Vejetaryen beslenme kalp hastalığı riskini azaltıyor...

Et ve et ürünleri tüketmeyen vejetaryenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğunu, kanser ve kalp gibi hastalıklara daha az yakalandıklarını gösteren araştırmalar bulunuyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aytaç Ak, vejeteryan beslenmenin sağlıklı olup olmadığı konusunda merak edilen soruları yanıtladı.Vejeteryan beslenmeyi tek başına iyi veya kötü olarak nitelemek doğru değildir. Avantajlarını, riskli durumlarını iyi analiz etmek, eksikliği olması muhtemel besin maddelerini iyi bilmek gerekir. Vejeteryan beslenenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğunu gösteren birçok araştırma bulunmaktadır. Kanser hastalığı açısından değerlendirildiğinde; vejeteryan beslenenlerin daha az kanser olduğuna dair araştırmalar mevcuttur. Et içindeki homosistein, pişirme şekilleri ile okside olan yağ asitleri birçok kansere sebep oksidan madde et tüketimi ile alınmış olur. Hayvanlara verilen hormonlar, antibiyotikler, kimyasal besin bileşikleri hayvanların otlaklardan aldığı kimyasallar, etin kanserojen yükünü anlamlı derecede artırır. Ayrıca salam, sosis, sucuk gibi nitrat koyularak yapılan besinler de sağlıklı değildir.

KALP HASTALIĞI
Kalp damar hastalıkları yönünden de vejeteryan beslenmek avantajlıdır. LDL kolesterolün (kötü kolesterol) vejeteryanlarda oldukça düşük olduğu önemli araştırmalarda gösterilmiştir. Ancak iyi planlanmamış bir vejeteryan diyette bazı sorunlarla karşılaşmak mümkündür.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/yemek-mutfak/40518-vejetaryen-beslenme-kalp-hastaligi-riskini-azaltiyor.html#post86529