Turşu kurmanın püf noktaları

Turşu kurulacak sebzelerin körpe ve turşu kurmaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca turşu kurmak için naylon bidon yerine cam kavanoz veya kaliteli pet bidonların tercih edilmeli.



Turşuların kalorifersiz ortamda, balkon dışında, bodrum veya merdiven altı gibi serin ve karanlık ortamda muhafaza edilmesi gerekiyor.

turşu kurmanın püf noktaları:

“Turşu satın alırken ihtiyacınız kadar, günlük tüketebileceğiniz kadar turşu satın alın. Zira turşu bekledikçe lezzetinde azalma olabilir. Turşu kurarken ise küçük cam kavanoz veya pet bidonları tercih edin. Ekim ayında havaların ani soğumasından dolayı bazı bidonlarda su eksilmesi olabilir. Bu eksilen su zamanla turşu suyunun kokmasına neden olur. Bu nedenle eksilen bidonlara turşu suyu ilave edin. Bidonların kapak altına 2 adet temiz çıtayla takviye yapın. Bunun nedeni ise turşuların yukarıya çıkmasını önlemektir.”

Açıldıktan sonra hava alan turşunun lezzetinde zamanla azalma meydana gelebilir, turşunun kısa sürede tüketilebilecek miktarda kurulması gerekiyor.
Kelek Turşusu


Kullanılan Malzemeler :


2-3 Adet küçük boy kelek
2-3 Adet sivri biber
1 Demet maydanoz
1 Baş sarmısak
1 Kahve fincanı sirke
1 Adet limon
1 Tatlı kaşığı tozşeker
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/yemek-mutfak/10117-tursu-kurmanin-puf-noktalari.html#post15509

Yemeğin Mevsimi : Sonbahar

Kaç Kişilik : 10


Tarifi :

Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin. Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün. Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün. Tekrardan iyice yıkayın. Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin. İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın. Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin. Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin. Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun. Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin. Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin. Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin. Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın. Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün. Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin. Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.

Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.

2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.

Lahana Turşusu


Kullanılan Malzemeler :

1 orta büyüklükte lahana
1 baş sarımsak
2- 3 adet acı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı şeker
1 avuç nohut
1 kahve kaşığı bira mayası
Tuz (5 bardak suya 1 dolu çorba kaşığı)

Yemeğin Mevsimi : Sonbahar


Kaç Kişilik : 20

Tarifi :

Lahana bir iki yaprak soyulup dilim dilim kesilir. Emaye bir kovaya yerleştirilir. Kırmızı biber, sarımsak ve nohut konur.

5 bardak suya 1 çorba kaşığı esas olmak üzere tuzlu su hazırlanır. Şeker ve bira mayası konup, eritilir. Lahananın üzerini geçecek şekilde doldurulur.

Her gün 1- 2 kere karıştırılıp suyu savrularak havalandırılır. (Fena kokmaması ve suyun parlak olması için)

15- 20 gün içinde turşu olur.

Salatalık Biber Turşusu


Kullanılan Malzemeler :

Yarım kg. sivri biber
10- 15 adet küçük salatalık
1 baş sarımsak
2 bardak sirke
Yarım demet maydanoz
Tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı)

Yemeğin Mevsimi : Sonbahar
Tarifi :

Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir. 9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır. Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır. Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir. Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.

Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur
İçi Doldurulmuş Biber Turşusu


Kullanılan Malzemeler :

1,5 kg dolmalık biber (küçük ve ince kabuklu)
1 küçük lahana
4- 5 adet salçalık kırmızı biber
1 baş sarımsak
1 demet maydanoz
10- 12 dal kereviz
2 bardak sirke
Tuz (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı)

Yemeğin Mevsimi : Sonbahar

Tarifi :

Biber yıkanıp sapları ve tohumları çıkarılır. Lahana, salçalık, biber, sarımsak, maydanoz, kereviz ince ince kıyılıp karıştırılır.Biberlere sıkıca doldurulur. Kavanoza yerleştirilir. 4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı tuz konarak tuzlu su hazırlanır. Buna sirke karıştırılıp kavanoza boşaltılır. Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.

Not: Turşuların bozulmaması ve kütür kütür olması için soğuk yerde saklanmalıdır.
Karışık Turşu


Kullanılan Malzemeler :

Yarım kg havuç
Yarım kg salatalık
Yarım kg taze fasulye
2 çorba kaşığı turşu tuzu
4-5 defne yaprağı
7-8 diş sarımsak

Yemeğin Mevsimi : Sonbahar


Tarifi :

Havuçları temizleyip halka halka dilimleyin. Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin. Salatalıkları kalın halkalar halinde doğrayın. Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayın ve 2-3 parçaya kesin. Sarımsak dişlerini ayıklayın. Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritin.

Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişleri ve defne yapraklarını ekleyin. Tuzlu suyu kavanoza boşaltıp kapağını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.