatır. Zengin olur ve evi, yaşayışı değişir. Adı Girolamo olur.

    KASSİOPEDİA: Simsiyah gözlü, asırlık bir kaplumbağadır. Momo’nun sorduğu sorulara kabuğunda gözüken ışıklı cümlelerle cevap verir.

    HORA USTA: Zamanı anlar ve Momo’ya yardımcı olur.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=133450

    DUMAN ADAMLAR: Kötü kimselerdir. Soluk benizli olup, gri elbise giyerler.

  3. #3
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart

    Momo- Kitap Özeti







    Michael Ende bu kitabında günümüz insan ilişkilerini, zamanı ve tabiki çocukları ele almış. İnsanların artık birbirlerini dinlemediği, dostluk ve arkadaşlık değerlerinin nasıl sığlaştını, tekdüze bir yaşamın bize dayatıldığı bir sistemin içine yavaş yavaş ve en kötüsü farkında olmadan sürüklendiğimiz, tıpkı bir robot gibi programlandırılıp yetiştirildiğimiz dünyayı bize bir masal ile anlatmakta.




    Bu masaldaki Momo adlı karakter karşısındaki insanı çok iyi dinlemeyi bilen, akıllı, anne babası olmadan yaşamayı beceren, dost canlısı bir çocuk. Momo ile tanışan herkes onun yanında kendini daha iyi hisseder ve aklına gelmeyen fikirler, oyunlar, masallar onunla birlikteyken insanın aklına gelir. Hatta zamanla arkadaşları kendi aralarında bir deyim bile oluşturmuşlar ‘git bir Momo’ya uğra’ diyorlardı çünkü Momo kimsenin iyi yapamadığı bir şeyi çok iyi yapıyordu insanları dinliyordu.

    Birde Momo’nun çok yakın iki arkadaşı biri suskun bir ihtiyar olan Beppo ve diğeri konuşkan bir genç olan Gigi var. Bu iki arkadaşı Momo’yu hiç yalnız bırakmazlardı tipki diğer dostları gibi ona her akşam yiyecek birşeyler getirir ona o gün içinde olanları anlatırlardı ve tabiki Momo da dinlerdi.




    Duman adamlarla ilk tanışmamız berber Bay Fusi ile oluyor, duman adamlar zaman tasarrufu denilen şey ile insanların zamanlarını ellerinden alıyor, insanları tekdüze bir yaşama, çevrelerine, arkadaşlarına hatta kendilerine zaman ayıramayacak hale gelmesine, duyarsızlaşmasına kısacası bireyleri yalnızlığa itiyor. İnsanlar duman adamlarla tanıştıktan sonra düşünemez olmuştu bunu sadece çocuklar hissettiler çünkü artık onlarla ilgilenen, oyun oynayan, onlara zaman ayıran yetişkinler yoktu etraflarında, anne babaları bile çocuklarını başlarından atmak için herşeyi yapıyorlardı.

    Duman adamların gelmesinden sonra Momo dostlarını birerbirer kaybetmeye başladı çünkü artık onların Momo’ya ayıracak zamanları yoktu, artık insanlar kendi zamanlarından tasarruf ederek yaşar hale gelmişlerdi, bir tek çocuklar onun ziyaretine geliyor onun yanında değişik ve daha yaratıcı oyunlar oynuyorlardı ve anne babalarının onlara zaman ayıramadığından şikayet ediyorladı. Çocuklar bu duruma el atmak için bir yürüyüş bile düzenlemişler fakat kimsenin dikkatini çekememişlerdi. Duman adamlardan birinin Momo’ya uğramasıyla birlikte işler değişti, artık onlar Momo’yu kendilerine karşı bir tehtit olarak görüyorlardı.







    Hora Usta’nın Momo’ ya ulaşmasıyla birlikte duman adamlardan kurtuluşun kapısı aralanmış oldu fakat Momo ile Hora Usta’nın buluşmasından sonra Momo geri döndüğünde hiç kimseyi bulamamıştı, çocuklar yetişkinler tarafından çocuk deposu denilen yerlere hapsedilmişlerdi artık dışarı çıkmalarına izin verilmiyordu onlara göre çocukların oyunları gereksizdi ve zamanlarını boş oyunlarla heba ettiklerini düşünüyorlardı burada çocukların hayal kurmalarına dahi izin verilmiyordu. Çocukların yaratıcılıkları, neşeleri, çocuklukları köreltilmişti. Beppo ve Gigi’ye gelince onlarda artık yoklardı , Beppo’ya artık deli gözüyle bakılıyor, Gigi ise yalancı hikayeciye dönüşmüştü Momo’nun gidişinden sonra.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=133451

    Duman adamlardan önce çocukların oyun oynayabilmesi için iki sandık ve bir kaya parçası yeterken duman adamlardan sonra çocuklar yaratıcılıklarını ve çocukluklarını yitirmişlerdi.




