Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1
    yoLcu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Aralık 2006
    Yer
    bartın
    Yaş
    50
    Mesajlar
    1,756
    Tecrübe Puanı
    67

    Standart Kurban ile alakalı soru ve cevaplar

    Soru: Kurban ne zaman kesilmelidir? Bayram namazı geç kılınan yerlerde, namazdan önce kesilebilir mi? Kurban kesildikten sonra o günün arife günü olduğu anlaşılırsa, ne olur?


    Kurban, Kurban Bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günü güneş batıncaya kadar kesilir. Kurban Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Kurban kesim vakti: Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise ikinci fecir, şafağın doğumundan sonra başlar; Kurban Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu geçen süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Fakat gece kesmek hatalar olabileceğinden tenzihen mekruhtur.

    Bayramın birinci günü zeval vakti girmeden önce bayram namazı kılınmadıysa, zevalden önce kurban kesmek caiz olmaz. Ancak, bayramın birinci günü zeval vaktine kadar bayram namazı kılınmamışsa, zeval vaktinden sonra kurban kesmek caiz olur. Eğer bayram namazının kılınması ikinci veya üçüncü güne kalmışsa, bu günlerde kurban, zeval vaktinden önce de sonra da kesilebilir; bayram namazının kılınmasını beklemek gerekmez. Çünkü bayram namazıyla kurban kesmek arasında tertip, edada şart olup, kazada şart değildir. Bayram namazının vakti, güneşin bir veya iki mızrak boyu yükselmesinden zeval vaktine kadar geçen süredir. Diğer kurbanlarda ise herhangi bir vakit söz konusu değildir.

    Eğer Zilhicce’nin onuncu gününün olduğuna şahitlik edilir de bayram namazı kılındıktan ve kurban kesildikten sonra o günün bayram değil arife günü olduğu anlaşılırsa, kesilen kurban geçerli olur. Çünkü bu tür hatalardan korunmak her zaman mümkün olmayabilir. (Ö.Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, 485)

    Kurban nasıl kesilmeli

    Soru: Kurban kesimi nasıl olmalıdır, sahih bir kurban için nelere dikkat etmeliyiz?


    Dinimiz, her işte ihsanı, yani işi en güzel bir şekilde yapmayı emretmektedir. Kurban ibadetinin en iyi, en güzel şekilde yapılması için, Kurban ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde tamamlanmalıdır. Bu esnada psikolojik olarak etkilenmemeleri için çocukların kesim mahallinden uzak tutulmalarına dikkat edilmelidir. Kurbanlar, kıbleye karşı yatırılarak “Bismillahi ALLAH’ü ekber” diye kesilir. Bunu elinden gelirse, sahibi kesmelidir, elinden gelmezse, münasip bir Müslümana emredip kestirmeli, kendisi de başında bulunmalı ve: İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi’l-âlemin. Lâ şerike leh.

    “Muhakkak benim namazım, kurban ve diğer ibadetlerim hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan ALLAH içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur.”14 Ayet-i celilesini okumalıdır. Yalnız kurban sahibinin besmelesi yeterli olmaz, muhakkak kesen, “Bismillahi ALLAH’ü ekber” demelidir. Kasten besmeleyi terk ederse, kurbanın eti yenilemez. Kurban sahibi elini kasabın eli üzerine koyarak kurbanı kesseler, ikisinin de besmelede bulunmaları icap eder. Birisi terk etse, kurbanın eti yenilmez.Hayvanı kesileceği yere yumuşaklıkla götürmelidir ve keskin bıçak ile kesip, kendisine zahmet vermemelidir. Fazla acı çekmesine sebebiyet vermemek için debelenmesi sona erdikten sonra soymalıdır. Kurban sahibi, kurban kesildiği gün ilk yemeğini kurbanın ciğerinden seçmelidir. Bu, menduptur.

    Kurbanlık hayvan kesim esnasında kusurlaşırsa, yerine yenisini almak gerekmez. Kurbanı, Müslüman olan erkek veya kadın kesebilir. Bir kurbanı, ehl-i kitap olan gayrimüslim birisinin kesmesi mekruhtur. Mecusi’nin kesmesi ise asla caiz değildir. Fakat bir kurbanın etinden herhangi gayrimüslime hibe yolu ile vermekte bir sakınca yoktur. Yüzmek için kurban hayvanını şişirmekte bir sakınca yoktur.

    Kurbanlar kesilirken

    Soru: Kurbanlar kesilirken birinin diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmasında bir sakınca var mıdır?


    Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Bu sebeple kurbanlar kesilirken birinin diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamasına özen gösterilmelidir. Kurban kesimi esnasında, psikolojik açıdan etkilenmemeleri için çocukların da kesim mahallinden uzak tutulmalarına dikkat edilmelidir. Hayvanlar ehli kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

    Kurbanı kadınlarda kesebilir?

    Soru: Kadın kurban kesebilir mi?


    Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=16553


    Kaynak : Mehmet Talu

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Kurban ili alakalı soru ve cevaplar

    sağolasın bayram öncesi arkadaşlaımızın işine yarayacak konu seçmişin allah şimdiden keseceğimiz kurbanları kabul etsin

  3. #3

    Üyelik tarihi
    12 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Yaş
    47
    Mesajlar
    3,709
    Tecrübe Puanı
    65

    Standart --->: Kurban ile alakalı soru ve cevaplar

    gerekli bilgiler için sağolasın....

  4. #4
    Gezgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Yaş
    51
    Mesajlar
    1,372
    Tecrübe Puanı
    43

    Standart --->: Kurban ile alakalı soru ve cevaplar

    tesekkurler Erol Kaya ellerıne saglık güzel bilgiler

Benzer Konular

  1. İlimle Alakalı Kırk Hadis
    By Mustafa Uyar in forum Hadis-i Şerifler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21.Şubat.2015, 13:20
  2. Tekliflere Cevaplar
    By Mustafa Uyar in forum Kadınlar Kulübü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Nisan.2013, 21:03
  3. 21 Eylül KPSS soru cevaplar
    By Beyza in forum KPSS
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 27.Eylül.2008, 17:26
  4. Hazir Cevaplar
    By RüZGaR in forum Hikayeler & Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Nisan.2008, 10:26
  5. Aşk ile ilgili soru ve cevaplar
    By Sempatya in forum Aşk - Sevgi ve Evlilik
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 05.Nisan.2008, 04:38

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.