• Helal ne demektir?


Helâl: Dinimizin yapılmasını uygun gördüğü, izin verdiği, onun kurallarına aykırı olmayan, dince yasaklanmamış olan iş ve davranışlardır. Temiz olan yiyecekler, çalışarak elde edilen kazanç helal işlerdir. Allah Kur’an’da şöyle buyurur: “Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin”(Bakara 168)

  • Günlük konuşmalarımızda helal kavramını nerede ve nasıl kullanırız?


Günlük konuşmalarımızda helal sözcüğü ili ilgili birçok sözcük ve deyim vardır. “Helal lokma”, “Helal süt emmiş”,” Helal olsun”,”Allah helalinden kazanç nasip etsin” bunlardan bazılarıdır. Örneğin; Dinin kurallarına uygun olarak, çalışarak elde edilen kazanç anlamında “helal lokma” deyimini kullanırız. Doğruluktan ayrılmayan kimseler için “Helal süt emmiş insan” diyerek o kimsenin bu güzel niteliğini söyleriz. Dinin kurallarına uygun bir kazanç dilemek için “Allah helalinden kazanç nasip etsin” diyerek dua ederiz. Bir hizmet veya özverinin istenilerek yapıldığını ve takdir edildiğini göstermek için “helal olsun” diyerek takdirimizi belirtiriz. Yine bir davranış karşısında “helal olsun bunu senden beklemezdim” diyerek sitemimizi belirtiriz. Ayrıca Allah’ı tanık tutarak bir şeyi bağışladığımızı “alacağımı sana helal ediyorum” diyerek ifade ederiz.

  • Haram ne demektir?


Dinin yapılmasını yasakladığı iş ve davranışlara haram denir. Örneğin; Anne ve babaya karşı gelmek, başkasının malına zarar vermek, başkalarıyla alay etmek, sözünden dönmek, dedikodu yapmak, söz taşımak gibi söz ve davranışlar dinimizce haramdır.


  • Haramlardan niçin kaçınmamız gerekir?


Allah insanları çok sever. O, bizim mutlu bir şekilde yaşmamızı istemektedir. Bunun için peygamberleri aracılığı ile bazı buyruklar bildirmiştir. Bu buyruklardan bazılarının yapılmasını emretmiş, bazılarını ise yasaklamıştır. Yapılmasını istediği şeyler iyi, güzel, doğrudur. Bizim için hepsi yararlıdır. Yapılmamasını istediği şeyler de kötü ve çirkindir. Hem bizim için, hem de çevremize zararlıdır. Bu nedenle haram davranışlardan mutlaka kaçınmamız gerekir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=126235

  • Günlük konuşmalarımızda “haram” kavramını nerede ve nasıl kullanırız?


Günlük konuşmalarımızda haram sözcüğü ili ilgili birçok sözcük ve deyim vardır. “haram lokma”, “haram olsun!”,” haram etmek”, “haram yemek”, “haramın temeli olmaz”, “haram olmak”, “haram para” bunlardan bazılarıdır. Haram lokma: Dinin kurallarına aykırı olarak elde edilen şeyler için kullanılır. Örneğin, doğru ve dürüst bir insan olduğumuzu belirtmek için “hayatımda boğazımdan haram lokma geçmemiştir” diyerek bu niteliğimizi belirtiriz. Haram olsun: "hayrını görme, görmesin!" anlamında kullanılan bir sözdür. Örneğin; bir arkadaşımız iznimiz olmadan bize ait olan bir şeyi aldığında hoşnut olmadığımızı belirtmek için “haram olsun” diyerek isteksizliğimizi belirtiriz. Haram yemek: Dinin kurallarına aykırı olarak bir şeyi kendi yararına kullanmak, sahiplenmektir. Haram para: Yasa dışı yollardan kazanılan paradır.

kaynak