    Not: Bu özet Nazlı Öykü Çoruk tarafından yazılmıştır.

  4. #4
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart

    TANITIM: Avrupa Gençlik Kitap Ödülü Şeref Listesi’ne kabul edilen Momo, kırka yakın dile çevrilerek çocuk ve gençlere ulaşır. Leman Çalışkan’ın dilimize çevirdiği Momo’yu Kabalcı Yayınevi, 2004’te Michael Ende Dizisi’nin 5. kitabı olarak resimlerle ve kahverenkli harflerle basar.



    Momo’nun isim altında “ya da zaman hırsızlarının ve çalınmış zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf öyküsü” yer alır. Başında da eski bir İrlanda çocuk şarkısının şu dizeleri bulunur:

    “Karanlıkta ışığın parlıyor.



    Nereden geliyor, bilmiyorum.



    Çok yakındaymış gibi görünüyor,

    Oysa o kadar uzak ki.



    Ne olursan ol;



    Parla, parla küçük yıldız!”



    Momo’nun kısım ve bölümleri:



    Birinci Kısım: Momo ve Arkadaşları



    1. Büyük kent ve küçük bir kız, 2. Sıra dışı bir özellik ve sıradan bir tartışma, 3. Bir fırtına oyunu ve gerçek bir tayfun, 4. Suskun bir ihtiyar ve konuşkan bir genç, 5. Çok kişiye anlatılan öyküler ve tek bir kişiye anlatılan öyküler.



    İkinci Kısım: Duman Adamlar



    6. Hesap yanlış ama geçerli, 7. Momo arkadaşlarını, düşman Momo’yu arıyor, 8. Bir yığın hayal ve birkaç düşünce, 9. İyiler toplanamadı ama kötüler toplandı, 10. Vahşi bir kovalama ve rahat bir kaçış, 11. Kötüler, kötülüklerden kötülük seçerken, 12. Momo zamanın kaynağına ulaşıyor.



    Üçüncü Kısım: Saat-Çiçekleri



    13. Orada bir gün, burada bir yıl, 14. Çok ye, az konuş, 15. Bulmak ve kaybetmek, 16. Varlık içinde yokluk, 17. Korku büyük, ama cesaret daha büyük, 18. Gelecek geriye bakmadan görülebilirse, 19. Kuşatılanlar karar vermek zorunda, 20. Takip edenlerin takip edilişi, 21. Yeniliklerin başlangıcı olan bir son.



    Yazarın gerekli gördüğü kısa bir son söz.



    KİŞİLER, KARAKTERLER:



    MOMO: Sekiz yaşında, kimsesiz kız çocuğu. İyiliksever.



    BEPPO: Çöpçü. Momo’yu çok sever. Onun öyküsünü anlatınca polislerce deli sanılır. Sabırlı ve özverili. Momo’nun Duman Adamlarca serbest bırakılması için yüz bin saatlik zaman biriktirmek için gece gündüz sürekli sokakları süpürür. Momo’dan kimseye söz etmez.



    GİGİ: Turist rehberi. Duman Adamlarca yazar yapılır. Tiyatro yıkıntısında hikâye anlatıp şapkasıyla para toplar. Bir olayı bir kez anlatır. Radyo ve televizyonda haftada üç defa milyonlarca dinleyiciye öyküler anlatır. Çok para kazanır. Evi, yaşayışı değişir. Adı da Girolamo olur. Duman Adamları’ın gerçek yüzünü anlatmayı başaramaz.



    KASSİOPEDİA: Asırlık simsiyah gözlü, yaşlı kaplumbağadır. Momo’nun sorularına kabuğundaki gözüken ışıklı cümlelerle karşılık verir.



    HORA USTA: Zamanı anlar. Momo’ya yardım eder.



