DEDESİNİN OMZUNDA



Peygamber Efendimizin (s.a.s.) evi, kapıları Mescid-i Nebi’ye açılan küçük küçük odalar şeklindeydi.

Namaz vakti gelince Bilal-i Habeşi güzel sesiyle ezan okur, herkes hazır olduktan sonra da kamet getirerek Peygamberimizi (s.a.s.) namazın farzını kıldırmaya davet ederdi. Hep birlikte, güzeller güzeli Peygamberimizin odasından çıkmasını beklerlerdi.

Yine bir öğle ya da ikindi namazı vakti Peygamber Efendimizi bekliyorlardı. Derken bir de baktılar ki, ne görsünler, Peygamberimiz (s.a.s.) omzunda dört beş yaşlarında bir kız çocuğu ile onlara doğru gelmiyor mu! Hâlinden memnun ve oldukça keyifli görünen bu tatlı kız çocuğu Peygamberimizin torunu Ümâme’den başkası değildi. Ümâme, Peygamberimizin kızı Zeynep’in çocuğuydu. Öyle görünüyor ki, dede torun, içeride tatlı bir oyun sırasındayken Bilal’in davetini duyup neşeyle dalıvermiş olmalıydılar mescide.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.), ashabının meraklı bakışları arasında namaz kıldıracağı yere gidip durdu. Cemaat de arkasında saf tuttu. Minik kız hâlâ Peygamberimizin omzundaydı. Cemaat, Peygamber Efendimizin çocuğu indirmesini bekleyedursun, o, bu şekilde tekbir alıp namaza başladı. Hepsi çok şaşırdılar. Omzunda çocukla namazı nasıl kıldıracağını merak etseler de tekbir alıp Peygamberimize uydular.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=131348

Sıra rükuya gelince Peygamber Efendimiz (s.a.s.) torununu tuttu ve nazikçe yere, ayağının yanına indirdi. Minik Ümâme orada beklerken rükuyu ve secdeleri tamamladı. Ayağa kalkacağı zaman onu tekrar kavrayıp önceki yerine oturttu. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) dört rekâtlık namazın sonuna kadar her rekâtta sevgili torununu bu şekilde indirdi, bindirdi.

Ümâme için dedesinin omzuna yaptığı bu indibindiler çok eğlenceli olmuştu. Dede torun, hem evde yarım bıraktıkları oyunu tamamlamış oldular hem de çocukların camiye gelmesinden rahatsız olan ve özellikle de kız çocuklarından hoşlanmayan büyüklere iyi bir ders vermiş oldular.

[ Musa Mert ]
(Diyanet Çocuk Dergisi, Ağustos 2014, sayfa: 6, 7)