Türkiye'de kadının yeri neresiBirleşmiş Milletler Ortak Programı çerçevesinde Türkiye'nin altı ilinde yapılan 'kadın sorunları' konulu kamuoyu araştırması, bilinen bir gerçeği gün yüzüne çıkardı.


Birleşmiş Milletler Ortak Programı çerçevesinde Türkiye'nin altı ilinde yapılan 'kadın sorunları' konulu kamuoyu araştırması, 'kadının yeri evidir' görüşünün birçok kadın tarafından desteklendiğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılan her üç kadından biri, 'erkek kadını aldatırsa hoş karşılanabilir' önergesini doğru bulduğunu belirtirken, töre gereği cezalandırılmayı meşru görenlerin sayısının da oldukça fazla olduğu görüldü.

Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği'nin Van, Nevşehir, Kars, İzmir, Trabzon ve Şanlıurfa'da yaptırdığı kamuoyu araştırması sonuçlandı.

Kadın ve kız çocuklarının insan haklarıın korunması ve geliştirilmesi ortak programı çerçevesinde Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın da katkılarıyla yürütülen çalışma çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre kadına karşı şiddet uygulayanların oranları ise şöyle:


Eşi - yüzde 73
Anne ve babası - yüzde 27
Ağabey ve kardeşleri - yüzde 8. 5

Araştırmaya katılan kadınlar en çok şiddeti kocalarından gördüklerini belirtirken, kadına karşı şiddeti onaylama yaklaşımının üniversite mezunu erkekler arasında da yüksek oranda olduğu ortaya çıktı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=129105

'Kadınlar töre gereği cezalandırılmalı' diyenlerin oranları ise şöyle:

Kadınlar:
Şanlıurfa - yüzde 26.8
Van - yüzde 13.7

Erkekler
Şanlıurfa - yüzde 30.5
Van - yüzde 23.1
Trabzon - yüzde 17.3

'Kadının yeri evidir' görüşüne katılan kadınların oranları ise:

Şanlıurfa - yüzde 62.4
Van - yüzde 41.4
Nevşehir - yüzde 40. 6
İzmir - yüzde 35.7
Kars - yüzde 33.6
Trabzon - yüzde 30.3

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri de 'kadının yeri evidir' görüşünün kadınlar arasında yaygın olarak kabul edilmesi. Altı ilde yaşayan kadınlar yüzde 30 ile yüzde 62 arasında arasında değişen yüksek oranlarda kadının evde oturması gerektiğini düşünüyor.

Birleşmiş Milletler'in araştırması bazı durumlarda kadının şiddeti hak ettiklerini düşünürüm' görüşünün de bazı illerde yüzde kırklara varan oranlarda desteklendiği ortaya çıkardı.

Araştırmada 'erkek eşini aldatırsa hoş karşılanabilir' önergesine destek veren kadınların şanlıurfa'da yüzde 50'ye yakın olduğu sonucu çıkarken, diğer illerde de yüzde 30'lara varan oranlar tespit edildi. 'Erkek eşini aldatırsa hoş karşılanabilir' diyen erkeklerin oranıysa bazı illerde yüzde 67.2'ye kadar çıktı.

Araştırmaya göre 'erkek eşini aldatırsa hoş karşılanabilir' diyenlerin kadınların oranları:

Şanlıurfa - yüzde 49.5
Kars - yüzde 33.9
İzmir - yüzde 31.3
Van - yüzde 25.4
Nevşehir - yüzde 14.2
Trabzon - yüzde 30.3

BM ortak programı bu araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak sözkonusu altı ilde kadın haklarını geliştirme çalışmalarına başlayacak. Devlet özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışacağı programın bütçe ise 1.5 milyon ABD doları.


CNNTURK