    DUMAN ADAMLAR: Kötüler. Soluk benizlidir. Gri elbiseler giyerler.







    OLAY DİZİSİ, ÖZET:



    Momo sekiz yaşında kimsesiz bir kız çocuğudur. Büyük bir kentin açık tiyatrosunun bir odasında yaşar. Çevresindekiler onu çok sever. Momo, sabırlı bir dinleyicidir. Sorunların çözümüne yardımcıdır. Onun en iyi arkadaşları çocuklar ile çöp süpürücüsü Beppo ve turist rehberi Gigi’dir. Çocuklarla oynayan, Gigi ve Beppo ile konuşan Momo güzel zaman geçirir.



    Duman Adamlar kente gelirler. “Zaman Tasarruf Şirketi” kurarlar. İnsanları kısa zamanda çok iş yapmaya zorlarlar. Artan zaman Duman Adamları’nın yaşam süresidir. İnsanlar işlerini sevmeden, mutsuzca yaparlar. Kimse durumun kötülüğünü anlamaz ve tepki göstermez. Momo ile arkadaşlarının yaptığı eylem yalnız Duman Adamları’n ilgisini çeker. Bir duman adamı Momo’yu uyarır. Momo da onların yaptığı kötülükleri ağzından kaçırır. Duman Adamların toplantısında Momo’ya ceza verilir,yakalanma kararı alınır. Beppo bu toplantıyı dinler.



    Kassiopedia adlı yaşlı, bilge kaplumbağa Momo’yu insanlara zamanı dağıtan Hora Usta’nın evine götürür. Çünkü o yarım saat sonra olacakları görebilmektedir. Böylece Duman Adamların Momo’yu yakalamasını önler. Momo, Hora Usta’nın zamanın gücünü göstermesinden etkilenir. Zamanın özü çiçekler küçük kıza mutluluk verir. Huzurla uyumaya başlar. Düşmanlar Momo’yu yalnız, tek başına bırakmayı kararlaştırırlar. Gigi’nin ünlü, zengin bir hikâye anlatıcısı olmasını sağlayarak iyiliklerden uzaklaştırırlar. Tiyatro yıkıntısındaki yoksul turist rehberliği yerine zengin ve modern ev ve yaşama kavuşur. Eski arkadaşlarına zaman ayıramaz. O da Momo’nun öykülerini ve Duman Adamları anlatmak isteyince engellenir. O zaman hatasını anlar.



    Çocuklar zaman tasarruf etmedikleri için Duman Adamların isteğiyle çocuk depolarına kapatılır. Duman Adamlar Momo’nun gelmesi için ihtiyar Beppo’nun yüz bin saatlik zaman biriktirmesi, artırması gerektiğini söylerler. O da gece gündüz, sürekli süpürür. Momo bir yıl sonra uykudan uyanır. Günlerini tek başına geçirir. Duman Adamlar, çöpçüden küçük kızın kaldığı Hora Usta’nın evini göstermesini isterler. O da kaplumbağanın bildiğini açıklar. Kötüler de Kassiopedia’yı aramaya başlarlar. Yaşlı kaplumbağayı izleyerek evi öğrenirler. Özel korumalı Hora Usta’nın evinin önünde Duman Adamlar yok olur. Evi kuşatan kötüler sigara içerek dağıtılan insan zamanını zehirlerler. Hora Usta uykuya yatarak zamanı durdurur. Momo’ya bir zaman çiçeği verir. Kassiopedia ile bir saatlik zamanda insanlara duman adamların çaldığı zamanı geri vereceklerdir. Duman Adamları izleyen kaplumbağa ile küçük kız zaman deposuna gelirler. Duman adamların sayısı altıya kadar düşer. Momo zaman çiçeğini depoya kapatır. Kötüler güçleri tükenene kadar zaman çiçeğini ararlar. Bulamazlar. Yok olurlar. Momo depoyu açar zamanı insanlara bırakır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=133452



    İnsanlar mutludur. Momo da arkadaşlarıyla eğlenir. Kaplumbağa ile Hora Usta da küçük kızı görünce sevinirler. Çocuklar da depodan çıkarılır.







    METİN:



    Momo yavaş yavaş anladı ki her yeni açan çiçek bir öncekine hiç benzemiyordu, her birinin apayrı güzelliği vardı ve bu yüzden de hep “en güzeli işte budur, daha gü*zeli olamaz” düşüncesine saplanıp kalıyordu.



