SORULAR....

S-1)Neden tokalaşıyoruz?
S-2)Yüzük neden evlenirken takılır?
S-3) Erkek bebeklerin giysileri neden mavidir?
S-4) 13 sayısı niçin uğursuzdur?
S-5) Bozuk paraların kenarı niçin tırtıllıdır?
S-6) Erkeklerin düğmeleri niçin sağdadır?
S-7) Fotograflarda gözler niçin kırmızı çıkıyor?

CEVAPLAR...

C-1) Tokalaşma aslında çağlar öncesi bir adet. Bir erkek diğerine elinde silah olmadığını göstermek için boş sağ elini uzatıyor, diğeri de aynı şeyi yapıyordu. Ama her iki taraf da kendini emniyete almak, diğerinin aniden silah çekmesini engellemek için birbirinden emin olana kadar birlikte ellerini hafifce sıkarak dururlardı.

C-2) insanların evlenirken yüzük takmalarının nedeni ise eski Mısırlıların halka şeklindeki cisimlerin sonsuzluğu simgelediğine dair inancları.Evlilik yüzüğü de evliliğin sonsuza dek sureceğini simgeliyor.

C-3) Yüzyıllarca önce insanlarda şeytani güçlerin bebeklerin vucutlarına girmek için fırsat kolladiklarına ilişkin bir ortak inanç vardı. Ayrıca bu şeytani güçlerin, mavi renk tarafından kovulduğuna da inanılıyordu. Bu yüzden şeytan korkar diye erkek bebeklerin giysilerinin mavi olması adet haline geldi.

C-4) Bu inancın, Hz. İsa'nin meşhur son yemeğindeki havarilerin sayısından kaynaklandığı sanılsa da, kökü iskandinavya topraklarına kadar gider. O zamanlarda güzellik tanrısı Balder bir ziyafet verir. Bu ziyafete 12 kişi davetli iken, yalanların tanrısı Loki, davetli olmadığı halde 13. kişi olarak katılmak ister. Ancak çıkan tartışmada Loki, diğer tanrılar tarafından çok sevilen Balder'i öldürür. 13'ün uğursuzluğunun nedeni Loki'dir.Tabi bir de İstanbul'un fethidir(1453=13).

C-5) Kağıt paradan önce kullanılan paralar altın ve gümüş içeriyordu.Düzenbazlar bu paraları kenarından kazıyarak çok az miktarda da olsa,biriktiriyor, parayı da tekrar kullanabiliyorlardı. Bu sorunu çözmek için bozuk paraların kenarları tırtıllı yapılmaya başlandı. Bu tırtıllar sayesinde paranın kazınmış olduğu hemen belli oluyordu.

C-6) Sağ elini kullanan bir insan için, sağdaki bir düğmeyi soldaki iliğe gecirmek daha kolaydır. Bu nedenle erkeklerin düğmeleri daima sağdadır.Peki, kadınların düğmeleri niçin solda? Eskiden duğmeler pahali idi.Düğme alabilecek zengin kadınlar da, elbiselerini hizmetçilerinin yardımıyla giyebiliyorlardı. Hizmetciler de duğmeleri sağ ellerini kullanarak daha hızlı ilikleyebiliyorlardı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=129171

C-7) Fotograf makinesinin flaşı kısa surede cok kuvvetli bir ışık verir. Bu ışık da doğrudan retinaya yansır. İŞte flaşla çekilen fotograflardaki kırmızılık retinadaki bu kılcal damarların görüntüsüdür