Kütle Nasıl Ölçülür?

Eşit kollu terazi ile kütle ölçülürken eşit kollardan birine standart kütleler diğer bölümüne ise tartılacak maddeler konur.
Günümüzde elektronik terazilerin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır
Kütle madde miktarı ile ilgili bir özelliktir. m sembolü ile gösterilir.
Ağırlık ve kütle kavramları birbirine karıştırılmamalıdır. Ağırlık gezegenin maddeye uyguladığı kütle çekim kuvvetidir. Kütleleri eşit olan cisimlerin farklı gezegenlerde ağırlıkları eşit olmayabilir. Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür ağırlık ise dinamometre denilen yaylı kantarla ölçülür.

Eşit Kollu Terazi İle Ölçme

Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Eşit kollu terazi moment prensibine göre çalışır. Eşit kollu terazinin kolları eşit uzunlukta ve kefeleri özdeştir.

Eşit kollu terazinin duyarlılığını artırmak için binici denilen bir alet kullanılır. Ölçülebilecek en küçük kütle o terazinin duyarlılığını gösterir. Binicinin kütlesi m gram ve terazinin bir kolu N tane eşit bölmeye ayrılmış ise m/N oranı binicinin bir bölme hareketi durumunda sağlayacağı katkının gram karşılığını verir. Ayrıca bu değer terazinin duyarlılığına eşittir.

Binici sağ koldaki kefeye doğru 1 bölme kaydırılırsa sağ kefeye m/N kadar gram ilave edilmiş olur. Binici 5. bölmede iken katkısı ise 5.m/N kadar olur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132274

Binicinin ardışık bir bölme yer değiştirmesi 1 gram karşılık geliyor denilirse (m/N) = 1 olarak verilmiş demektir.

Maddenin miktarına kütle denir.(m) diye gösterilir. Kütle birimleri kilogram (kg) ve gram (g)dır