Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    yoLcu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Aralık 2006
    Yer
    bartın
    Yaş
    50
    Mesajlar
    1,756
    Tecrübe Puanı
    67

    Standart Batıl inanç, şirke açılan bir kapıdır!

    Batil inanclar (bid'at) halkimiz tarafindan bircok yerde uygulanan yanlis bir adet ve gelenektir.Gunluk hayatin cogu yeri icin ulkemizin cogu yerinde geleneksellestirilip dini bir hareketmis gibi gostermek cok yanlistir.



    Gunumuzde pek cok batil inanc, muslumanlarin hayatina girmistir. Bu sebeple dininin emirlerini yerine getirmek isteyen her kisi, bu hususa dikkat etmeli; dinde eksiltme ya da ilave mahiyetinde olan soz, tavir ve davranislarin yasaklanmis seyler oldugunu bilerek bunlari hayatindan ayiklayip atmalidir. Burada muracaat edilecek yegane kaynak ise, Kur'an ve Sunnet'tir.



    Oncelikle belirtmek gerekir ki;Turk adet ve goreneklerinde olan herseyi yapmak zorunlulugu yoktur.Bazi adet ve gorenekler cok yararli olup; Islama aykiri degildir.Dugunden once nisan ve soz yapilmasi, bu guzel adet ve goreneklerimizin en guzel orneklerindendir.



    Allah insanin dilemesi icin uygun yollarini Kur'anda cok acik bir bicimde bildirmis, Peygamber Efendimiz'de (sav) hayatinda bunu gorulur bicimde uygulamistir.



    Dilemek icin en uygun yol duadir."Duaniz olmasa ne ehemmiyetiniz var?" [Furkan-77] ayetiyle bu acikca belirtilmistir.Dua; mubarek gun ve geceler ile mubarek yerlerde daha makbul olur. Kur'an-i Kerimde ve sunnette soylenildigi uzere Kabede, Kadir gecesinde, seher vaktinde ve Cuma gecesinde yapilan dualar diger zamanlara gore daha makbul olur.Bunun yaninda bazen dusunmenin bile dua oldugu soylenmistir. Namaz kilmak,Kur'an okumak, Allah'in isim ve sifatlarini anmak,onu tevekkul edip dua etmek dilemenin en faydali yollarindandir. Halkimiz ise bazen inanclari geregi dua etmek icin turbelere akin eder; dilek agaclarina dilekler asar.



    Halkimiz tarafindan benimsenen ve geleneklerimize de karisan ama Islam dinine ve tevhid inancina ters dusen bazi aliskanliklar vardir.Dileklerini bir kagit parcasina yazip dilek agaclarina asmak,turbelere gidip mum yakip oluden medet ummak Islam disidir.Sirktir.Turbeleri ziyaret etmek sunnettir ama ziyaretin amaci oluden medet ummak, turbede yapilan duanin daha makbul olacagina inanmak, Allah'in birligine ve kudretine ters bir harekettir.Turbe ziyareti; olumu hatirlamak, olen kisinin yeryuzundeyken cok buyuk bir insan oldugu halde onun da oldugunu dusunerek tevekkul etmek ve olen kisinin ruhuna dua okuyarak Allah'a siginildigi taktirde uygun olur.



    Bu konudaki Hadis-i Serifler:



    "Kim bizim bu dinimizde ondan olmayan bir sey ortaya cikarirsa, o sey kabul edilmez." Aise radiyallahu anha



    "Kim bizim dinimizde olmayan bir sey yaparsa o merduttur, makbul degildir." Muslim



    "Allah bid'at sahibinin orucunu, namazini, sadakasini, haccini, umresini, cihadini, sarfini (maddi yardimini), sehadetini kabul etmez. O, kilin yagdan ciktigi gibi Islam'dan cikar."
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=111618

    Huzeyfe b. el-Yaman



    "Allah, bid'at sahibinin amelini, bid'atindan vazgecinceye kadar kabul etmez." (Ibn Mace, Mukaddime, 7/50)



    Oluleri hayirla anmak ve onlara dua etmek sunnette vardir. Ama oluler icin mevlit okutup, kirkinci, elli ikinci geceleri tertip etmek Islam'in hangi hukmune dayanir?



    Allah icin sadaka vermek, zekat ve fitre dagitmak Allah'in emri geregidir. Ama olen birisi icin devir, yani olunun ibadet borcunu dusurmek icin mal ve para taksimi yapmak, sabun, igne, iplik dagitmak kimin emridir?



    Kur'an ve Sunnet'te yer alan herhangi bir ilke ile catisma halinde olan her turlu dini uygulama ve anlayis cirkin bir batil inanctir.



