Kozmetiklerin de ömrü var

Tıpkı satın aldığımız çilekli yoğurdun, çikolataların ya da başımız ağrıdığında imdadımıza yetişen ağrı kesicilerin olduğu gibi nemlendirici kremlerin,fondötenlerin ve rujların da son kullanma tarihi var. Üstelik, kullanma süreleri dolmuş, bayat ürünler bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=129163




Kısa bir süre öncesine kadar kozmetik ürünlerin son kullanma tarihinden pek bahsedilmezdi. Bunları, kuruduğunda, rengi, kokusu değiştiğinde atmamız gerektiği söylenirdi. Oysa yaklaşık 1 yıldır, artık kozmetik ürünlerin de üzerine son kullanma tarihi konuluyor. Dikkatli gözler, şampuandan maskaraya tüm ürünlerin ambalajlarında yer alan ve kapağı açık bir çöp kutusuna benzeyen simgeyi mutlaka fark etmiştir. Açık bir çöp kutusuna benzeyen bu simgenin üzerinde, ürünün kapağı açıldıktan sonra kaç ay taze kalabileceğini belirten sayı da yer alıyor. Tabii ayrıca, ürünlerin üzerinde son kullanma tarihleri de belirtiliyor. Biz de bu ay, bu konuyu araştırdık, hangi kozmetik ürünün ömrünün ne kadar olduğunu ve saklama koşullarını öğrenmek için Özsoy Kozmetik'ten Kimya Mühendisi Nurcan Çetinkaya'ya danıştık. Çetinkaya'nın verdiği bilgiye göre çoğu makyaj malzemesinin ömrü 24 ay civarında. Yani belli periyodlarla makyaj çantanızda bir temizlik yapmanız ve uzun zamandır orada olduğu halde bitiremediğiniz ürünleri yenileriyle değiştirmenizde fayda var. Ayrıca Memorial Hospital dermataloji bölümünden Uzman Dr. Ayfer Bankaoğlu da, bayat ürünleri kullanmanın sakıncalarını anlattı.
Hangi ürünün ömrü ne kadar?
Kozmetik ürünlerin ömürleri birinden diğerine farklılık gösteriyor. Tabii, ürünün son kullanma tarihine kadar taze kalması için, saklama koşullarının da önemli olduğunu unutmamak gerek. Genellikle, bunları aşırı sıcaktan, direkt güneş ışınlarına maruz kalmaktan korumak şart. İşte kozmetik ürünlerin üretim tarihlerinden itibaren ömürleri ve kullanırken dikkat etmeniz gerekenler...