Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Cep telefonunu kim icat etti?

    Motorola firmasının CEO'su (bir numaralı yöneticisi), eşiyle birlikte Karayip'teki el değmemiş küçük adalardan birine tatile gitmiş. CEO'nun eşi otele yerleştikten sonra çocuklarını arayıp konuşmak istemiş. Ama adada telefon falan yok. Birden çok sinirlenmiş. Oysa ki el değmemiş bir adaya maceralı bir gezi yapmalarını isteyen kendisiymiş. Eşine "Koskoca Motorola'nın başındasın. Portatif bir telefon yapmayı neden bugüne kadar başaramadın?" demiş. Ve CEO, tatil bitip de Motorola'daki koltuğuna oturduktan hemen sonra, cep telefonuyla ilgili çalışmalara başlamış.

    İlk cep telefonunu 1973'te Michael Cooper çalıştığı Motorola firmasında geliştirmiştir. Modeli Motorola Dyna-Tac'dir.
    GSM Tarihçesi 1973 yılında ilk cep telefonunun mucidi olan Martin Cooper, GSM teknolojisinde pek çok yenilik bekliyor. İlk cep telefonunu 30 yıl önce üreten Martin Cooper bugün 74 yaşında.

    Motorola'da mühendis olarak çalışırken ürettiği cep telefonunun son on yılda hızla yayılmasını ve 850 gram ağırlığındaki bir tuğla görünümünden 80 - 90 gram ağırlığındaki teknoloji ürünlerine dönüşmesini ilgiyle izliyor. Ancak Cooper'a göre bu teknolojiler daha başlangıç.

    Cooper'ın hayalinde kulağın arkasına sığabilecek kadar bir cep telefonu üretilmesi yatıyor. Sesli emirle ya da kullanıcının düşüncesiyle arama yapacak telefon, bir arama geldiğinde ise çalmak yerine, kullanıcısının kulağını gıdıklayacak. Tuğla Cep Telefonu Ürettiği kablosuz cep telefonuyla ilk görüşmeyi 3 Nisan 1973 tarihinde yaparak tarihe geçen Cooper'ın ilk Motorola cep telefonu 850 gram ağırlığında, 25 cm yüksekliğinde, 8 cm derinliğinde ve 4 cm genişliğindeydi.

    Şu anda üretilen ve avuçiçinde kaybolacak kadar küçük cep telefonlarıyla karşılaştırıldığında daha çok bir tuğlayı andıran ilk cep telefonu üretildiği dönem için bir devrim niteliği taşıyordu. Cep telefonundan önce kullanılan araç telefonlarının yaklaşık 13 kg ağarlığında olduğu düşünülürse ilk cep telefonunun getirdiği değişimi anlamak daha kolay olabilir. Cooper, Motorola'da sistem bölümü müdürü olarak çalıştığı dönemde, cep telefonunun geliştirilmesinin ardında yatan fikri şöyle açıklıyor: Temel hayalimiz insanların arabalara konuşmak zorunda kalmamasıydı. İnsanlar bir masayı ya da bir duvarı aramak istemiyorlardı. Diğer insanları aramak istiyorlardı.1 Milyar Kullanıcı Araştırma kuruluşu Gartner Dataquest'in araştırmalarına göre sadece geçen sene içerisinde 423 milyon adet cep telefonu satıldı ve dünya üzerindeki cep telefonu kullanıcısı sayısı 1 milyar kişiyi geçti. Avrupa ülkeleri yüzde 80'lere varan cep telefonu penetrasyonlarıyla dünyada cep telefonunun en yoğun kullanıldığı bölgeyi oluşturuyorlar. Cep telefonu kullanımının en hızlı arttığı ülkeler ise düşük kullanım yüzdelerini hızla artıran Çin ve Hindistan. Şu anda cep telefonu üretiminde dünyanın en büyük ikinci firması olan Motorola, 30 yıl önce yüz milyon dolarlık ciro hedefiyle kurduğu cep telefonu bölümünden, sadece 2002 yılının son çeyreğinde 3.3 milyar dolarlık bir ciro yaptı.

  2. #2

    Üyelik tarihi
    15 Nisan 2010
    Yaş
    48
    Mesajlar
    8
    Tecrübe Puanı
    15

    Standart Yanıt: Cep telefonunu kim icat etti?

    walla iyiki buraya üyer ol muşum diom

  3. #3
    Kayıtsız
    Misafir

    Standart

    bismillahirrahmenirrahim

Benzer Konular

  1. Termometreyi kim icat etti
    By Mustafa Uyar in forum İcatlar ve Buluşlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Nisan.2008, 18:14
  2. televizyonu kim icat etti
    By Mustafa Uyar in forum İcatlar ve Buluşlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Nisan.2008, 17:59
  3. radyoyu kim icat etti
    By Mustafa Uyar in forum İcatlar ve Buluşlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Nisan.2008, 17:53
  4. Teleskobu kim icat etti
    By Mustafa Uyar in forum İcatlar ve Buluşlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Nisan.2008, 08:40
  5. Telefonu kim icat etti
    By Mustafa Uyar in forum İcatlar ve Buluşlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Nisan.2008, 08:33

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.