5 yıldır kontenjan ayrılmayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisiz kaldı.

YÖK'ün 5 yıldır kontenjan ayırmaması sebebiyle 40 öğretim elemanı, 10 personeli bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisiz kaldı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, kendilerine neden öğrenci verilmediğini bilmediklerini söyleyerek, "Bu yıl da 30 öğrenci istedik. Ama YÖK uygun görür mü bilemeyiz." diyor.

YÖK'ün son yıllarda yurt genelinde sürdürdüğü politika gereği ilahiyat fakültelerindeki öğrenci sayıları büyük oranda düşürüldü. Öyle ki, geçmiş yıllarda 100-150 öğrenci alan fakülteye verilen öğrenci sayısı 30'lara kadar geriledi. YÖK, zaman içinde sadece öğrenci sayısını azaltmakla kalmadı, bazı üniversitelere hiç kontenjan ayırmadı. Bunlardan biri de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. Üniversitenin en yetkili ağzı, 5 yıldır talepte bulunmalarına rağmen kendilerine öğrenci verilmediğini söylüyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, 40 öğretim üyesi ve 10 personelin görev yaptığı fakültede öğrenci kalmadığını anlatıyor. Ceylan, "Geçmiş yıllarda da bütün birimlere öğrenci alımıyla ilgili YÖK'e teklif yapılıyordu. İlahiyat Fakültesi'ne de öğrenci alınması bu tekliflerin içinde yer alıyordu. Bu yıl da aynı şekilde teklifimizi yaptık. Ancak YÖK'ten öğrenci verilmiyor." diye konuşuyor. İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci verilmemesinin nedenini bilemediğini, öğrenci verilmesi durumunda fakültede eğitimin yapılabileceğini anlatan Ceylan, son olarak Erdoğan Teziç döneminde öğrenci istediklerini belirterek, "YÖK'e rağmen bizim yapacağımız bir şey yok. Biz her yıl öğrenci alımını YÖK'e bildiririz. Bu yıl fakülteye 30 öğrenci alınması için YÖK'e senato kararıyla müracaat ettik; ancak teklif kurul tarafından uygun görülür mü onu biz bilemeyiz." açıklamasında bulunuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/universiteler/47002-yuzuncu-yil-ilahiyat-kurudu.html#post95695

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Memur-Sen Van İl Temsilcisi Doç. Dr. Davut Okçu, Van'ın bölgede özellikle Şiilik ve Sünnilik açısından çok önemli bir konuma sahip olduğu üzerinde duruyor. Bu bölgede İslam dininin iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Okçu, "Bu bölgede İslam dini geleneklerle sulandırılmış bir durumda. Gerçek İslam dininin burada daha çok öğretilmesi gerekmektedir. Türkiye'de en fazla Van'da bir ilahiyat fakültesine ihtiyaç vardır. Öğrenci alınması durumunda öğretim elemanı bakımından bir sıkıntı yaşanmayacaktır." görüşünü dile getiriyor. Okçu, ÖSS tercih formlarında ilahiyat fakültesinin yer almamasını 'demokratik ve iyi niyetli olarak değerlendirmenin' mümkün olmadığını sözlerine ekliyor.