ALLAH (cc)


Müslümanlara, Hıristiyanlara ve Musevilere göre bütün varlıkların yaratıcısı ve koruyucusu olan ulu varlık.

İnsanın ilk düşüncesi arasında yer tutmaya başlayan yaratma ve ya da meselesi, zamanımız kadar süregelmiştir. Her din, her düşünen insan, Allah hakkında fikirlerini söylemiş, inançlarını kurmuştur.

Allah'ın varlığı, kelâm ve felsefe kitaplarında ilk konudur. Batı ve Doğu fikir adamları, Allanın varlığının ispatına lüzum görmezler. Bunlara göre Allahın varlığına insanların kendisi şahittir. İnsanlar, yaratılışlarından Allahın varlığını bilirler. Allahın varlığı hakkında insanların bilgisi az olup, hiç bir zaman gerçeği, büyüklüğü ile kavrayacak bir genişlikte olamaz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=71823

Fakat, Allah fikrinin bugünkü tekâmülüne gelinceye kadar, çok uzun tartışmalar olmuş, değişik dinler meydana gelmiştir.

Düşünebilen ilk insanlar, cevaplarını vermedikleri birtakım olayların karşısında kaldıkları zaman, bunların nedenini değişik sebeplere bağlamışlardır. İnsanların ölmesi, yağmurun yağması göğün gürlemesi gibi olayların neden, niçin, olduğu sorusu yavaş yavaş insanüstü birtakım kuvvetlere inanma zorunluluğunu doğurmuş; yağmura, güneşe, ağaca ve çeşitli şeylere tapma şeklinden sonra tekâmül ede ede tek yaratan fikrine ulaşılmıştır.

Bu sebepler yüzünden çeşitli dinler çıkmıştır. Tek Allah fikrine inanan Müslümanlığa göre Allah, tapılacak tek varlıktır, somuttur ve türlü sıfatların sahibidir. Âlemi kaplayan ve kavrayan hükmü, kudreti, kuvveti ve bilgisidir. Her şeyden münezzehdir. Ortağı ve benzeri yoktur. Kâinatın her zerresini bilen bu zerrelerin her birine yön veren bir kuvvetin sahibidir, insan da her noktada Allah'ın kayırmasına ve acımasına muhtaçtır.