    Batil inanclara su ornekleri verebiliriz:



    -Bazi seylerin sans ve ugur getirdigine inanmak, veya aksine inanmak



    -Turbelere ve kabirlere mum dikmek, agaclara ve turbe pencerelerine bez baglamak, tuz serpmek.



    -Kotu bir olaydan soz eden kisinin, o olay kendi basina gelmesin diye kulagini cekmesi,opucuk sesi cikarmasi ve ahsaba, duvara vurmasi.



    -Bazi camilerin bahcelerinde bulunan sadirvanlara para atarak niyet tutmak.



    -Turbelerin bahcesinde veya esiginde, onem verilen birisinin gelisini kutlamak icin ya da yeni alinan ev, araba vs. gibi seyler icin "kan akitmak" adi altinda kurban kesmek, kanini kendi alnina veya yeni alinan seylere surmek.



    -Haftanin bazi gunlerinde yolculuga cikmanin, siyah kedi gormenin, baykus otmesinin, merdiven altindan gecmenin ugursuzluk getirecegine inanmak.



    -At nali, nazar boncugu gibi seylerin, kotuluk ve ugursuzluk savdigina inanmak, bu inancla bu gibi seyleri evine, arabasina, isyerine asmak.



    -Yolculuga cikan kimsenin arkasindan su serpmek.



    -Ruh cagirmak, buyu yapmak ve yaptirmak, fal bakmak, yildizlarin durum ve hareketlerinden hukum cikarmak, burclara inanmak, kursun dokturmek. (Nazar ve buyunun varligini inkar etmek dogru degildir. Bizim burada vurgulamak istedigimiz husus, varligini Kur'an ve Sunnet'ten ogrendigimiz bu iki hususun tedavisinde basvurulan yollarin asilsizligidir. Nazar ve buyunun tedavisi icin basvurulmasi gereken yontemler daha once belirtilmistir.)



    -Olulere bagislanmak uzere onceden Yasin okuyup siselere doldurdugunu soyleyen bazi istismarcilara aldanarak bu sekilde "hazir Yasin" satin almak ve bunu olulere bagislamak.



    -Gece tirnak kesmenin kismet eksilmesine veya omur kisalmasina sebep olacagina inanmak.



    -Gece ev supurmenin fakirlige sebep olacagina inanmak.



    -Ay ve gunes tutulmasi esnasinda (ayi ve gunesi tuttuguna inanilan seytanlari kovmak icin!) teneke veya davul calmak, silah atmak.



    -Kirkini doldurmamis cocugun tirnaklarini kesmenin, o cocugun arsiz ya da hirsiz olmasina yol acacagina inanmak.



    -Boyu olculen cocugun kisa kalacagina inanmak.



    -Iki bayram arasinda dugun yapilmasinin ugursuzluguna inanmak



    -13 sayisi ugursuzdur, karakedi gorenin gunu kotu gecer, merdiven altindan gecmek ugursuzluktur gibi inanca sahip olmak



    -Cocugun ensesinden opuldugu zaman tembel olacagina inanmak



    -Gece kopek uluyan veya daminda karga yahut baykus oten ya da kapisinda cikarilan ayakkabilardan birisinin ters dondugu evden cenaze cikacagina inanmak.



    -Dilek agacina dilek asmak, sans cubuklari dikmek, renkli mumlari yakarak onlarin ugur getirdigine inanmak



    Goruldugu uzere halkimizda yaygin olarak inanilan batil inanclarin ninelerimiz, annelerimiz ve babalarimiz dediler ve uyguladilar diye inanmak Islam'a ve Allah'in birligine ters bir davranistir.Tevhid inanci (Islam dini) insanlarin istekleri icin acikca yollar belirtmis, mubarek gun ve geceler varken farkli bir sekilde (turbelerden medet ummak, dilek agaclarina dilek asmak) Islam inancina zarar veren toplumsal ve geleneksel tum inanclari reddetmistir. Bu sekilde dusunen ve davranan yakinlarimizi (annelerimiz,ninelerimiz veya arkadaslarimiz bile olsa) uyaralim, gercekleri Islam isigi altinda Tevhid inancina uygun sekilde aciklayalim.Islam disi olan, geleneksellesmis olan batil inanclarin tumunu reddedelim.

  2. #2
    barbarabara
    Misafir

    Standart Yanıt: Batıl inanç, şirke açılan bir kapıdır!

    Kur'an'dan başka herşey yalandır.....

Benzer Konular

  1. Batıl inançlar
    By Mustafa Uyar in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 20.Ekim.2008, 20:52
  2. Hak ile batıl arasında savaş
    By yoLcu in forum İslami Bilgiler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 09.Kasım.2007, 10:08
  3. Hamilelikte batıl inançlar
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06.Haziran.2007, 12:22

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.