Milli Eğitim Bakanlığı, nisan ayından itibaren üniversitesiz şehir bırakmayacak.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'ndan 9 ile üniversite kurulması konusunda olumlu görüş alan Milli Eğitim Bakanlığı, nisan ayından itibaren üniversitesiz şehir bırakmayacak. Hükümet 2006'da 15, geçen sene de 17 ilde üniversite kurmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni kurulacak üniversitelere ilişkin YÖK'ün görüşünü sordu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla 5 Şubat'ta gönderilen yazıyı görüşen YÖK, 9 ile üniversite kurulması için 'olumlu' görüş bildirme kararı aldı. YÖK'ün kararını bu hafta bakanlığa göndermesi beklenirken, asıl müjde Bakan Hüseyin Çelik'ten geldi. Çelik, yazının ellerine ulaşmasının ardından kanun tasarısını hazırlayarak önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını açıkladı. En geç nisan ayı başında tasarının Meclis'e gönderileceğini belirten Bakan Çelik, şunları söyledi: "Nisan ayında 9 ile daha üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı Meclis'te olacak. Meclis'te öncelikli görüşülecek tasarının, nisan ayı sonunda Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek kanunlaşmasını bekliyorum. Yani nisan ayı sonunda Türkiye'de üniversitesi olmayan il kalmayacak."

Hükümetin yeni üniversite kurma gerekçesi, 'ülkemizde yükseköğretime olan yoğun talebin mevcut üniversite ve bu üniversitelere bağlı yükseköğretim birimleri ile karşılanmasının mümkün olmaması'. Milli Eğitim'in YÖK'e gönderdiği yazıda, 'yükseköğretimin planlı bir şekilde yaygınlaştırılması, nicelik ve niteliğinin yükseltilmesi için gerekli tedbirleri almanın' bakanlığın görevleri arasında yer aldığı hatırlatılıyor. Ortaöğretimdeki okullaşma oranının 2012 yılında yüzde 100 olacağı belirtilen bakanlık yazısında, liselerdeki okullaşma oranındaki yükselişin yükseköğretime olan talebi artırdığı ifade ediliyor. Yükseköğretimdeki okullaşma oranı hedefinin örgün yükseköğretimde yüzde 33, toplamda ise yüzde 48 olduğu belirtilen yazıda, şu görüşler dile getiriliyor: "Tüm dünyada yükseköğretimde okullaşma oranı artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki yükseköğretim çağı nüfusunun okullaşma oranları ülkemizin çok üzerinde seyretmektedir. Ülkemizin de bu gelişmelerin dışında ve uzağında kalması mümkün değildir."

YÖK, altyapı ve hoca eksikliğine dikkat çekti

YÖK'ün yeni üniversite kurulmasına ilişkin olumlu kararında, bu üniversiteler için öğretim elemanı ve kadro ihtiyacının karşılanması da isteniyor. Kararda ayrıca üniversitelerin kampüs ve yurt binaları gibi fizikî altyapısının da hazırlanmasının önemine işaret ediliyor. Türkiye'de halen 85'i devlet, 31'i vakıf olmak üzere 116 üniversite bulunuyor. Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova illerinde ise üniversite yok. Bu 9 ilde üniversite kurulması halinde üniversite sayısı 125'e çıkacak. Karar en çok gelişmekte olan illeri sevindirecek.