    Havuzun çevresini dolaşıp her açan çiçeği yakından seyrederek ve kayboluşlarına üzülerek bir süre boyunca oyalandı. Bu sahneyi seyretmekten sonsuza kadar bık*mayacağını düşündü.



    Ama daha sonra, orada önceden fark etmediği başka şeylerin de olduğunu sezdi.



    Kubbenin tepesinden aşağı düşen ışık sütunu, yalnız aydınlatmakla kalmıyor, bir ses de veriyordu - Momo şimdi duyabiliyordu bunu.



    Önceleri uzaklarda esen rüzgârın, ağaçların tepesinde yarattığı bir hışırtı gibiydi. Sonra bu uğultu çoğaldı, yük*seldi ve dalgaların kayalıklara çarpmasını ya da bir çağ*layandan hızla dökülen suların çığıltısını andıran bir sese dönüştü.



    Momo gittikçe daha iyi anlıyordu ki, bu ses birbirine karışan binlerce çınlamadan oluşuyor ve değişik melodi*lere dönüşüyordu. Bu hem bir müzikti hem de bambaşka bir şeydi sanki. Sonra Momo birdenbire hatırladı: Yıldız*lı gecelerde tek başına tiyatro yıkıntısında oturup sessizliği dinlediği anlarda kulağına gelen müzik sesiydi bu.



    Çınlamalar şimdi çok daha net ve canlıydı. Momo ka*ranlık suların içinden çıkan çiçeklerin, daha doğrusu her biri apayrı ve tek olan o şekillerin bu müzikli ışıkla oluş*tuğunu sezdi. Dinlemeyi sürdürdükçe sesleri teker teker duyuyor gibiydi.



    Ama bunlar insan sesi değildi, sanki altın, gümüş veya o türden bütün madenler hep birden şarkı söylüyorlarmış gibiydi. Sonra arkadan başka sesler ulaşılmaz uzaklıklar*dan geliyor ve anlatılmaz bir güçle araya karışıyordu. Ve öyle açık duyuluyordu ki, Momo bilmediği bir dilde söylenen bazı sözcükleri bile anlayabiliyordu. Bunlar, kendi özel isimlerini açıklayan güneş, ay, gezegenler ve tüm yıl*dızlardı. Bu isimlerde saklıydı hep, onların yaptıkları, et*tikleri, bu saatçiçeklerinin her birini nasıl açtırıp nasıl soldurdukları.



    Momo birden, bütün bu sözlerin kendisine söylendiği*ni anladı! Evren, en uzak yıldızına kadar bütünüyle ko*caman, görkemli bir surat olmuş, ona bakıyor ve konuşu*yordu !



    Üzerine korkunun da ötesinde bir hal geldi, ürperdi.



    Aynı anda Hora Ustayı gördü, eliyle ona gel işareti yapıyordu. Hemen onun kollarına atıldı ve Hora Usta da onu kucaklayıp kaldırıverdi. Momo, yüzünü onun göğsü*ne sakladı. Elleri yumuşak kar taneleri gibi bir kez daha Momo’nun gözlerini örttü ve Momo karanlık, sessizlik, güven içinde yaşlı adamın kucağında o uzun yoldan geri döndü.



    (Michael Ende, Momo, İstanbul 2004, s.183-184)

    MİCHAEL ENDE( ). Avusturya.

  5. #5

    Üyelik tarihi
    25 Nisan 2016
    Yer
    ankaraa
    Mesajlar
    1
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    kahramnların hiçbirisi hikayede yok sadece momo var zamanadam fln kim ismleri neden değişik

Benzer Konular

  1. Evrendeki Düzen Özet
    By Mustafa Uyar in forum Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 25.Şubat.2015, 19:04
  2. 4.ünite ürettiklerimiz özet
    By Mustafa Uyar in forum Sosyal Bilgiler Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 13.Şubat.2015, 20:32
  3. Bir tereddütün romani özet
    By Mustafa Uyar in forum Kitap Özetleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 25.Aralık.2014, 21:04
  4. yaprak dökümü(özet)
    By soleil in forum Kitap Özetleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 24.Nisan.2008, 16:39
  5. michael jackson klipleri 10adet.3gp
    By Mustafa Uyar in forum 3gp , Video
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 23.Mart.2007, 17:41

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.