Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    selvi boylum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12 Temmuz 2008
    Yer
    İstanbul
    Mesajlar
    236
    Tecrübe Puanı
    20

    Icon1 Peruk takmak günah mı?

    BİSMİHİ TEALA

    Peruk İtalyanca peruca’dan alınmış olup takma saç manasındadır. Peruk imalinde sentetik saç kullanılmakla beraber daha çok tabii saçlar kullanılır. Bu tabii saçlar aralarına sentetik iplikler karıştırılmak suretiyle bir fileye bağlanarak ve istenilen şekle sokulur.(Meydan Larousse)
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=122056

    Saç takmak bazı hadis-i şeriflerle yasaklanmıştır. Bazı alimler her ne şekilde olursa olsun eğreti saç takmanın haram olduğuna hükümetmişler ise de ekseri fukaha “İnsan saçı takarsa haram olur, insan saçından başkasını takarsa beis yoktur” demişlerdir. Saçına insan saçı eklemek haramdır, ister kendi saçı olsun isterse başka bir insanın saçı olsun. Muhtar şerhi İhtiyar’da da böyle açıklanmaktadır.

    Çünkü. Resülüllah (Sallallahu aleyhi ve sellem) “Saçına saç ekleyene ekletene vücuduna dövme yapana yaptırana, dişlerin başını inceltene, buna razı olana, yüzünden tüyleri aldırana ve alana ALLAH (Celle celaluhu) lanet etsin.” buyuruştur.(Fetavayı hindiyye c.2 sh.358-Dürulmuhtar c,6 sh.373)

    Saçına saç eklemekte tezvir yani kandırma olduğu için ve insanın bir cüziyle menfaatlenmek olduğu için haramdır. Fakat Tatarhaniye’de “Kadın örgü ve perçemlerine deve tüyünden bir şeyi ilave ederse beis yoktur” (Reddül muhtar c.6 sh 373) denilmiştir.

    Kadının saçına saç eklemesi hadis-i şerifte yasaklandığı için mekruhtur. Çünkü insanların bütün azalan mükkeremdir, insandan ayrılmış bir şeyle menfaatlennıek ona ihanet olur. Bunun için mekruhtur. “Hayvan kılı veya yünü olursa beis yoktur. Çünkü bu ziynet tarikiyle intifadır.”(Bedayi c.5 sh 125 / hediyetülalaiye s 245) Şafii’lere ve Hanbeli’lere göre kadın saçına insan saçı ekleyecek olursa ittifakla haramdır.

    Çünkü insan oğlunun saçı ve diğer uzuvlarını kullanıp menfaatlenmek haramdır. İnsan saçının dışında başka temiz saç veya başka bir şey takarsa eğer kocası izin verirse caiz olur. Kocası izin vermezse veya kocasız ise caiz olmaz.(İslam fıkıh ansk. C.1 sh 228) Hanefiyyülmezheb olan Ruhulbeyan sahibi İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri de ayni şeyi söylemiştir.(Ruhul beyan tefsiri c.2 s.228)

    Kadın saçlarını örtmesi için peruk takması uygun olmaz. Çünkü baş örtüsü yalnız saçı değil kulak ve boynunu da örter. Halbuki peruk Örtmez. Ayrıca tesettürden maksat yabancılara karşı kadının cazibesini gizlemektir. Halbuki peruk insanın kendi saçı gibi göründüğü için onda cazibe vardır.
    Konu Mustafa Uyar tarafından (15.Şubat.2013 Saat 18:02 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Günah ne demektir?
    By Mustafa Uyar in forum Reform Sözlük
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.Ekim.2012, 22:14
  2. Aklına (aklını) takmak:
    By soleil in forum Deyimlerimiz ve Anlamları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.Mart.2008, 08:17
  3. 13 Büyük Günah
    By Gezgin in forum İman
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.Mayıs.2007, 22:26
  4. Dövme ve pearcing takmak
    By yoLcu in forum İslami Bilgiler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 09.Şubat.2007, 17:23
  5. Hacklemek Günah mı?
    By Mustafa Uyar in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 07.Ocak.2007, 02:06

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.