FINDIKLI KURABİYE


Hazırlama süresi 1 saat 45 dakika
80 parça adet
44 kalori

Malzemeler:
200 gr. toz fındık
80 gr. vişne (konserve)
7 adet yumurta akı (250 gr.)
350 gr. Toz şeker
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
2 çubuk vanilyanın özü
20 gr. kaşığı un
10 ml. limon suyu
100 gr. bütün fındık (yaklaşık 40 adet)
tuz

Hazırlanışı:
Toz fındık, yumurta akı, şeker, limon rendesi, bir tutam tuz ve vanilya özünü geniş bir tencereye koyun.
Orta ateşte devamlı karıştırarak 25 dakika hafif kalınlaşıncaya kadar ısıtın (kaynatmayın). Tencereyi ateşten alın ve içine unu katın. Bir çanağa aktarıp soğumaya bırakın.
Vişneleri süzülmeye bırakın, limon suyu ile püre haline getirin. Bütün fındıkları 180 derecede ısıtılmış fırının alttan 2. rafında 10-12 dakika kadar fırınlayın. Bir süzgeç üzerinde sallayarak kabuklarını üstünden atın. 2 tepsiyi yağlı kağıtla kaplayın. Krema sıkma torbası ile hamurları 80 parça halinde aralıklı olarak tepsilere sıkın. 40 tanesinin ortasına birer fındık yerleştirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırının alttan 2. rafında 10-12 dakika kadar fırınlayın. Kağıdıyla birlikte tepsiden çıkarın ve bir kenarda soğumaya bırakın.
Fındık koymadığınız diğer kurabiyelerin üzerlerine vişneli karışımdan sürün. Onların da üstüne fındıklı kurabiyeleri yerleştirin. Aralarına yağlı kağıt serilmiş olarak kapaklı bir kapta 2 haftaya kadar saklanabilir.

KALP KURABİYE
Hazırlama süresi: 1 saat 30 dakika
96 parça adet
46 kalori

Malzemeler:
250 gr. un
80 gr. toz şeker
1 adet çubuk vanilya
2 adet portakal
100 gr. acı çikolata
100 gr. oda ısısında tereyağı
1 adet yumurta
çalışmak için un
tuz

Süsleme için:
250 gr. beyaz çikolata
200 gr. portakal şekerlemesi

Hazırlanışı:
Vanilya çubuğunu uzunlamasına yarıya bölün ve özünü kazıyın. Un, şeker, vanilya ve bir tutam tuzu bir kabın içinde karıştırın. Portakalın kabuğunu rendeleyin. Suyunu sıkın. Çikolatayı incecik rendeleyin. Portakal kabuğuyla çikolatayı unlu ve şekerli karışıma ilave edip harmanlayın.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/yemek-mutfak/13509-kurabiye.html#post23540
Tereyağını küçük parçalara bölün, yumurta ve 2 yemek kaşığı portakal suyu ile birlikte üstteki karışıma katın. Mikserin hamur yoğurma ucuyla düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Şeffaf folyoya sararak 1 saat buzdolabında bekletin.
Hamuru küçük parçalar halinde unlu bir zemin üstünde 4 mm. kalınlığında açın. Hamurdan 6 cm. çapında kalpler çıkarın. Kalpleri yağlı kağıtla kaplanmış tepsiye yerleştirin, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 12 dakika fırınlayın.
Çikolatayı benmaride eritin. Portakal dilimlerini 8’er parçaya bölün. Çikolatayı kağıttan bir külaha doldurup ince çizgiler halinde kurabiyenin üstüne sıkın. Hemen portakal şekerlemesini üstüne yerleştirin. Çikolatanın sertleşmesini bekleyin.

KARANFİLLİ AYLAR

Hazırlama süresi: 1 saat 30 dakika
10 kişilik
296 kalori

Malzemeler:
1/2 çay kaşığı toz tarçın karanfil
1 adet portakal kabuğunun rendesi
200 gr. un
200 gr. margarin
150 gr. un gibi çekilmiş badem
125 gr. pudra şekeri

Hazırlanışı:
Baharatları birbirleriyle karıştırın ve 1 tatlı kaşığı kadarını sonradan üzerlerini süslemek için bir kenara ayırın.
Kalan baharatı, portakal kabuğu rendesini, unu, margarini, 100 gr. pudra şekerini ve bademleri birbiriyle karıştırarak iyice yoğurun. Bu şekilde elde ettiğiniz hamuru şeffaf folyoya sararak buzdolabında 1 saat bekletin.
Dinlendirmiş olduğunuz hamuru, 25 cm. uzunluğunda 3 rulo haline getirin. Ruloları 1,5 cm. eninde parçalar halinde kesin.
Her bir parçayı, unladığınız bir tezgahın üzerinde yuvarlayarak önce inceltin. İncelttikten sonra da kıvırarak ay biçimi verin.
Bir fırın tepsisine yağlı kağıt döşedikten sonra, kurabiyeleri üzerine yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin.
Pişen kurabiyeleri tepsiden almadan önce soğumalarını bekleyin. 25 gr. pudra şekerini, ayırdığınız baharatlarla karıştırın ve üzerlerine serperek servis yapın.

KAYISILI ÇANTA
Hazırlama süresi: 1 saat 30 dakika
10 kişilik
178 kalori

Malzemeler:
200 gr. un
75 gr. şeker
2 paket vanilya
100 gr. margarin
2 yumurta
60 gr. kuru kayısı
20 ml. portakal suyu
1 adet portakal kabuğu rendesi
40 gr. kıyılmış çiğ badem
10 ml. süt
10 ml. sıvı yağ
20 ml. buzlu su
tuz

Hazırlanışı:
Un, şeker, 1 paket vanilya, tuz ve margarini 1 yumurta ve 20 ml. buzlu su ile yoğurun. Şeffaf folyoya sararak buzdolabında 1 saat dinlendirin. Kayısıları kıyın, üzerlerine portakal suyunu dökerek 15 dakika dinlendirin.
Yumurtalardan birinin sarısını beyazından ayırın. Yumurta beyazını kayısı, 1 paket vanilya, portakal kabuğu rendesi ve kıyılmış badem ile karıştırın. Unlanmış bir tezgah üzerinde hamuru 5 mm. kalınlığında açın. Çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Her yuvarlağın içine 1 çay kaşığı kadar kayısılı içten koyup hamurun üç kenar noktasını merkezde, harcın üzerinde sıkarak birleştirin.
Yumurta sarısı ve sıvıyağı karıştırın. Kurabiyelerin üzerine bu karışımdan sürün. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında alttan ikinci rafta 18-20 dakika pişirin.